Αυγά! Το ήξερες ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη δίαιτά σου…

Από μικρή θυμάσαι την τεράστια πασχαλινή πιατέλα με τα κόκκινα αυγά. Στιβαγμένα με μαεστρία και γυαλιστερά γυαλιστερά! Όλο το απόγευμα τα ετοίμαζε η μαμά. Και τι δυστυχία! Από την Μεγάλη Πέμπτη που τα έβαφε δεν μπορούσες να τα ακουμπήσεις πριν το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ.

Το Πάσχα πλησιάζει κι αν σκέφτεσαι να αποφύγεις τα αυγά, καλό θα ήταν να το σκεφτείς. Είναι νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σε βοηθήσουν στη δίαιτα. Αρκεί να τα… χειριστείς έξυπνα.

Πόσο βοηθάνε σε ένα πρόγραμμα δίαιτας;
“Τα αυγά στις μέρες μας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση” επισημαίνει Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ζωή Πορφύρη. Πώς όμως θα σε βοηθήσουν στην προσπάθεια να κάνεις δίαιτα; Είναι απλό, το αυγό θα σου δώσει όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι και θα σε χορτάσει χωρίς πολλές θερμίδες.
“Το αυγό έχει υψηλό επίπεδο κορεσμού που σημαίνει ότι έχει θέση μέσα σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και να μην ξεχνάμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει” αναφέρει η κα. Πορφύρη. Άλλωστε μην ξεχνάς πως επειδή έχει μέγαλη ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα με κρέας, απαλάσσοντάς σε από λίπος και extra θερμίδες.
Ένα βραστό αυγό περιέχει μόλις 77,5 θερμίδες.

Ένα “δωράκι” με όλα τα θρεπτικά συστατικά
Ποιος θα φανταζόταν πως μέσα σε ένα μόλις αυγουλάκι θα μπορούσαν να συνυπάρχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες (συμπλέγματος Β, Α, Β2, D), ένζυμα, σίδηρος, φώσφορος και ασβέστιο όλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο που σαν παιδί η μαμά σε κυνηγούσε πάντα με ένα αυγό στο χέρι!

Εκείνο που πρέπει να αποφύγεις είναι τα τηγανιτά αυγά και να προτιμήσεις ποσέ ή βραστά που διατηρούν καλύτερα τα συστατικά τους. “Τα συστατικά του αυγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή άλλες διαδικασίες” επισημαίνει η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ζωή πορφύρη. Άλλωστε τα περισσότερα λαχταριστά γλυκά ή και φαγητά έχουν ως βασικό συστατικό τους το αυγό.


Είναι τα αυγά “βασικοί ύποπτοι” για τη χοληστερίνη;

Μπορεί από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου να ακούς πως το αυγό δεν κάνει καλό για τη χοληστερίνη, όμως κάτι τέτοιο είναι μάλλον υπερβολικό. “Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά” αναφέρει η κα. Πορφύρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντ’ αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.

Read More

And More