Σούπα! Το αντίδοτο για το Χειμώνα είναι και ο καλύτερος σύμμαχος στο αδυνάτισμα…

Είναι αναμφισβήτητα από τα πιο εύκολα, νόστιμα και “βολικά” φαγητά. Με μεγάλη ποικιλία συνταγών και συνδυασμών, μία σούπα μπορεί να καταναλωθεί τόσο σαν πλήρες γεύμα όσο και σαν ορεκτικό ή γρήγορο σνακ, με σκοπό να “ικανοποιήσει” την πείνα μας, να μας ζεστάνει τον Χειμώνα ή απλά να συνοδεύσει ένα επίσημο γεύμα μας!

Δεν είναι όμως μόνο το γευστικό αντίδοτο στο κρύο, αλλά κι ένας τρόπος να χάσεις κιλά και να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου. Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει τους βασικούς λόγους που καθιστούν τη σούπα τόσο σημαντική στη διατροφή μας:

1. Σε βοηθά να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου
. H συστηματική κατανάλωση σούπας συμβάλλει στη μειωμένη συνολική πρόσληψη θερμίδων και στη διατήρηση χαμηλού δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ).

– Η κατανάλωση μιας σούπας ως ορεκτικό τείνει να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο/φαγητό.
– Ακόμα και αν καταναλωθεί ως κύριο γεύμα, μία σούπα είναι συνήθως χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου σε σχέση με άλλα φαγητά, παρ’ όλο που μπορεί να είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα, προσφέροντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

2. Είναι ό, τι πρέπει για να χωνέψεις πιο εύκολα. Οι σούπες είναι πολύ “ελαφριές” στο στομάχι μας, κυρίως λόγω του νερού και της ποσότητας φυτικών ινών, ανάλογα πάντα με τα συστατικά που περιέχουν. Η κατανάλωση σούπας βοηθάει τη λειτουργία της πέψης και μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να θεωρηθεί ευεργετική στη σωστή και καλή λειτουργία του εντέρου. Λόγω αυτού συστήνονται συνήθως σε άτομα με προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

3. Προσφέρει πολύτιμη ενυδάτωση. Το νερό είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή μίας σούπας, αφού η περιεκτικότητά της σε νερό κυμαίνεται από 45% ως 75%. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή καθώς συνδέεται με μεγάλο αριθμό ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Έτσι, μία σούπα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού ενός ατόμου.

4. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ο ζωμός που παρασκευάζεται αποδίδει ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων αλλά και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ανάλογα με το πόσα περισσότερα συστατικά περιέχει μία σούπα τόσο μεγαλύτερη είναι και η θρεπτική της αξία:

– Οι σούπες χορταρικών και λαχανικών είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως λυκοπένιο (ντοματόσουπα), σουλφοραφάνη (σούπα μπρόκολο) η οποία έχει ισχυρή δράση κατά του καρκίνου, κουερσετίνη (κρεμμυδόσουπα).

– Οι σούπες που περιέχουν κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο περιέχουν όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) και αποδίδουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ οι σούπες με προσθήκη γάλακτος ή σκόνη γάλακτος περιέχουν, επίσης, μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών καθώς και ασβεστίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα οστά και τα δόντια.

Σούπες με άμυλο, όπως ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

5. Είναι ένας καλός λόγος να φας περισσότερα λαχανικά. Συνήθως, ένα από τα βασικά υλικά μίας σούπας είναι τα λαχανικά. Είτε πρόκειται για χορτόσουπα ή για σούπα που κύριό της συστατικό είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι, τα λαχανικά ποτέ δε λείπουν από τη συνταγή της. Αυτός είναι και ένας πολύ καλός τρόπος κατανάλωσης λαχανικών, ακόμα και από άτομα που δεν τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει, η σούπα είναι ένα φαγητό ιδιαίτερης ωφελιμότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να την εντάξουμε όλοι στο διαιτολόγιό μας!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΣΤΙΜΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ
Διάλεξε από τις σούπες παρακάτω εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου γευστικές προτιμήσεις!

Γαλλική κρεμμυδόσουπα Σούπα με άνηθο και σπαράγγια Ψαρόσουπα

Σούπα λαχανικών με φασόλια cannellini Σούπα γλυκιάς κολοκύθας Σούπα κοτόπουλο με noodles

Read More

And More