Ελισάβετ Κατσαμάκη! Η καριέρα στο εξωτερικό και τα μυστικά διατροφής πριν τη φωτογράφηση

Έχει ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με διεθνείς οίκους μόδας όπως Donna Karan, Michael Kors, Brunello Cucinelli, Paladini, Susanne Wiebe, και Little Shilpa. Η Ελισάβετ Κατσαμάκη έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους φωτογράφους, όπως ο Kristian Schuller που συνεργαζόταν με τη Heidi Klum στο Γερμανικό Next Top Model και συνεχίζει την επαγγελματική της πορεία στο χώρο του modelling τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Μάθαμε όλα τα μυστικά διατροφής και γυμναστικής της και στα παρουσιάζουμε όπως μας τα αποκάλυψε η ίδια…

Μπορεί το μόντελινγκ να “προέκυψε τυχαία” όπως αναφέρει, ίσως να μην ήξερε “αν θα κράταγε γιατί όλα ξεκίνησαν από τύχη” όμως η Ελληνίδα καλλονή φαίνεται πως τα κατάφερε καλά. Άλλωστε είναι “ένας πολύ δύσκολος χώρος όταν μιλάς για διεθνές επίπεδο που λίγες αντέχουν να φτάσουν ως το τέλος. Είναι το επάγγελμα της απόρριψης” εξηγεί και συμπληρώνει: “Πέρα απο επιμονή και εμφάνιση πρέπει να βρεθείς κάπως στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και να το διαχειριστείς αναλόγως” αναφέρει περιγράφοντας πως για χρόνια η ζωή της ήταν με μια βαλίτσα στο χέρι από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κωνσταντινούπολη ως την Τσεχία, τη Βραζιλία, το Λουξεμβούργο και την Αθήνα.

Η Ελισάβετ μιλά στο TLIFE για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όταν κάποιοι από το χώρο της μόδας απαιτούσαν να χάσει βάρος, τα μυστικά για να διατηρεί τη σιλουέτα της, αλλά και τη γυμναστική που λατρεύει και της προσφέρει αυτό το σώμα.

Το αντικείμενο της δουλειάς σου δεν επιτρέπει πολλές διατροφικές αμαρτίες! Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει για τη γραμμή σου;
Οι πιο απαιτητικές αγορές ήταν το Μιλάνο και το Παρίσι. Όσο ήμουν εκεί και ειδικά στην αρχή, έβγαινα σπάνια για δείπνο γιατί δεν μπορούσα να φάω βράδυ. Πήγαινα σπάνια σε μπαρ γιατί δεν μπορούσα να πιώ ούτε αλκόολ, ούτε αναψυκτικά, ούτε να ξενυχτήσω. Εάν το έκανα συχνά, ξέφευγα κατευθείαν από τις αυστηρές τους αναλογίες και με συμβούλευαν να γυρίσω σπίτι μου στην Ελλάδα. Με μέτραγαν κάθε βδομάδα. Πολλές φορές έμενα Γερμανία μόνο και μόνο για τα κιλά, επειδή ήταν πιο ελαστικοί, και τελικά ήταν η αγορά που με βοήθησε περισσότερο από όλες. Κάθε εμπόδιο σε καλό.

Αναγκάστηκες ποτέ να ακολουθήσεις ειδικό πρόγραμμα διατροφής για να χάσεις κιλά;
Συνέχεια! Δεν είχα άλλη επιλογή. Ειδικά στην αρχή. Τώρα έχει γίνει τρόπος ζωής, δεν το σκέφτομαι πολύ πλέον.

Περίγραψε μου το πρόγραμμα διατροφής μιας τυπικής καθημερινής ημέρας από το πρωί που θα σηκωθείς, μέχρι την ώρα που θα πέσεις για ύπνο.
Μου πήρε καιρό να μάθω ότι τελικά είναι όλα θέμα ισορροπίας. Ισορροπία στην διατροφή, στους ρυθμούς της ζωής σου, στην άσκηση, στην ψυχική σου υγεία. Τελικά δεν είναι θέμα καλού διαιτολόγου ή εξαντλητικής δίαιτας ή εξαντλητικής άσκησης. Ίσα, ίσα αυτά έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Για μένα ο κανόνας για να χάσω κιλά είναι ένας: τρώω λιγότερο και κινούμαι περισσότερο. Είμαι τελείως αντίθετη στις δίαιτες πείνας ή στις δίαιτες που στερείσαι κάτι που ο οργανισμός σου χρειάζεται, όπως οι δίαιτες που στερούν τους υδατάνθρακες. Αυτές οι δίαιτες σπάνε το δέρμα.

Το πρωί σηκώνομαι και παίρνω πάντα πρωινό το οποίο προσπαθώ να αλλάζω καθημερινά. Μετά απο τρεις ώρες θα φάω ένα σνακ που δεν ξεπερνάει τις 150 θερμίδες. Αυτό μπορεί να είναι δύο φρούτα, ένας χυμός, λίγοι ξηροί καρποί, ένα γιαούρτι, ακόμα και λίγη σοκολάτα ή μία μπάλα παγωτό. Είναι μύθος ότι πρέπει να κόβεις παντελώς τα γλυκά για να αδυνατίσεις. Απλά τρώς μικρή ποσότητα και όχι μετά το φαγητό. Τρεις ώρες μετά το σνάκ θα φάω το μεσημεριανό μου. Αν είναι ρύζι, μακαρόνι ή γενικά υδατάνθρακας, θα φροντίσω να είναι σε μικρή ποσότητα (ενός μπόλ) και να συνοδεύεται από λαχανικά και όχι από κρέας. Το αλάτι θα είναι λίγο και μόνο στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό μαζί με ένα λίτρο νερό την ημέρα περίπου με βοηθάει να μην σχηματίσω κυταρρίτιδα.

Φροντίζω να αλλάζω κάθε μέρα αυτά που τρώω για να δώσω στον οργανισμό μου αυτά που χρειάζεται. Την επόμενη μέρα μπορεί να διαλέξω κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδινό φιλετο) ή αυγό ή όσπρια ή ψάρι με λαχανικά.

Μετά από τρεις ώρες θα φάω το δεύτερο μου σνακ πάλι στις 150 θερμίδες. Το βραδινό μου είναι πάντα πολύ ελαφρύ και απογεύγω πατάτες, ρύζι και μακαρόνια το βράδυ. Φροντίζω τον μεταβολισμό μου. Πιστεύω στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, στην αποτοξίνωση με αντιοξειδωτικές ουσίες, και στην απώλεια βάρους που δεν ξεπερνάει ποτέ το ένα κιλό τον μήνα έτσι ώστε να μην χαλάσω το δέρμα μου και να μην τα ξαναπάρω.

Έχεις κάποια fitness μυστικά που ακολουθείς λίγες μέρες πριν από μια φωτογράφηση για να είσαι φρέσκια, λαμπερή και σε φόρμα;
Η συχνή ασκηση είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσεις το χρόνο από κάποια ηλικία και μετά, κάτι στο οποίο οι Ελληνίδες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Με συχνή ισορροπημένη άσκηση και υγεινή διατροφή βοηθάς το δέρμα σου να λάμψει εκ των έσω. Η άσκηση κάνει καλύτερη κυκλοφορία. Δεν είναι θέμα λίγων ημερών. Δεν πιστεύω στα γρήγορα θαυματουργά αποτελέσματα. Είναι τρόπος ζωής που υιοθετείς και γίνεται η καθημερινότητά σου. Εάν πρέπει λόγω δουλειάς να χάσω κιλά γρήγορα και να είμαι σε φόρμα, θα φροντίσω να αυξήσω την αεροβική άσκηση πριν το πρωινό μου, να πιω περισσότερο νερό, να φάω φρούτα και λαχανικά και μία μέρα πριν το μέτρημα να κάνω σάουνα και να πιώ πολύ λίγο νερό. Είναι η μέθοδος που ακολουθούν οι μπόξερ.

Κάνω μόνη μου μείγματα από φυσικά αφεψήματα που βοηθάνε στην αποτοξίνωση. Τρώω πιο πολλά ρόδια, cranberries, βιταμίνη C, πράσινο τσάι, μπρόκολο, μήλα, αχλάδια, παντζάρια και ότι βοηθάει τον οργανισμό μου να αποβάλει τις τοξίνες που μπλοκάρουν το δέρμα από το να λάμψει. Για να βοηθήσω το σώμα μου να χάσει κιλά θα πιώ τσάι τσουκνίδας τρεις φορές την ημέρα πριν το φαγητό. Κρατάω το δέρμα μου ενυδατωμένο.

Το μότο της ζωής σου είναι dance, laugh, love! Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πιστεύεις η ψυχολογία στην εμφάνιση μιας γυναίκας;
Πιστεύω ότι το καλύτερο μακιγιάζ για μία γυναίκα είναι η ευτυχία! Μία γυναίκα που λάμπει από ευτυχία δεν χρειάζεται πολύ μακιγιάζ! Μία γυναίκα ερωτευμένη δεν χρειάζεται ακριβή κρέμα ή μάσκα, λάμπει από μόνη της. Μια γυναίκα ικανοποιημένη από τη ζωή της, που έχει βρεί την ισορροπία της, που ζει, που χορεύει, που ερωτεύεται, θα το δείχνει στο ντύσιμό της, στον αέρα της, στην αυτοπεποίθησή της. Ό,τι έχουμε μέσα μας φαίνεται από τις επιλογές μας και αντικατροπτίζεται στην ζωή μας ολόκληρη, όχι μόνο στο ντύσιμο ή στο μακιγιάζ μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν γυναίκες που δεν αγαπούν το σώμα τους, τα μαλλιά τους, το πρόσωπο τους. Τα γούστα είναι διαφορετικά, και η κάθε μία έχει την δική της ομορφιά που έρχεται πάντα από τον χαρακτήρα της. Στα μάτια του άντρα που θα την αγαπήσει πραγματικά θα είναι πάντα η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Δεν υπάρχει η τελειότητα παρά μόνο στο photoshop. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στεναχωρημένες γυναίκες. Έχουμε τόσους λόγους να είμαστε ευτυχισμένες. Δημιουργούμε ζωή, πως γίνεται να μην την αγαπάμε; Ο Yves Saint Laurent ελεγε ότι “το καλύτερο μακιγιαζ για μία γυναίκα είναι το πάθος, αλλά τα προιόντα ομορφιάς κοστίζουν λιγότερο”.

Η γυμναστική είναι κομμάτι της ζωής σου! Τι είδους εξάσκηση απολαμβάνεις να κάνεις;
Χορό αδιαμφισβήτητα. Χορεύω κάθε μέρα στο δωματιό μου. Μού έχει μείνει από τα πολλά χρόνια μπαλέτου. Νιώθω ότι είναι κάτι παραπάνω από άσκηση, είναι έκφραση ψυχής.

Ποιο είναι το πρόγραμμα γυμναστικής σου μέσα στη βδομάδα;
Ό, τι και να γίνει, όπου και να ‘μαι, θα βγω έξω για περπάτημα τουλάχιστον μία ώρα. Έτσι θα κάψω λίπος και θα χαλαρώσω. Το λίπος το καίμε μετά από μισή ώρα και με άσκηση που δεν λαχανίαζουμε. Είμαι ενάντια στα μηχανήματα με βάρη, προτιμώ τις ασκήσεις εδάφους για τους γλουτιαίους που με βοηθάνε να χάσω πόντους από την περιφέρεια. Επίσης ξέρω ότι για να χάσω ένα πόντο πρέπει να χάσω ένα κιλό και μαζί με αυτές τις ασκήσεις που τις βρίσκετε και στο pilates επικεντρώνομαι στο να μην δημιουργήσω τοπικό πάχος. Πιστεύω στη yoga που διορθώνει ακόμα και προβλήματα στη μέση και τη στάση του σώματος, στο χορό και στο κολύμπι για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Τι πιστεύεις πως μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μείνει πιστή στο πρόγραμμα γυμναστικής της;
Η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό σωματότυπο και πρέπει να εστιάζει στις ανάγκες της. Τα σημεία που πρέπει όλες να προσέξουν είναι εκεί που διαγράφεται ο χρόνος, δηλαδή το στήθος, οι γλουτοί και οι μύες πίσω από τα μπράτσα. Λίγες απλές ασκήσεις με ελαφριά βαράκια αρκούν. Το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής είναι κάθε δύο μέρες από μία ή μίαμιση ώρα, αλλά για τις γυναίκες που η δουλειά τους δεν έχει σχέση με γυμναστική, ο χρόνος τους δεν είναι αρκετός για κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπον, ας φροντίσουν να περπατάνε περισσότερο, να προτιμάνε τις σκάλες από το ασανσέρ και να κάνουν δέκα λεπτά άσκηση κάθε μέρα. Ένας από τους καλύτερους διατροφολόγους της Ιταλίας μου έμαθε ότι δύο είναι οι ασκήσεις που πρέπει να κάνω κάθε μέρα. Η πρώτη όρθια, τεντωμένα πόδια ανοιχτά στο ύψος των ώμων, και σφίξιμο γλουτών για λίγα δευτερόλεπτα, χαλάρωση και επανάληψη τόση ώστε να κάψουν λίγο οι μύες. Η δεύτερη ενδυνάμωση ραχαίων καθώς από εκεί γίνεται η ανόρθωση στους γλουτούς. Ξαπλωμένες μπρούμυτα, σηκώνετε τα πόδια τεντωμένα πάνω, κρατάτε και αφήνετε. Επαναλάμβάνετε μέχρι να νιώσετε τους μύες να δουλεύουν.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για να τα καταφέρει μια γυναίκα να βάλει τη γυμναστική στη ζωή της;
Το μυστικό είναι να μην πιέζουν τον εαυτό τους, να προσαρμόζουν την άσκηση σεβόμενες το πρόγραμμά τους και να βρουν κάτι που τις ευχαριστεί. Δεν θέλει τόσο κόπο όσο νομίζετε! Μόνο συχνότητα.



Συνήθως κάθε γυναίκα εντοπίζει πάνω της ένα αδύνατο σημείο! Ποιο είναι αυτό για εσένα;

Πολλά αλλά δεν με απασχολούν καθόλου. Μόνο τα πρακτορεία μου απασχολούσαν. Αγαπάω το σώμα μου έτσι όπως είναι και θα το αγαπώ και όταν θα είμαι γιαγιά με εγγόνια.

Πόσο εύκολο είναι για μια Ελληνίδα να ξεχωρίσει στο εξωτερικό στο χώρο της μόδας; Ποια είναι πιστεύεις τα προτερήματα του να είσαι από την Ελλάδα για να κάνεις καριέρα μοντέλου;
Είναι δύσκολο, όπως και για όλες τις μεσογειακές. Και η Ιταλία έβγαλε μόνο τρεις Ιταλίδες τοπ μόντελ στην ιστορία της. Η μόδα αγαπάει τις Ρωσίδες και τις Τσέχες για high fashion και τις Βραζιλιάνες για σέξι μόδα ή commercial modeling. Θέλουν ανοιχτά μαλλιά, ανοιχτά μάτια, ψηλές, αδύνατες με μακριά πόδια. Σιχαίνονται την περιφέρεια. Το αντίθετο της μεσογειακής γυναίκας δηλαδή.

Το δικό μου προτέρημα ήταν ότι όπου πήγαινα μου λέγαν ότι ήμουν η μόνη Ελληνίδα που είχαν δει. Μου μιλάγαν για την αρχαία Ελλάδα και πόσο θαύμαζαν την ιστορία μας, ειδικά οι Ιταλοί. Ομως πολύ υψηλή μόδα δεν μπόρεσα να κάνω ποτέ γιατί δεν δεχόμουν να αδυνατίσω τόσο πολύ… Έτσι ανταγωνιζόμουν τις Βραζιλιάνες σε όλες τις αγορές. Ξέρω ότι όντας μεσογειακου τύπου Ελληνίδα δεν θα κάνω για παράδειγμα ποτέ πασαρέλα Armani, αλλά δεν με απασχολεί. Αυτό που κατάλαβα στο χώρο της μόδας είναι ότι πιο πολύ μετράει ποια καταφέρνεις να γίνεις, παρά το πως δείχνεις. Η κάθε μία έχει το δικό της αστέρι και τίποτα δεν είναι εύκολο για καμία όταν ανταγωνίζεσαι με εκατοντάδες από όλο τον κόσμο.

Υπάρχει κάποιο μυστικό που θα ήθελες να μοιραστείς με τις αναγνώστριες του TLIFE; Το δικό σου secret of life για όμορφο σώμα, υγεία και ευεξία;
Ναι. Να γελάτε συχνά και να μην αγχώνεστε.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μαγειρική;
Ναι μου αρέσει πολύ η μαγειρική και μου αρέσει να πειραματίζομαι. Έχω πολλές σπεσιαλιτέ. Μου αρέσει να μαγειρεύω γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ελέγχω τι τρώω. Υποστηρίζω πάντα την υγειινή μεσογειακή διατροφή με πολύχρωμες σαλάτες που είναι γεμάτες βιταμίνες. Όσπρια, ψάρια, ξηροί καρποί, φρούτα, καστανό ρύζι, λαχανικά, άπαχο κρέας, σούπες, ψητά… Υπάρχουν τόσοι τρόποι να φτιάξετε νόστιμα φαγητά που δεν παχαίνουν και ενδυναμώνουν τον οργανισμό σας!

Η Ελισάβετ μας έδωσε την αγαπημένη της συνταγή για σαλάτα με ψητό σολομό. Για να δεις πώς θα την ετοιμάσεις κάνε “κλικ” εδώ

Μάθε όλα τα fitness μυστικά των stars κάνοντας κλικ επάνω στη φωτογραφία τους

Lindsay Ellingson
Candice Swanepoel Κλέλια Πανταζή

Giovanna Battaglia
Kaley Cuoco
Οι Personal Trainers
των stars

And More