Τροφές που σε προστατεύουν από το κρυολόγημα! Για να αποφύγεις τα “απρόοπτα”… Χριστουγεννιάτικα!

Μπαίνεις στο κλίμα των Χριστουγέννων. Στόλισες το σπίτι και προγραμματίζεις τις βόλτες σου στους δρόμους της πόλης με τα γιορτινά φώτα και τα δεκάδες στολίδια. Το μόνο που δεν θέλεις είναι να σε ρίξει στο κρεβάτι κάποια γρίπη και να χαλάσει η διάθεσή σου. Δες ποια τρόφιμα θα σε προστατέψουν ή ακόμη και θα διώξουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Plus διάβασε συμβουλές της διαιτολόγου για να είσαι σίγουρη πως θα περάσεις τις γιορτές χαρούμενη και… υγιής!

“Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, αλλεργίες, κρυολογήματα και γρίπες αποτελούν σημάδια ότι το αμυντικό μας σύστημα ασθενεί. Ένας υγιής ενήλικας δεν θα πρέπει να υποφέρει περισσότερο από 2 κρυολογήματα το χρόνο” τονίζει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Εύα Καφετζή.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ
“Ο Χειμώνας είναι μία εποχή που λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας αλλά και του έντονου στρες, μας κάνει πιο ευάλωτους σε ιώσεις. Έτσι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα”:

1. Πορτοκάλι. Άμυνα στις ιώσεις…
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.

2. Σκόρδο. Το φυσικό αντιμικροβιακό…
Μπορεί να έχει κάπως έντονη μυρωδιά, όμως είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για να εξοντώσεις τα μικρόβια που έχουν βάλει τον οργανισμό σου στο… “μάτι”! Είναι πλούσιο στο φυτοχημικό αλυσίνη, το οποίο έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων και μειώνει τη χοληστερόλη.

3. Μαϊντανός και αντίο ο πυρετός…
Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Θα ησυχάσεις από το βήχα που σε ταλαιπωρεί, ενώ θα πάρεις επιτέλους βαθειά ανάσα.

Smart Tip
: Ετοίμασε φρέσκο χυμό από φυλαράκια μαϊντανού. Ο χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.

4. Πιπεριά η αντιοξειδωτική…

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & β-καροτένιο και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Μανιτάρια και απόβαλε τις βλαβερές τοξίνες…
Τα μανιτάρια είναι απαραίτητα όταν μιλάμε για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, εξουδετερώνουν τις περιβαλλοντικές τοξίνες, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη.

6. Θαλασσινά στον πόλεμο κατά των ιών!
Τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τη λειτουργία των Τ-βοηθητικών κυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά για τον εντοπισμό ξένων αντιγόνων και έγκαιρης ενημέρωσης των άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε εισβολείς.

Προσοχή! Μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και η μεγάλη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να είναι τοξική.

7. Τζίντζερ! Αδυνάτισε και ρίξε τον πυρετό…

Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το τζίντζερ είναι ως τσάι ή στο μπάνιο για άτομα που υποφέρουν από κρυολόγημα ή γρίπη, διότι είναι χρήσιμο για την αύξηση της παραγωγής ιδρώτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείς από τα μικρόβια και τις τοξίνες.

8. Ελαιόλαδο για βιταμίνη Ε. Τη βιταμίνη της υγείας…
Τρόφιμο απαραίτητο εξαιτίας του υψηλού περιεχόμενού του σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

9. Κρεμμύδι. Ο βασιλιάς της κουζίνας, όπλο κατά της γρίπης

Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τα κρυολογήματα.

10. Μπρόκολο, το αντιοξειδωτικό
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεΐνη και σουλφοραφάνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης το μπρόκολο αποτελεί πλούσια πηγή β-καροτενίου, η οποία βοηθάει στην όραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

11. Μέλι, η γλυκιά προστασία

Το μέλι περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ένζυμα, μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο κτλ που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

12. Λεμόνι για να θωρακήσεις την υγεία
Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

13. Γιαούρτι για να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό
Το γιαούρτι προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια διότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

14. Σπανάκι… Κάν’ το όπως ο Ποπάι
Το σπανάκι είναι γεμάτο ενέργεια. Προσφέρει σίδηρο και φυλλικό οξύ που συμβάλλουν στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, στην ανάπτυξη και στην κυτταρική διαίρεση. Τα πράσινα φυλλώδη είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές της λουτεΐνης, ένα αντιοξειδωτικό που ωφελεί την υγεία των ματιών, του δέρματος και της καρδιάς.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Εύα Καφετζή σου δίνει μικρές διατροφικές συμβουλές για να είσαι πιο σίγουρη πως δεν θα την… “αρπάξεις”!

– Άφθονο νερό. Το νερό διευκολύνει την εργασία των νεφρών και του ήπατος να επεξεργαστούν και να αποβάλλουν τις τοξίνες από το αίμα. Πρόσπάθησε να πίνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα).

– Διαχειρίσου καλύτερα το στρες. Μείωσε και εκτόνωσε το στρες. Η γυμναστική θα σε βοηθήσει πολύ. Ένταξε στο καθημερινό σου πρόγραμμα άσκηση.

– Προτίμησε βιολογικά προϊόντα και όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα που παράγονται με φυτοφάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τοξικά μέταλλά όπως κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος είναι ανοσοκατασταλτικά. Μερικά φυτοφάρμακα και συντηρητικά μπορεί να επηρεάσουν τον γαστρεντερικό μας σωλήνα.

– Διατήρησε το βάρος και τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας ακόμη λόγος να θέλεις να είσαι σε φόρμα! Έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

– Η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών και η ποικιλία τροφίμων είναι ένας τρόπος για να παρέχεις στο σώμα σου όλα όσα χρειάζεται για να είναι υγιές. Κατανάλωσε επαρκείς πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

– Μείωσε την πρόσληψη αλλεργιογόνων και τοξινών. Κατανάλωσε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας.

– Απόφυγε αναψυκτικά και τρόφιμα που περιέχουν μεγάλα ποσοστά ζάχαρης.

– Επίσης περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι τοξικό για το συκώτι και προκαλεί αφυδάτωση.

– Μείωσε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται σε σοκολάτες, γαριδάκια, και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

– Ξεκουράσου αρκετά και μην κάνεις εκπτώσεις στον ύπνο.

– Απόφυγε το κάπνισμα.

Read More

And More