Φάε για βραδινό το πρωινό σου και χάσε κιλά! Η διατροφή που φέρνει τα… πάνω-κάτω!

Αλήθεια, αν κάποιος σου ζητούσε να του πεις το πρώτο, δραστικό μέτρο που θα έπαιρνες για να ξεκινήσεις δίαιτα ποιο θα ήταν αυτό; Γιατί υποψιάζομαι πως η απάντηση θα ήταν να μειώσεις ή ακόμη και να κόψεις το βραδινό; Κι αν ο τρόπος να λύσεις το πρόβλημα ήταν να μιμηθείς το παράδειγμα του πρωινού;

Ας μιλήσουμε για το βραδινό. Είναι το πιο παρεξηγημένο και παράλληλα το πιο αμαρτωλό γεύμα της ημέρας. Παρεξηγημένο, γιατί ενώ όλες το κατηγορούμε πως μας βάζει κιλά, είναι απαραίτητο σε μια ισορροπημένη διατροφή ως ένα από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας! Και αμαρτωλό, γιατί μπορεί όλη την ημέρα να είσαι τύπος και υπογραμμός με τη διατροφή σου, αν είναι όμως να υποκύψεις σε κάποιον παχυντικό πειρασμό, τότε η πιο πιθανή ώρα να το κάνεις είναι το βράδυ με κάποιο delivery ή φαγητό έξω.

Άναψε φώτα, στρώσε τραπέζι και σέρβιρε για δείπνο, όλα όσα συνηθίζεις να παίρνεις για πρωινό. “Οι νέες τάσεις στη διατροφή σου προτείνουν να τρως για βραδινό ότι και το πρωί” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη και με λίγη υπομονή θα καταλάβεις πως αυτό θα σε βοηθήσει και να αδυνατίσεις, να κοιμηθείς πιο ήρεμη και να κάνεις σωστή διατροφή.

Τρεις λόγοι να “μεταμφιέσεις” το βραδινό σου σε πρωινό
Η διαιτολόγος συνοψίζει σε τρεις λόγους, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το… βραδινό που ζήλεψε από τη λάμψη του πρωινού:

1. Παίρνεις λιγότερες θερμίδες και κάνεις και οικονομία: Την ώρα του βραδινού βαριέσαι απίστευτα να μπεις στην κουζίνα και να ετοιμάσεις κάτι να φας. Η εύκολη λύση για κάτι γρήγορο και νόστιμο που θα σε χαλαρώσει πάντα από την ένταση της ημέρας είναι να παραγγείλεις έτοιμο φαγητό.

Μια ματιά μόνο στο στον παρακάτω πίνακα από όσα παραγγέλνει κανείς συνήθως και τις θερμίδες που σε φορτώνουν θα σε πείσει πόσο λάθος είναι αυτή η επιλογή.

Αν όμως επιλέξεις να φας κάποια από τις εναλλακτικές του πρωινού (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, κανέλα και ξηρούς καρπούς), θα χρειαστείς λιγότερο από 5′ για να το ετοιμάσεις και θα γλιτώσεις τουλάχιστον 200kcal από το γεύμα σου.

Δες στον πίνακα τις επιλογές πρωινού που θα φτιάξεις γρήγορα και εύκολα…

2. Κοιμάσαι καλύτερα: τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί που συνήθως υπάρχουν στο πρωινό, είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ της σεροτονίνης, με ηρεμιστική δράση που μπορεί να προετοιμάσει τον εγκέφαλο και το σώμα για τον ύπνο βραδέων κυμάτων (4ο στάδιο ύπνου). Έτσι όταν καταναλώνονται στο βραδινό σε βοηθάνε να κοιμάσαι σαν πουλάκι. Αντίθετα, τα θερμιδογόνα τρόφιμα, σου προκαλούν δυσπεψία, αφού τα λιπαρά που περιέχουν αυξάνουν τον όγκο αίματος που πρέπει να μαζευτεί στομάχι για να αρχίσει η διαδικασία της πέψης.

3. Αυξάνεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: τα τρόφιμα που συνήθως επιλέγουμε για πρωινό είναι γεμάτα από ωφέλιμες ουσίες. Συγκεκριμένα:

– υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια
– «Καλά» ω-λιπαρά, τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της δυναμώνει τους μύες και βοηθά στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
– Βιταμίνες Α, D, Ε, Κ, C, που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.
– Φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αποθήκευση του διατροφικού λίπους
– Ασβέστιο: όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟ-ΒΡΑΔΙΝΟΥ
Αν σου αρέσει η ιδέα του breakfast βραδινού, αλλά δεν είσαι σίγουρη πως να την ξεκινήσεις έχουμε τη λύση. Ζητήσαμε από τη διαιτολόγο ένα πρόγραμμα διατροφής μιας εβδομάδας με τις κατάλληλες επιλογές βραδινού, αλλά και όλα τα γεύματα της ημέρας ώστε να χάσεις κιλά με το νέο σου fitness trick.

Κάνε κλικ στην κάρτα για να δεις το μενού αναλυτικά…

Αν θέλεις να κατεβάσεις το μενού στον υπολογστή σου κάνε κλικ εδω

Read More

And More