Μυστικά για σωστή διατροφή στο γραφείο

Οι διαιτολόγοι το λένε σε κάθε ευκαιρία. Πολλά και μικρά γεύματα είναι το μυστικό για σωστή διατροφή και απώλεια κιλών. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μασάς καλά το φαγητό σου και σε μικρές ποσότητες. Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται όταν βρίσκεσαι όλη την ημέρα εκτός σπιτιού; Πώς να τηρήσεις τους κανόνες υγιεινής διατροφής όταν βρίσκεσαι στο γραφείο μέχρι αργά το απόγευμα;

Έτσι κι εσύ πέφτεις στην παγίδα του γρήγορου, αλλά και παχυντικού σνακ, του delivery και της κάθε λογής ανθυγιεινής λιχουδιάς που μπορείς να βρεις στο γραφείο. Ή μένεις νηστική όλη μέρα… και τρως τα πέντε γεύματα μαζεμένα -ό, τι βρεις μπροστά σου δηλαδή- το βράδυ.

“Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μένουν νηστικοί για πολλές ώρες, να τρώνε μια φορά την ημέρα, συνήθως αργά το βράδυ και να καταναλώνουν γεύματα από έξω, που συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό οδηγεί σε προσθήκη βάρους και σωματικού λίπους, σε απώλεια της ενέργειας (ζωτικότητας) και των αμυνών του οργανισμού καθώς και σε κακή ψυχολογική κατάσταση” εξηγεί η κα. Καπώλη.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας δίνει μυστικά για να διατηρήσεις τη διατροφή στο γραφείο.

Αν δεν μπορείς να έχεις σταθερά γεύματα, τουλάχιστον φρόντισε να τρως ανά δύο με τρεις ώρες (τρία μεγάλα γεύματα και δύο μικρά). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί πάνω από τέσσερις ώρες.

Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Η Γεωργία Καπώλη συστήνει ενδεικτικά τα παρακάτω:
Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως Χυμό ή φρούτα
Μπισκότα με πολυδημητριακά Μισό σάντουιτς
μαύρη μπαγκέτα
γαλοπούλα, ελαιόλαδο
και τυρί τύπου light
Φρυγανιές μέλι/μαρμελάδα
Προσπάθησε λοιπόν να αφιερώσεις 30 λεπτά στον εαυτό σου, λίγο πριν ξεκινήσεις για τη δουλειά. Είναι για το καλό σου, αλλά και το καλό της γραμμής σου!

-Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου υγιεινά σνακ που θα ετοιμάσεις εύκολα ή μπορείς να βρεις σε κάποιο περίπτερο ή μαγαζί κοντά στο γραφείο.

Διάλεξε προϊόντα όπως:
– Κουλούρι με σουσάμι
– Μπάρες δημητριακών
– Ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα
– Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
– Ψωμί σικάλεως
– Παξιμάδια από σίκαλη
– Απλά κράκερ σικάλεως με τυρί χαμηλό σε λιπαρά
– Παστέλι
– Ρυζόγαλα

Τα σνακ αυτά θα σε κρατήσουν για το υπόλοιπο της ημέρας και θα σου δώσουν ενέργεια να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να υποκύψεις στον πειρασμό για π.χ. μιας τυρόπιτας! Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη δεν αποκλείει και πιο…”ανθυγιεινά” σνακ. Αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο: “Περιστασιακά σνακ: τρόφιμα όπως πατατάκια, τυρόπιτες, σοκολάτα και κρουασάν είναι τα πιο συνηθισμένα σνακ και είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Μπορούμε να τα λαμβάνουμε περιστασιακά αλλά να μην αποτελούν την καθημερινή μας λύση”

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι ή το εστιατόριο, τότε τα έτοιμα γεύματα που θα επιλέξεις πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Διάφορα σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, λαχανικά και τόνο/κοτόπουλο/γαλοπούλα, τυρί και σαλάτες με τυρί, όσπρια ή και ζυμαρικά χωρίς μαγιονέζα και παχυντικές σάλτσες και με λίγο λάδι (ελαιόλαδο).

Για περισσότερη ενέργεια μην ξεχνάς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, αλλά και αρκετό νερό (1,5-2 λίτρα). Μείωσε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και καφέ. Ο καφές μπορεί να αντικατασταθεί με ροφήματα από πράσινο τσάι ή βότανα και η ζάχαρη από μέλι.

Τέλος αφιέρωσε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο στο χώρο εργασίας σου στην άσκηση για να καταπολεμήσετε την ακινησία που είναι η αιτία πολλών παθολογικών επιπτώσεων, καθώς και για να έχετε περισσότερη αντοχή, ενέργεια και διάθεση στη δουλειά αλλά και στη ζωή σας.

Πήγαινε μέχρι το περίπτερο, κάνε κάτι… Αρκεί να σηκωθείς για 5-10 λεπτά να περπατήσεις λίγο και να τεντωθείς για να ξεπιαστείς!

Η ιδανικότερη λύση για γυμναστική φυσικά, είναι όπως δείχνει σειρά ερευνών να κάνεις 30 λεπτά γυμναστική το πρωί πριν ακόμη πάρεις το πρωινό σου.

Read More

And More