6 λόγοι που “κολλάνε” τη ζυγαριά και δεν χάνεις βάρος αν και προσπαθείς…

Δεν είναι εκνευριστικό; Είναι φορές που πιστεύεις ότι κάποιος σου κάνει πλάκα. Προσέχεις, τρως πραγματικά υγιεινά και σωστά και καπάκι τρελαίνεσαι στη γυμναστική! Η βελόνα της αναθεματισμένης ζυγαριάς δεν λέει να πέσει! Μένει μόνιμα εκεί και γίνεται ο εφιάλτης σου. 6 λόγοι που μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει και πώς να το σταματήσεις…

“Το φαινόμενο απασχολεί σχεδόν όλους όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά και συμβαίνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που η προσπάθεια ανταμείβεται και όλα φαίνεται να πηγαίνουν τέλεια. Όμως ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε σε ποιες περιπτώσεις σταματάει να κατεβαίνει η ένδειξη της ζυγαριάς” εξηγεί ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δήμος Νικόλαος!

1. Η διαδικασία της έμμηνου ρύσης! Το… κόστος του να είσαι γυναίκα! Μια εβδομάδα πριν και κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες, παρουσιάζεται κατακράτηση υγρών που μπορεί όχι μόνο να διακόψει την κάθοδο αλλά να προκαλέσει αύξηση βάρους. Το καλό είναι ότι με το τέλος της περιόδου το σώμα αποβάλει αυτά τα υγρά και έτσι όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

2. Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή! Εκείνο το… αλατοπίπερο στη ζωή σου! Και ιδίως στο πιάτο σου μπορεί σταθερά να προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα και να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Σε αυτήν την περίπτωση η λύση είναι πολύ απλή αφού μείωση κατανάλωσης αλατιού αλλά και προϊόντων που έχουν κρυμμένο αλάτι ( λουκάνικα, τουρσί, τυριά) καθώς και αύξηση κατανάλωσης υγρών και φρούτων δίνει οριστικό τέλος στο πρόβλημα

3. Απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα
. Ο συγκεκριμένος αδένας είναι πολύ σημαντικός αφού εκτός των άλλων ρυθμίζει τις καύσεις στο σώμα μας. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος σε κάθε ξεκίνημα αλλά και στη συνέχεια αφού η κληρονομικότητα και ψυχολογική διάθεση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν. Εάν πάσχετε από θυρεοειδή τότε η καλή συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο σας επιβάλλεται.

4. Οταν το σώμα αντιδρά στα αυστηρά μέτρα της δίαιτας! Πολύ αυστηρά διαιτολόγια προκαλούν μείωση του μεταβολισμού μας. Έτσι όταν κάποιος κάνει μια πολύ αυστηρή δίαιτα και χάνει θριαμβευτικά γρήγορα βάρος, το σώμα του για να τον προστατεύει ρίχνει απότομα τις καύσεις, με αποτέλεσμα να σταματάει η απώλεια βάρους απότομα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει γιατί το σώμα μας διαθέτει ένστικτο αυτοσυντήρησης και ακόμα και αν εμείς κάνουμε ανόητες δίαιτες και πειράματα, ο οργανισμός μας προσπαθεί να μας προστατέψει, σταματώντας να ξοδεύει ενέργεια και κάνοντας οικονομία στην διαχείριση των αποθεμάτων ενέργειας δηλαδή του λίπους. Σε αυτήν την περίπτωση η διακοπή αυτής της διαδικασίας και η φυσιολογική επανασίτιση λύνει το πρόβλημα.

5. Η χρόνια αφυδάτωση του οργανισμού. Έχει βρεθεί ότι 2% αφυδάτωση έχει περίπου το 70% του πληθυσμού και σε 4% αφυδάτωση του σώματος συμβαίνει 40% μείωση του μεταβολισμού!!! Η λύση είναι τόσο απλή που δεν είναι άλλη από 1 ποτήρι νερό. 2 λίτρα στις γυναίκες και 2,5 λίτρα νερού στους άνδρες είναι επαρκής ποσότητες για την σωστή ενυδάτωση και εύρρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.

6. Όταν έχεις ήδη χάσει πολλά κιλά! Αυτό είναι και το πιο δύσκολο… Μετά από απώλεια αρκετών κιλών με σωστή διατροφή η ζυγαριά δείχνει μόνο ένα νούμερο και δεν πάει πουθενά… σαν να μην υπάρχει ούτε πάνω ούτε κάτω. Δυστυχώς εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η προσαρμογή του οργανισμού σε ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει με αποτέλεσμα το ζητούμενο έλλειμμα θερμίδων ,για την απώλεια βάρους, να μηδενίζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο που αποδίδει είναι λίγη ξεκούραση από την δίαιτα για κάποιο χρονικό διάστημα και επιστροφή μετά, για να εκπληρωθεί ο ζητούμενος στόχος.

Το πιο σημαντικό που έχουμε να κάνουμε, είναι να κατανοήσουμε το σώμα μας και πως λειτουργεί, να διατρεφόμαστε σωστά,να πίνουμε νερό, να αποφεύγουμε απότομες δίαιτες-αποτοξινώσεις, να ασκούμαστε και να έχουμε υπομονή για να ξεπερνάμε τα εμπόδια που μας παρουσιάζονται.

Read More

And More