Inge Lehmann: Η σεισμολόγος που ανακάλυψε τον εσωτερικό πυρήνα της γης!

“Ξέρεις πόσους ανίκανους άνδρες έπρεπε να ανταγωνιστώ στη ζωή μου… και μάλιστα μάταια;” έλεγε η Inge Lehmann στον ανηψιό της Niles Groles χωμένη ανάμεσα στα εκατοντάδες χαρτάκια με πληροφορίες για σεισμούς σε όλο τον κόσμο που καταχωρούσε για να κάνει τις μελέτες της σε μία εποχή όπου η ανθρώπινη φαντασία δεν είχε καν συλλάβει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο.

Η “μοναδική Δανή σεισμολόγος” όπως περιέγραφε η ίδια τον εαυτό της, γεννήθηκε το 1888 στη Δανία και στην πορεία της ζωής της έκανε ανακαλύψεις που την κατέστησαν πρωτοπόρα όχι μόνο ανάμεσα στις γυναίκες του κόσμου αλλά ανάμεσα σε όλους του επιστήμονες της εποχής της. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν η ανακάλυψη πως ο πυρήνας της γης διαθέτει δύο μέρη, έναν εξωτερικό υγρό πυρήνα που περιβάλει έναν εσωτερικό συμπαγή πυρήνα στο κέντρο.

Η αγάπη της για την επιστήμη και η πίστη της στις ικανότητές της σε μια εποχή που στις γυναίκες δεν δινόταν παρά η ελάχιστη εκπαίδευση και μόρφωση ξεκίνησε από νωρίς. Ήταν -ευτυχώς για εκείνη- η κόρη ενός ψυχολόγου, του Alfred Georg Ludwig Lehmann ο οποίος φρόντισε εκείνη να εκπαιδευτεί σε ένα προοδευτικό σχολείο στο οποίο κορίτσια και αγόρια τύγχαναν ακριβώς την ίδια μεταχείριση. Φυσικά όταν τελείωσε το σχολείο και συνέχισε τις σπουδές της στα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και του Cambridge, κατάλαβε ότι στον έξω κόσμο τα πράγματα δεν ήταν τόσοι εύκολα για τις γυναίκες που αγαπούσαν την επιστήμη.

Η Inge Lehmann δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να σπουδάζει για χρόνια και περί το 1920 ξεκινά να αναπτύσσεται το ενδιαφέρον της για τη σεισμολογία. Το 1928 διορίζεται επικεφαλής στο τμήμα Σεισμολόγιας στο Ινστιτούτο Γεωδαισίας της Δανίας. Έναν χρόνο μετά κάνει την μεγάλη ανακάλυψη της ζωής της μελετώντας τον μεγάλο σεισμό του 1929 στη Νέα Ζηλανδία. Βλέπει πως κάποια σεισμικά κύματα, τα αποκαλούμενα κύματα -P αντί να αντανακλούνται στον πυρήνα της γης, ταξιδεύουν κάποια απόσταση πριν βρουν σε κάποιου είδους εμπόδια. Η οξυδέρκεια και οι γνώσεις της την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας της γης αποτελείται από δύο μέρη. Το 1936 βγάζει την έκθεση με την θεωρία της και κερδίζει την αποδοχή πολλών συναδέλφων της. Η υπόθεση της αποδεικνύεται τελικά το 1970 όταν ευαίσθητοι σεισμογράφοι εντοπίζουν τον συμπαγή πυρήνα στο κέντρο της γης.

Παρόλο που τα επιστημονικά βραβεία έπεφταν “βροχή” και η επιστημονική κοινότητα αναγνώριζε την αξία της, οι σχέσεις της με τους επιστήμονες της εποχής της χειροτέρευαν όσο περνούσαν τα χρόνια, ίσως λόγω του καυστικού χιούμορ της, ίσως όμως και λόγω του ότι δυσκολευόταν να συνεργαστεί με ανθρώπους που θεωρούσε λιγότερο ικανούς από εκείνη. Ωστόσο, συνέχισε να εργάζεται και να μελετά την γη και τους σεισμούς και να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις όπως την “Ασυνέχεια Lehmann” (σχετικά με τον μανδύα και τον φλοιό της γής) μέχρι και την δεκαετία του 1950 ενώ αργότερα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η Lehmann έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης… εμπειριών ζωής στα 103 της χρόνια.

Η Google αποφάσισε να τιμήσει την σημαντική αυτή γυναίκα αφιερώνοντάς της το σημερινό της Doodle, καθώς στις 13 Μαΐου του 2015 συμπληρώνονται 127 χρόνια από την γέννησή της. Και όπως βλέπεις παραπάνω το Doodle που φτιάχτηκε για εκείνη δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται στον καυτό πυρήνα της γης!

Read More

And More