Λεύκανση δοντιών: απόκτησε τώρα το πιο λαμπερό χαμόγελο!

Αν νομίζεις ότι οι άντρες προτιμούν (μόνο) τις ξανθιές κάνεις λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι προτιμούν τις γυναίκες που χαμογελούν και μάλιστα, υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Το γέλιο αυξάνει την έκκριση ενδορφίνης (ορμόνη που συνδέεται με την καλή διάθεση), περνώντας το υποσυνείδητο μήνυμα στους άντρες ότι μαζί με μια γυναίκα που γελάει θα νιώσουν κι εκείνοι ξέγνοιαστοι και θα βιώσουν ευχάριστες εμπειρίες. Πώς όμως μπορούμε να αποκτήσουμε ένα χαμόγελο που αντανακλά υγεία και λάμψη; Ο Βασίλης Χατζηπορτοκάλης, χειρουργός Οδοντίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Smile Makeover Private Dental Clinic και Μετεκπαιδευμένος στο New York University Of Dentristry, μας δίνει όλο το know how.
Στο σπίτι ή στο ιατρείο;
Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή/και στο σπίτι, ωστόσο ο συνδυασμός και των δύο δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να χρησιμοποιείται όπως πρέπει και να γίνεται σωστή επιλογή του λευκαντικού παράγοντα. Σήμερα, υπάρχουν λευκαντικές ουσίες δοντιών οι οποίες περιέχουν φθόριο και ασβέστιο ώστε να προσφέρουν ταυτόχρονα προστασία των οδοντικών ιστών. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό κυμαίνεται μεταξύ 300-700 ευρώ.
Know how
Στο ιατρείο γίνονται 3 επαναλήψεις τοποθέτησης της ουσίας σε συνδυασμό με κάποια πηγή ακτινοβολίας που μπορεί να είναι laser, led ή plasma (πρόκειται για πηγές φωτός που επικουρικά βοηθούν το αποτέλεσμα καθώς τοποθετείται η συσκευή με την κατεύθυνση της δέσμης φωτός που εκπέμπει προς τα δόντια). Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία διαρκεί 1-2 συνεδρίες. Στο σπίτι, η λεύκανση γίνεται με νάρθηκες που εφαρμόζονται στα δόντια μαζί με την λευκαντική ουσία και παραμένουν για διάστημα που ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα του λευκαντικού παράγοντα.
Τα λευκότερα λευκά: ναι μεν, αλλά…
Τα δόντια μπορούν να λευκαίνουν τόσο όσο επιτρέπει ο γενετικός μας κώδικας αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Οι τελευταίες οφείλονται κυρίως στην κατάχρηση που γίνεται από “ασθενείς” στο σπίτι οι οποίοι είτε παρατείνουν τον χρόνο λεύκανσης είτε κάνουν λεύκανση σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα. Απόφυγε τις υπερβολές, ειδικά φέτος που η φυσική ομορφιά επανέρχεται δυναμικά.

Τα do’s και τα dont’s της λεύκανσης
Κατά την διάρκεια της λεύκανσης είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η χρήση χρωστικών (καφές, τσάι, τσιγάρο, τσίχλες με χρώμα, κόκκινο κρασί, ακόμη και κάποιες οδοντόκρεμες που περιέχουν χρωστικές) γιατί “μπλοκάρουν” την αποτελεσματικότητα της λεύκανσης. Όταν πια ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι καλό να υπάρχει μέτρο στη χρήση των παραγόντων που χρωματίζουν τα δόντια. Σήμερα, υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα ακόμη και οδοντικό νήμα, κατάλληλα για να διατηρήσουν το αποτέλεσμα.
Διάρκεια
Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι άμεσα συνυφασμένη με τις καθημερινές συνήθειες του κάθε ασθενή, δηλαδή εξαρτάται από παράγοντες που δημιουργούν χρώσεις στα δόντια είτε έχει γίνει λεύκανση είτε όχι. Κατά μέσο όρο το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί σε φυσιολογικές συνθήκες για περισσότερο από ένα χρόνο. Όσον αφορά στην διάρκεια της ίδιας της θεραπείας, αν γίνει μόνο στο ιατρείο διαρκεί περίπου μια ώρα για κάθε συνεδρία, αν γίνει με νάρθηκες στο σπίτι έχει διάρκεια 1-2 εβδομάδες.
Σε ποιους απευθύνεται
Ιδανική “υποψήφια” για λεύκανση δοντιών θεωρείσαι αν έχεις κάνει απονεύρωση με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο δόντι να έχει σκουρύνει συγκριτικά με τα υπόλοιπα, αν είσαι καπνίστρια ή αν απλά αναζητάς μια ανανέωση της εικόνας σου.
Μόνιμη λεύκανση
Μια ακόμη εναλλακτική που θα έχει όμως μόνιμα αποτελέσματα είναι και η λεύκανση που γίνεται με όψεις ρητίνης, πορσελάνης και lumineers. Η διαδικασία αυτή χωρίζεται σε φάσεις οι οποίες έχουν ως εξής: στην πρώτη φάση γίνεται προετοιμασία της πρόσθιας επιφάνειας του δοντιού, λήψη του αποτυπώματος και έπειτα τοποθετούνται οι προσωρινές όψεις οι οποίες όμως μοιάζουν με το τελικό αποτέλεσμα. Στη δεύτερη φάση τοποθετούνται οι όψεις πορσελάνης μετά από διάστημα 4-5 ημερών. Όσον αφορά τα lumineers ο χρόνος είναι μεγαλύτερος επειδή κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

And More