Ο ακτιβιστής γιος της Γ. Αγγελοπούλου που χτίζει σπίτια στη Λατινική Αμερική!

Μπορεί να είναι γόνος μιας από τις πλούσιες οικογένειες στην Ελλάδα και να έχει μεγαλώσει χωρίς να του έχει λείψει τίποτα, εκείνος όμως δεν επαναπαύεται και δεν διστάζει να χαράξει τη δική του πορεία. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, τον γιο της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που λίγο πριν πάρει το πτυχίο του από το Χάρβαρντ, βρέθηκε στη Λατινική Αμερική και προσφέρει εθελοντική εργασία στο Σαν Σαλβαδόρ.
Ο ακτιβιστής γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου, που την κάνει περήφανη κάθε ώρα και στιγμή δείχνει για μια ακόμη φορά τον ανατρεπτικό του χαρακτήρα και δεν φοβάται να μείνει για αρκετό καιρό σε άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης για να βοηθήσει στο προγράμματα ανέγερσης κατοικιών για φτωχούς.
Το «αντάρτικο» γονίδιο υπήρχε στο DNA του

Σύμφωνα με το «Έθνος» όσοι βρίσκονται κοντά στην οικογένεια Αγγελοπούλου, γνωρίζουν ότι αυτή η «αντάρτικη» νοοτροπία και η στάση ζωής του Παναγιώτη ενυπάρχει στα κύτταρά της. Το αριστερό παρελθόν του Αγγέλου Αγγελόπουλου, αδελφού του παππού του Παναγιώτη, φαίνεται ότι μεταπήδησε γενιά.

«Ο Παναγιώτης μοιάζει στον ακαδημαϊκό Άγγελο Αγγελόπουλο, πήρε από αυτόν», λένε φίλοι της οικογένειας. Ο Άγγελος Αγγελόπουλος, που απεβίωσε το 1995, στη διάρκεια της Κατοχής, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και συμμετείχε στην ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού) ως γραμματέας Οικονομικών.

Το 1944 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από τους πρώτους που απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα προς την οικογένεια Αγγελοπούλου, τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο διαπρεπής ακαδημαϊκός, ήταν η κ. Αλέκα Παπαρήγα και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Το κίνημα των αγανακτισμένων και το άρθρο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου

Αυτή η «επαναστατική» του φύση, άλλωστε, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό την περασμένη άνοιξη, όταν ο Παναγιώτης βρέθηκε ανάμεσα στους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες στην Πλατεία Συντάγματος και διαδήλωσε κατά του μνημονίου.

Ενώ λίγο αργότερα ήρθε και το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Athens Voice το Σεπτέμβρη με τίτλο «Η εποχή των Τεράτων”, μέσα από το οποίο εκφράζονταν η αγανάκτησή του πρωτότοκου γιου της κα Αγγελοπούλου, για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και προτείνει στάση πληρωμών, διαγραφή του χρέους σε ρήξη με την ΕΕ και κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Όλοι έμειναν άφωνοι και αν κάποιος διάβαζε το συγκεκριμένο άρθρο στην εφημερίδα, θα πίστευε ότι έχει γραφτεί από ένα παιδί μια μικροαστικής οικογένειας που πρόσκειται στην αριστερά και μάλιστα στα άκρα της.

Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: “Στις 25 Μάη ξέσπασε στην πλατεία Συντάγµατος ένα µαζικό πολιτικό κίνηµα αντίστασης και χειραφέτησης, που αποτέλεσε µια κρίσιµη καµπή στον «παρατεταµένο λαϊκό πόλεµο», ο οποίος ξεκίνησε µε την ψήφιση του επαχθούς Μνηµονίου και κλιµακώθηκε µε έντεκα πανεργατικές γενικές απεργίες. Στην υπό «κινεζοποίηση» Ελλάδα της διαρκούς λιτότητας και της οικονοµικής εξαθλίωσης, του εργασιακού µεσαίωνα και της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, το κίνηµα των πλατειών εξέφρασε τη διάρρηξη των παγιωµένων σχέσεων αντιπροσώπευσης και των αστικών κοινωνικών συµµαχιών, µεταµορφώνοντας την κρίση από οικονοµική σε πολιτική. Kαθοριστικής σηµασίας στοιχείο, συµβάλλον και στην αντιφατικότητα του κινήµατος, υπήρξε η συµµετοχή χιλιάδων ψηφοφόρων του πελατειακού δικοµµατισµού, ορµώµενων από τη δυσαρέσκεια και την απόγνωση απέναντι στην πολιτική αφαίµαξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.”

Η στήριξη από την οικογένειά του

Όσο για εκείνους που θεωρούν πως η στάση του έχει ενοχλήσει την οικογένειά του, άνθρωποι από το στενό κύκλο τους αναφέρουν πως οι γονείς του είναι περήφανοι για εκείνον. Μάλιστα, η μητέρα του αρέσκεται να λέει ότι “μεγάλωσε άντρες κι όχι φλούφληδες!”

Είναι, άλλωστε, και η πρώτη που πίστεψε σε εκείνον και τον στηρίζει απόλυτα σε κάθε επιλογή του. Στόχος της ήταν ανέκαθεν τα παιδιά της να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους γερά, να είναι τολμηροί και με άποψη για τη ζωή και το πώς πρέπει να τη ζήσουν.

Οι αγαπημένες του ασχολίες

Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, όπου μεταξύ των άλλων φοιτούσε στην ίδια τάξη με την κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα σπουδάζει οικονομικά στο Harvard.

Παιδί χαμηλών τόνων ποτέ δεν απασχόλησε τις κοσμικές ή άλλες στήλες και δεν αρέσκεται στο να επιδεικνύει τον πλούτο του ή να προτάσσει το όνομά του. Οι φίλοι του λένε ότι προσπαθεί να ζήσει όπως όλα τα φυσιολογικά παιδιά της ηλικίας του.

Είναι λάτρης του κινηματογράφου και διαθέτει μία από τις πιο ενημερωμένες ταινιοθήκες στην Ελλάδα και ειδική αίθουσα home cinema στο πατρικό του σπίτι, ενώ του αρέσουν πολύ τα μιούζικαλ και έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη με το οικογενειακό lear jet για να παρακολουθήσει μια πετυχημένη παράσταση. Ενώ, δεν λέει ποτέ «όχι» σε μια παρτίδα σκάκι.
Το έργο του στη Λατινική Αμερική

Τα Χριστούγεννα τον βρήκαν στις καλύβες των χιλιάδων αστέγων της χώρας, ανάμεσα στους πολλούς και άγνωστους ακτιβιστές που ανοικοδομούν πόλεις κι ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Το πανεπιστήμιο του Harvard συμμετέχει σε κίνημα Αμερικανών ακτιβιστών, που βοηθά άστεγους να φτιάξουν τη δική τους εστία, μακριά από τις ατέλειωτες παράγκες που απλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.
Μακριά από το ζεστό δωμάτιό του, λοιπόν και τη γεμάτη πλούτο ζωή, περπατά εδώ και δύο μήνες στα λασπωμένα σοκάκια της βασανισμένης αυτής πόλης, ζώντας στις ίδιες άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοί της, προσπαθώντας να τους βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί.

Read More

And More