Αποκλειστικό! Ο Άκης Πετρετζίκης μιλά στο TLIFE για το “Master Chef”, τον έρωτα και τη μαγειρική!

Αυθόρμητος, γοητευτικός και καλός σεφ. Ο λόγος για τον Άκη Πετρετζίκη που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, δούλεψε στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου και κέρδισε τον τίτλο του πρώτου Έλληνα Master Chef, εξασφαλίζοντας μια θέση στην καρδιά των τηλεθεατών.
Το TLIFE βρέθηκε στο εστιατόριο “Dali” στο Μαρούσι, όπου ο Άκης έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διαμόρφωση του menu και τον φωτογράφησε εν δράσει στην κουζίνα. Λίγο αργότερα εκείνος κάθισε χαλαρός μαζί μας και μίλησε για το “Master chef”, το “Πρωινό mou” και τις αλλαγές που έχουν έρθει στη ζωή του. Ενώ, εξομολογήθηκε πως θα του άρεσε να του μαγειρεύει η κοπέλα του στο σπίτι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα την έκρινε ποτέ για τη μαγειρική της…
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά το “Master Chef”, πώς νιώθεις σήμερα που είσαι ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε τον τίτλο;
Σίγουρα δεν περίμενα ότι θα μείνω τόσο στην τηλεόραση. Περίμενα ότι στην αρχή θα γίνει ένα “μπαμ” όπως κι έγινε και μετά θα έφευγα. Αλλά είμαι ακόμη στην τηλεόραση και βρίσκομαι στην ομάδα του “Πρωινού Mou” και φέτος κι είμαι πολύ χαρούμενος. Θέλω όσο χρόνο είμαι στην τηλεόραση να δείξω στον κόσμο το δικό μου τρόπο μαγειρικής, που είναι λίγο διαφορετικός.
Έχουν αλλάξει πράγματα στη ζωή σου; Υπάρχουν τώρα περισσότερες προτάσεις για δουλειά;
Όλη η ζωή μου έχει αλλάξει… Εγώ ήμουν στο εξωτερικό, ήρθα στην Ελλάδα για το παιχνίδι. Έχουν αλλάξει όλα, όχι 90 αλλά 180 μοίρες. Όσον αφορά στο επαγγελματικό επίπεδο, και στο εξωτερικό που ήμουν είχα καλές προτάσεις για δουλειά. Το βιογραφικό μου ήταν πιο δυνατό εκεί, αλλά εδώ δεν αναγνωρίζεται. Στην Ελλάδα θεωρούμε ένας νικητής από ριάλιτι και πολλοί σεφ νομίζουν ότι λόγω δημοσιότητας έχω φθάσει εδώ κι αυτό είναι κάτι που απαρνούμαι κατηγορηματικά.
Πες μας λίγα λόγια για την τωρινή δουλειά σου στο εστιατόριο.
Διάλεξα να πάω σε μια δουλειά κοντά στο σπίτι και να βρω κάτι πιο οικογενειακό που θα μου αρέσει. Εδώ κάθε μήνα αλλάζω το μενού, πειραματίζομαι σε καινούρια πράγματα και φτιάχνω δικές μου συνταγές και ασχολούμαι με αυτό που αγαπάω. Έξω στην τελευταία μου δουλειά ήμουν στο “The Goring Hotel” στο Λονδίνο που βγήκε καλύτερο σε όλο τον κόσμο για το 2009-2010 και ήταν το ξενοδοχείο από το οποίο έφυγε η Δούκισσα Catherine για να πάει στο γάμο της με τον William.
Γιατί επέστρεψες στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα επέστρεψα για το “Master Chef”. Ήξερα ότι αυτή η εκπομπή επειδή ήταν η πρώτη θα είχε πολύ μεγάλη απήχηση και θα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ήθελα να το ζήσω, γιατί ήταν ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Ένιωθα όπως όταν είμασταν παιδιά και θέλαμε να είμαστε παίχτες σε διάφορα παιχνίδια. Εγώ μπόρεσα να είμαι ο παίχτης και που ξέρεις αύριο μεθαύριο ίσως να είμαι και ο διοργανωτής…
Η αναγνωρισιμότητα σε έχει αλλάξει;
Δεν νομίζω. Έχει αλλάξει κάποια πράγματα στη ζωή μου, όπως το ότι παλαιότερα έβγαινα περισσότερο. Τώρα έχω κλειστεί περισσότερο σπίτι. Δεν μπορώ να βγω έξω να δω μια κοπέλα και να την φλερτάρω έντονα ή να μεθύσω. Κυρίως κόπηκαν ατασθαλείες που έκανα στο παρελθόν
Ο έρωτας περνά από το στομάχι” και οι σεφ τον τελευταίο καιρό έχουν πολλές κατακτήσεις. Εσύ έχεις αυξήσει τις κατακτήσεις σου μετά το παιχνίδι;
Οι επιτυχίες υπήρχαν ανέκαθεν στο επάγγελμα. Όταν έλεγες ότι είσαι μάγειρας τραβούσες το ενδιαφέρον στις γυναίκες. Πλέον είμαι αναγνωρίσιμος, οποιοσδήποτε είναι γνωστός έχει επιτυχίες. Και ο Τσάκωνας στην εποχή του είχε πολλές κατακτήσεις.
Τι θα μαγείρευες στην αγαπημένη σου;
Δεν μαγειρεύω στο σπίτι σχεδόν ποτέ. Θα ήθελα, όμως, να γυρίσω σπίτι και να μου έχει μαγειρέψει η κοπέλα μου.
Θα ήσουν αυστηρός κριτής της;
Όχι σε καμιά περίπτωση. Αν μου ζητούσε βοήθεια θα της έδινα κάποιες συμβουλές για το πως να φτιάξει κάποια φαγητά, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να την κρίνω. Η γυναίκα μου αύριο-μεθαύριο μπορεί να είναι δασκάλα, για παράδειγμα και δεν θα μου άρεσε να με διορθώνει μπροστά στους άλλους και να μου λέει αυτό δεν το λες σωστά. Αν μου μιλούσε όταν μέναμε μόνοι και μου έλεγε κάποια πράγματα για να μην γίνομαι ρεζίλι θα μου άρεσε, αλλά όχι να με κάνει να νιώσω άσχημα. Το ίδιο είναι και με τη μαγειρική.
Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;
Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ απασχολημένος και ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα μου πρέπει να είναι σε παρόμοια φάση με εμένα. Θα ήθελα μια κοπέλα δραστήρια και που θα μπορούσε να καταλάβει τι περνάω στη δουλειά. Και όταν είμαι με κάποια κοπέλα, είμαι εκεί και δεν κοιτάω άλλες.
Οι σεφ πληρώνονται καλά;
Ο μάγειρας ανέκαθεν ήταν μια δουλειά που πλήρωνε, αλλά τώρα ο μάγειρας πεινάει. Με στενοχωρεί που πολλοί ψάχνουν για δουλειά και παλαιότερα ήταν περιζήτητο επάγγελμα. Είμαι μια δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες, φαντασία, χειρονακτική εργασία και έχει άσχημες συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες στην κουζίνα. Αλλά, δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Όσο για εμένα, δεν έχω επωφεληθεί πολύ οικονομικά. Δεν έχω λεφτά στην τράπεζα.
Έχεις επηρεαστεί από την κρίση;
Όλος ο κόσμος νομίζει ότι η κρίση είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όταν ζούσα στην Αγγλία, ήμουν σε ένα πρακτορείο και από εκεί μου έστελναν προτάσεις για δουλειά. Παλαιότερα δεχόμουν δέκα mail την ημέρα και ο μισθός ήταν στις 25.000 λίρες το χρόνο και δωρεάν τα έξοδα διαμονής. Αυτήν τη στιγμή, δέχομαι πέντε με δέκα mail το μήνα και τα χρήματα έχουν πέσει στις 12.000 λίρες, χωρίς σπίτι και φαγητό. Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατον να σου φθάσουν για να ζήσεις στην Αγγλία.
Φέτος βρίσκεσαι στο πρωινό μου πως νιώθεις που έχεις αναλάβει εξολοκλήρου τον τομέα της μαγειρικής; Ποια η σχέση σου με τους παρουσιαστές Φαίη και Γιώργο;
Η σχέση μας είναι άψογη. Θα μιλήσουμε το πρωί, η Φαίη θα έρθει στα διαλείμματα για να με ρωτήσει για φαγητά και η σχέση μας είναι πολύ φιλική. Περνάμε πολύ καλά.

Περιμένεις να δεις το νέο “Master Chef”, αλλά και το “Master Chef Junior”;
Απ’ ότι έχω ακούσει το “Master Chef Junior” θα είναι τρομερό και θα έχει πολύ γέλιο. Στο “Master Chef 2” είχα ένα γύρισμα ως guest και είδα τα παιδιά που φέτος είναι 20 και έχουν κι αυτά πολύ άγχος, όπως είχαμε κι εμείς.
Θα σε ενδιέφερε να κάνεις δική σου εκπομπή μαγειρικής;
Ναι θα ήθελα πολύ. Αν και το άγχος μου ήταν ότι πέρσυ στο “Πρωινό mou”, είχα λίγο χρόνο και δεν προλάβαινα. Φέτος έχω περισσότερο χρόνο και μπορώ και μαγειρεύω πραγματικά. Αυτό που θέλω είναι να δείξω στους ανθρώπους πως να μαγειρέψουν, γι’ αυτό και πάντα τα λαχανικά και τα υλικά μου τα κόβω εκείνη τη στιγμή και δεν τα έχω έτοιμα σε μπολάκια. Για να δείξω πως αφού το κάνω εγώ, μπορείς κι εσύ.
Υπάρχει ανταγωνισμός με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που βρίσκεται στον Ant1;
Δεν υπάρχει κόντρα. Όλοι ξέρουν τι δίνω εγώ και τι η κυρία Αργυρώ. Και οι δυο μας ήμασταν άνθρωποι του κόσμου και όχι celebrities που ξεκίνησαν να μαγειρεύουν. Εγώ συνδέομαι με την Μπαρμπαρίγου, γιατί κοινός μας στόχος είναι να μάθουμε στους ανθρώπους να μαγειρεύουν. Χαίρομαι γιατί την έχω δει πολλές φορές και μου αρέσει το πως μαγειρεύει.
Οι γονείς σου πως αντέδρασαν όταν από τη λογιστική τους είπες ότι θα γίνεις μάγειρας;
Είχε πολύ πλάκα. Έκανα πρακτική τότε σε μια τράπεζα και δεν είχα πάρει ακόμη το πτυχίο. Αλλά ήξερα ότι δεν ήθελα με τίποτα να γίνω λογιστής ή τραπεζικός υπάλληλος. Είχα πιει αρκετά εκεινο το βράδυ και επέστρεψα σπίτι και αποφάσισα τι είναι αυτό που ήθελα να κάνω. Κι έτσι απλά το ανακοίνωσα στους δικούς μου. Μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί ότι η μαγειρική θα μπορούσε να γίνει επάγγελμα.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου;
Πράγματα που ευχόμουν στη ζωή μου έχουν συμβεί! Δεν θέλω να φανώ αχάριστος, είμαι πολύ τυχερός, αν και τόλμησα πολύ. Πιστεύω ότι στη μαγειρική ξέρω τι κάνω, αλλά εδώ που έχω φθάσει έχει βοηθήσει κι η τύχη.
Τέλος, επειδή αυτές τις μέρες έγιναν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, θέλεις να μας πεις πως βλέπεις εσύ όλη αυτήν την κατάσταση;
Με το να κατέβουν και να τα σπάσουν όλα δεν θα αλλάξει κάτι, αλλά από την άλλη σκέφτεσαι ότι όταν το γουρούνι το πας για σφαγή θα αντιδράσει, δεν θα κάτσει ακίνητο. Πάντως με τα επεισόδια και με το να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά δεν κερδίζουμε κάτι. Πρέπει να επιστρέψουμε δυναμικά στις δουλειές μας. Ξέρεις κομματικά δεν ανήκω πουθενά, αλλά όποιος ανέβει στην εξουσία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Είμαι κατά της βίας, δέχομαι να κατέβεις και να διαδηλώσεις ειρηνικά, αλλά όχι να κάψεις. Σκέψου ότι αυτός ο άνθρωπος είναι στην ίδια μοίρα με εσένα και του καις και το μαγαζί.


ΔΕΣ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ ΑΠΌ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Ευχαριστούμε το εστιατόριο “Dali” για την ευγενική του φιλοξενία

Read More

And More