Τρεις υποψηφιότητες σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ για τον Σ. Αλαφούζο! Τι αποκαλύπτει στο TLIFE

Ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στη δύσκολη περίοδο που περνάμε στέλνει με το επαγγελματικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο ο Σωκράτης Αλαφούζος. Ο γνωστός ηθοποιός σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί στη μικρού μήκους ταινία “Μικρός Βασιλιάς” και μετρά τρεις υποψηφιότητες σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ.
Ο “Μικρός Βασιλιάς” ανοίγει τα φτερά του και είναι υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής δραματικής ταινίας μικρού μήκους στο European Independent Film Festival, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30 Μαρτίου έως 1η Απριλίου 2012. Ακόμη, η ταινία είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας μικρού μήκους και για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε ξενόγλωσση ταινία, στο Madrid Internatiοnal Film Festival, που θα διεξαχθεί 6-9 Ιουνίου 2012.
Το TLIFE επικοινώνησε με τον γνωστό ηθοποιό, ο οποίος μας μίλησε για τη νέα του ταινία, τα πράγματα στην τηλεόραση, την κρίση, αλλά και την αισιοδοξία του για το ξεκαθάρισμα στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ο “Μικρός Βασιλιάς” που έχετε σκηνοθετήσει έχει 3 υποψηφιότητες σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Πείτε μας λίγα λόγια για την ταινία…
Πρόκειται για μια αφήγηση ενός ανθρώπου που ξεκινά από την παιδική του ηλικία, όπου συνέβη κάποιο περιστατικό που επηρέασε την μετέπειτα συμπεριφορά του. Βλέπουμε να υπάρχει ένας καταπιεσμένος θυμός στον πρωταγωνιστή, ο οποίος δεν εκφράζεται στη ζωή του. Εξωτερικά είναι ένα “καλό” παιδί που λειτουργεί κανονικά, αλλά αυτός ο θυμός “φωλιάζει” μέσα του και μεγαλώνει. Όταν συμβαίνει κάτι στη ζωή του, αυτός ο θυμός βγαίνει μπρος τα έξω και αλλάζουν τα δεδομένα στη ζωή του.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας;
Η πηγή έμπνευσης είναι συνήθως πράγματα που έχουμε ζήσει και που μέσα στη φαντασία μετατρέπονται σε ένα χαρακτήρα. Όταν γράφεις μπαίνεις στη διαδικασία να μεταφερθείς σε κάποιες καταστάσεις και να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου για να πλάσεις ένα πρόσωπο.
Εσείς παίζετε στην ταινία;
Ναι, και προς μεγάλη μου έκπληξη στο Φεστιβάλ της Μαδρίτης με έβαλαν στην κατηγορία καλύτερου ξενόγλωσσο αντρικού ρόλου.
Η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα;
Προς το παρόν, δεν με ενδιαφέρει η διανομή της ταινίας. Θέλω να κάνει το γύρο της σε διάφορα φεστιβάλ και να πάρει την αναγνώριση της. Μετά εννοείται πως θα προβληθεί και στην Ελλάδα και θα γίνει και κάποια ειδική προβολή. Αυτό που προέχει είναι να την δουν άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο του εξωτερικού, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη αγορά για τις μικρού μήκους ταινίες, πέρα από την κρατική τηλεόραση.
Πώς νιώθετε που ο “Μικρός Βασιλιάς” έχει ήδη 3 υποψηφιότητες;
Για εμένα είναι σημαντικές αυτές οι υποψηφιότητες σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, γιατί ανοίγουν πόρτες και ενδεχόμενα συνεργασίας με σημαντικά πρόσωπα του κινηματογράφου για χρηματοδότηση και προώθηση του έργου σου. Ήταν κάτι που ήθελα εδώ και πολύ καιρό να το κάνω, γιατί είχα και στο παρελθόν ασχοληθεί με σκηνοθεσία αλλά όχι σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι η πρώτη μου σοβαρή επαγγελματική κινηματογραφική δουλειά. Χαίρομαι πολύ που με την πρώτη προσπάθεια υπάρχει αυτή η αναγνώριση.
Φοβάστε μήπως υπάρξει αρνητική αντιμετώπιση της ταινίας στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας;
Νομίζω πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αντίθετα στο δελτίο Τύπου που έστειλε το Φεστιβάλ, αναφέρεται στην ταινία, λέγοντας πως πρόκειται για μια “εκπληκτική ελληνική ταινία” και νιώθω πολύ περήφανος γι’ αυτό τον χαρακτηρισμό που έδωσαν στο “Μικρό Βασιλιά”. Αυτό δεν είχε ίχνος προκατάληψης, αντίθετα δείχνει ότι υπάρχει αναγνώριση. Η ιστορία, άλλωστε, δείχνει πως σε περιόδους κρίσης, η τέχνη ανθεί.
Εσείς πως βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;
Εγώ επιλέγω μέσα σε αυτήν την κατήφεια που επικρατεί να ακολουθήσω το δρόμο της δημιουργίας. Μπορώ να βρω 100 δικαιολογίες για να μην κάνω αυτό που ονειρεύομαι, αλλά τότε θα είμαι μόνο εγώ υπεύθυνος για το ότι δεν έκανα τελικά αυτό που ήθελα. Φυσικά τα οικονομικά δυσκολεύουν τη ζωή μας, αλλά τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε πιο πολύ από πριν. Το έχουμε ανάγκη. Πρέπει να επενδύσουμε στον εαυτό μας και να μην περιμένουμε από τους άλλους να μας δώσουν ένα κομμάτι ψωμί. Εξάλλου, όπως αποδείχτηκε τόσο καιρό ζούσαμε με δανεικά. Μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, που δεν θα μας αφήσει να πεινάσουμε, απλώς θα χρειαστεί να ζήσουμε με λιγότερες ανέσεις, αλλά θα επιβιώσουμε στο τέλος. Η κρίση είναι η ευκαιρία να δούμε τα πραγματικά μας ταλέντα.
Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να φύγετε στο εξωτερικό;
Δεν είναι στα σχέδιά μου να εγκαταλείψω την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν επαφές με το εξωτερικό για μελλοντικές συνεργασίες.

Read More

And More