Αγαπημένοι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού που έφυγαν το 2013

Το 2013 ήταν μία χρονιά η οποία μας στέρησε πολλές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της τεχνολογίας, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Απώλειες που μας στεναχώρησαν, μας συγκίνησαν και σε κάποιες περιπτώσεις μας σόκαραν… Το TLIFE κάνοντας απολογισμό της χρονιάς συγκέντρωσε τους αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς, ανθρώπους του θεάτρου και του πενταγράμμου που “έφυγαν” μέσα σε αυτήν.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Στις 3 Ιανουαρίου έφυφυγε από τη ζωή ο θρύλος του φωτορεπορτάζ, Ανδρέας Καλογερόπουλος. Δυο μέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου, άφησε την τελευταία της πνοή η συγγραφέας και πολιτικός Ρούλα Κακλαμανάκη. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Στις 20 του ίδιου μήνα πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις.

Στις 22 Ιανουαρίου, πέθανε ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού εργαστηρίου στη χώρα μας το 1965.

Στις 25 Ιανουαρίου η Ειρήνη Κουμαριανού άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 82 ετών. Η αγαπημένη ηθοποιός νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με προβλήματα καρδιάς.

Ο θάνατος της βύθισε σε πένθος τόσο τους δικούς τςη ανθρώπους όσο και το κοινό που την αγαπούσε και την θαύαμαζε μέσα από την μεγάλεια της πορεία στο χώρο της υποκριτικής.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η κηδεία της ηθοποιού Ειρήνης Κουμαριανού

Στις 31 Ιανουαρίου ο δημοσιογραφικός κόσμος χάνει τον Κώστα Χατζίδη σε ηλικία 46 χρόνων αλλά και την παλαίμαχη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Βίλμα Κύρου που έφυγε σε ηλικία 88 ετών.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Στις 10 Φεβρουαρίου πέθανε η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου. Έφυγε σε ηλικία 49 ετών η δημοσιογράφος αφού έχασε τη σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Στις 22 του ίδιου μήνα πέθανε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ενώ στις 25 την τελευταία του πνοή άφησε ο ηθοποιός Στρατής Τσοπανέλης στην ηλικία των 57.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Στις 4 Μαρτίου άλλος ένας συνάδελφος ο Ανδρέας Αναγνώστου έχασε ξαφνικά τη ζωή του σε ηλικία 47 χρόνων ενώ στις 13 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 51 ετών, η δημοσιογράφος Αγγελική Τζιρμάκη, η οποία είχε ασχοληθεί με το αθλητικό ρεπορτάζ. Ο θάνατός της προήλθε από ανακοπή καρδιάς.

Στις του ίδιου μήνα μία από τις κωμικές και οξυδερκείς πένες του ελληνικού θεάτρου, ο Βύρων Μακρίδης, έφυγε από τη ζωή. Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος κατέληξε στον Ευαγγελισμό, σε ηλικία 76 ετών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, με νεφρική ανεπάρκεια.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στις 7 Απριλίου, πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου, σε ηλικία 90 ετών. Στους νεότερους είναι γνωστή από τη συμμετοχή της σε πολλές Ελληνικές ταινίες. Στις 15 Απριλίου πέθανε μια από τις μεγαλύτερες μορφές του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού, η Νινή Ζαχά. Τον ίδιο μήνα, στις 28, σε ηλικία 78 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η ηθοποιός και επί σειρά ετών πρωταγωνίστρια του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, Λίνα Λαμπράκη.

Την μάχη για τη ζωή σε ηλικία 76 χρόνων έχασε ο Ανδρέας Ντούζος, στις 30 Απριλίου, βυθίζοντας στο πένθος όλο τον καλλιτεχνικό χώρο. Ο γνωστός ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και έδινε μάχη με το Αλτσχάιμερ.

Ο χαμός του βύθισε στο πένθος όλο τον καλλιτεχνικό χώρο και την οικογένειά του, που ήταν στο πλευρό του κάθε στιγμή.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Ανδρέα Ντούζο

ΜΑΙΟΣ

Στις 2 Μαΐου έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος θεατράνθρωπος Λευτέρης Βογιατζής. Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από πολύμηνη θεραπεία που ακολουθούσε κατά του καρκίνου.

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του στους δικούς του ανθρώπους και τους συνεργάτες του. Δεν πρόλαβε να ανεβάσει την παράσταση το “Θερμοκηπίο” του Χ. Πίντερ, στην οποία θα πρωταγωνιστούσε κιόλας.

Με δάκρυα αποχαιρέτησε ο καλλιτεχνικός κόσμος τον Λευτέρη Βογιατζή

Στις 9 Μαΐου ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της Πόπης Χασιώτη. Έφυγε στα 41 της μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Στις 13 Μαΐου πέθανε η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη σε ηλικία 71 χρόνων ενώ στις 23 Μαΐου έφυγε ο “Μέτοικος” Ζώρζ Μουστακί. Ο μεγάλος τραγουδιστής και συνθέτης – σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στη Νίκαια της Γαλλίας όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Από τις πιο σοκαριστικές απώλειες αυτής της χρονίας ήταν αυτή του νεαρού ηθοποιού Τόμας Πρωτόπαπας. Μετά από έξι περίπου εβδομάδες στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του ΚΑΤ άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Μαΐου βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του αλλά και όλο τον κόσμο που τον γνώριζε.

Ακόμα και όσους τον ήξεραν μόνο από την τηλεοπτική του καριέρα ή από την περιπέτεια που είχε μετά το τροχαίο ατύχημα στην Αττική οδό, που τελικά στάθηκε μοιραίο.

Ο 26χρονος ηθοποιός, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στο δημοφιλές σήριαλ “Βασιλιάδες, κατάφερε να συγκινήσει το πανελλήνιο και να ενώσει τις προσευχές όλων για μία θετική εξέλιξη στην υγεία του. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε να βγει νικητής από αυτή τη δύσκολη μάχη με το θάνατο.

Στις 29 Μαΐου τα social media πλημμύρισαν από τραγούδια που αγαπήθηκαν και έκαναν γνωστή τη φωνή του Φώτη Πολημέρη, που πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 31 του ίδιου μήνα, η Μαρία Βουτσινά, η γυναίκα που έγινε γνωστή ως η διαιτολόγος των επωνύμων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Στις 17 Ιουνίου πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης, ειδικός σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές στην περιοχή των Αθηνών, στην Ελευσίνα, την Πύλο, τη Θήρα, την Περατή, τον Γλα και τις Μυκήνες.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Θλίψη γέμισε τον καλλιτεχνικό κόσμο η δυσάρεστη είδηση του θανάτου, ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ντράμερ. Ο Σπύρος Δόριζας άφησε την 1 Ιουλίου την τελευταία του πνοή σε ηλικία 42 χρόνων, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Το τελευταίο αντίο στον ντράμερ των σταρ, Σπύρο Δόριζα – Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Στις 3 του ίδιου μήνα έφυγε από τη ζωή η ραδιοφωνική παραγωγός του Δεύτερου προγράμματος, Έφη Μεταλληνού ενώ στις 7 Ιουλίου ο ηθοποιός Νίκος Ναουμίδης, ο γνωστότερος ίσως άνθρωπος του θεάτρου στην Θεσσαλονίκη, πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 63 ετών.

Στις 24 Ιουλίου πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης ενώ στις 30 του ίδιου μήνα πέθανε η σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ Αλίντα Δημητρίου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στις 9 Αυγούστου πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Φώτης Πολυχρονόπουλος, που έγινε γνωστός στο κοινό από το ρόλο του “Καραμαζόφ” στην ταινία “Λούφα και Παραλλαγή” του Νίκου Περάκη, το 1984.

Στις 13 του ίδιου μήνα, πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία το 1982 με την ταινία του “Άγγελος”.

Στις 24 Αυγούστου πέθανε στα 45 του, ο τραγουδιστής και μέλος του συγκροτήματος “Τρίφωνο” Γιώργος Περαντάκος μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Δύο μέρες αργότερα πέθανε η δημοσιογράφος Ελενα Χατζηιωάννου, μια από τις εμβληματικές μορφές του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, η οποία εργάστηκε για πάνω από δύο δεκαετίες στα ΝΕΑ.

Στις 28 Αυγούστου η αυτοκτονία του Μιχάλη Ασλάνη σοκάρει το πανελλήνιο. Το χαμογελαστό παιδί πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 63 χρονών σκορπίζοντας τη θλίψη στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Μιχάλης Ασλάνης ήταν γνωστός για τα fashion shows του αλλά και τις επώνυμες φιλίες του. H είδηση του θανάτου έγινε θέμα και στον ξένο Τύπο.

Μ. Ασλάνης: Η άνοδος, η πτώση, η κραυγή αγωνίας και το αναπάντεχο τέλος

Μιχάλης Ασλάνης: Η ζωή του μέσα από φωτογραφίες

Θρήνος στην κηδεία του Μ. Ασλάνη – Με χειροκροτήματα τον αποχαιρέτησαν οι φίλοι του

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 3 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η “βασίλισσα του πάλκου” Άννα Χρυσάφη, μια τραγουδίστρια που έγραψε τη δική της ιστορία στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Στις 14 του ίδιου μήνα πέθανε η Κίττυ Αρσένη. Η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή μετά απο μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Στις 17 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος. Ο γιος του Γεράσιμος περιέγραψε στο TLIFE πως συνέβη το κακό, μη μπορώντας να πιστέψει τον ξαφνικό χαμό του πατέρα του αφού δεν είχε προβλήματα υγείας. (δες εδώ όσα μας είπε)

Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή προχθές βράδυ καθώς έβλεπε αγώνα ποδοσφαίρου στο προποτζίδικο της γειτονειάς του.

Μιχάλης Γιαννάτος: Το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό

Στις 27 Σεπτεμβρίου η πέθανε η σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ύστερα από μεγάλη μάχη που έδωσε για την υγεία της.

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες της ζωής της σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Το τελευταίο αντίο στην Πόλυ Πάνου – Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε την λαϊκή τραγουδίστρια

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Στις 21 Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή ο γοητευτικός χορευτής της δεκαετίας του ’80 Φάνης Κούρκουλος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με την Μαρινέλλα.

Στις 30 Οκτωβρίου ο θάνατος του ανθρώπου που άλλαξε την ελληνική τηλεόραση, του Νίκου Φόσκωλου, προκαλεί πανελλήνια συγκίνηση. Ο γνωστός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, δημιουργός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα ζωή”, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Νίκου Φώσκολου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 3 Νοεμβρίου ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί άλλη μια απώλεια, του Γιάννη Καλαμίτση. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τα νεφρά του και έκανε συνεχείς αιμοκαθάρσεις και τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Στις 12 του ίδιου μήνα έσβησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου. Υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι σε μια καλλιτεχνική πορεία, που μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρέτισε για πάντα την Αντιγόνη Βαλάκου – Φωτογραφίες

Ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς της Κρήτης, ο Τίτος Πετράκης, άφησε την τελευταία του πνοή, στις 18 Νοεμβρίου, σε ηλικία 67 χρονών, βυθίζοντας στο πένθος την καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και όλους που τον είχαν γνωρίσει.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 23 Δεκεμβρίου πέθανε, σε ηλικία 89 ετών, ο δημοσιογράφος Αγαμέμνων (Μέμος) Φαράκος.

Στις 26 του ίδιου μήνα άφησε την τελευταία του πνοή ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νίκος Δημητράτος, σε ηλικία 71 ετών. Πέθανε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έφυγε από τη ζωή, στις 29 Δεκεμβρίου, η δημοσιογράφος Άννα Σαμπατακάκη σε ηλικία 57 ετών. Τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Λίγο πριν φύγει το 2013, πέθανε στα 93 του χρόνια ο διεθνής Έλληνας χρυσοχόος Ηλίας Λαλαούνης.

Read More

And More