Αθηνά Οικονομάκου: “Προσαρμόζω τις ανάγκες μου στις οικονομικές απολαβές μου”

H Aθηνά Oικονομάκου, ένα μηνά μετά το τέλος των γυρισμάτων της σειράς «Δακτυλίδι της φωτιάς», μιλά για την πρώτη εμπειρία της σε κυπριακή παραγωγή, για το ρόλο, τα θέλω της και τις προτάσεις που δέχθηκε και δέχεται για τη νέα σεζόν. Δεν διστάζει να παραδεχτεί στο TV Μανία και τη Ζήνα Χρηστοφή ότι ο λόγος που δέχτηκε να παίξει στη σειρά ήταν οικονομικός!

Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Όλο αυτό το πήγαινε-έλα μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας. Ενώ φαίνεται στην αρχή σαν μια ωραία εμπειρία, εντούτοις είναι αρκετά κουραστικό. Δεν είναι όπως όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα και πηγαίνω σπίτι μετά το γύρισμα. Βέβαια όλα αυτά τα γνώριζα εξαρχής και εννοείται ότι ήταν λογική όλη αυτή η πίεση.

Το να πρωταγωνιστείς σε μία κυπριακή παραγωγή θεωρείς ότι είναι κόντρα σε οτιδήποτε έχεις κάνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα;
Κοίταξε εγώ πολύ συνειδητά αποφάσισα να έρθω στην Κύπρο να δουλέψω. Ήξερα ότι θα ήταν πιο ξεκούραστο να πηγαίνω για γυρίσματα δυο φορές την εβδομάδα και όχι πέντε. Ακόμη, στην Κύπρο προς το παρόν δεν υπάρχει η οικονομική ανασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα για το πόσα χρήματα θα παίρνεις και πότε θα πληρωθείς. Ήταν λίγο πιο σίγουρο το οικονομικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας. Οπότε αυτοί ήταν δυο λόγοι που πήρα την απόφαση. Δεν έγινε τυχαία. Ήταν συνειδητό ότι ήθελα να κάνω μόνο αυτό τη φετινή χρονιά και για αυτό το λόγο δεν επέλεξα να συμμετάσχω ούτε και στο θέατρο.

Κάποιος συνάδελφός σου από την Ελλάδα, που κι αυτός πρωταγωνιστεί σε κυπριακή σειρά, χαρακτήρισε χαμηλού επιπέδου τις κυπριακές παραγωγές. Συμμερίζεσαι αυτή την τοποθέτησή του; Έχεις άποψη;
Όχι δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Βέβαια υπάρχουν κυπριακές παραγωγές που είναι πολύ χαμηλού επιπέδου, αλλά υπάρχουν και παραγωγές που είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Όλα αυτά φυσικά, εξαρτώνται από την παραγωγή, τους ανθρώπους που δουλεύουν, τους ηθοποιούς, το σενάριο και από χίλια δυο πράγματα. Βέβαια, οι παραγωγές της Κύπρου είναι πολύ διαφορετικές, από την άποψη ότι οι τοπικές σειρές απευθύνονται σε πολύ μικρότερο τηλεοπτικό κοινό. Όταν στην Ελλάδα έχει 10 εκατομμύρια κάτοικους τότε προφανώς οι παραγωγές έχουν να ξοδέψουν πολύ περισσότερο χρήμα. Για το μέγεθος του κοινού που απευθύνονται οι κυπριακές παραγωγές, αλλά και για τα λεφτά που ξοδεύονται, το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα όπου υπάρχουν δουλειές που με λιγότερα χρήματα είναι πολύ καλύτερες και πιο ανώτερου επιπέδου από ό,τι άλλες που γίνονται με μεγαλύτερο budget.

Υπάρχουν προτάσεις για του χρόνου; Άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις; Είτε αυτό αφορά την Ελλάδα είτε την Κύπρο;
Έχουν υπάρξει προτάσεις και από Κύπρο και από Ελλάδα. Έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζονται οι δουλειές, αλλά είναι ακόμη πολύ γρήγορα και για μένα να αποφασίσω, αλλά και από τα κανάλια να διαλέξουν ποιες σειρές θα προχωρήσω τη νέα σεζόν.

Είχες επιφυλάξεις όταν σου πρότειναν να είσαι στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς»;
Όχι δεν είχα. Όπως σε κάθε δουλειά, στην αρχή περιμένεις να δεις τους συναδέλφους, το συνεργείο, να δεις πώς δουλεύει η κάθε παραγωγή. Ήξερα ακριβώς τι ερχόμουν να κάνω. Ναι, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες, οι οποίες όμως υπάρχουν σε όλες τις τηλεοπτικές δουλειές.

Δεν είναι πρόβλημα για σένα να είσαι συνεχώς με μία βαλίτσα στο χέρι;
Υπάρχει μια παραπάνω δυσκολία η οποία στην αρχή δεν φαίνεται, δεν το καταλαβαίνεις. Στην πορεία των γυρισμάτων φαίνεται η δυσκολία, όταν πρέπει να ξυπνήσεις από τις έξι το πρωί, να πάρεις το αεροπλάνο, να πας Κύπρο και να δουλέψεις μέχρι το βράδυ. Είναι δύσκολο καθώς έπρεπε να βγάλουμε δουλειά πέντε ημερών μέσα σε δυο!

Σε κουράζει που είσαι σε ένα καθημερινό σίριαλ; Δεν είναι εξαντλητικό όλο αυτό; Δεν νιώθεις ότι θα σε κυνηγά για πάντα η «Μαρίνα»;

Δεν με κουράζει και δεν πιστεύω ότι θα με κυνηγά αυτός ο ρόλος. Εδώ δεν με κυνήγησε ο ρόλος της Ξένιας από το «Ζωή της Άλλης», ο οποίος ήταν ένας κακός χαρακτήρας που συνήθως στιγματίζει έναν ηθοποιό πιο πολύ. Δεν έχω τέτοια αγωνία.

Η μεγάλη αναγνωρισιμότητα, που έχεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως από τη σειρά «Η Ζωή της Άλλης» και μετά, σε έχει δυσκολέψει με τους γύρω σου;
Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολύ φυσιολογικές. Όλη η αναγνωρισιμότητα έρχεται σε συνδυασμό με τη δουλειά μας, άρα δεν το βλέπω σαν κάτι αρνητικό. Εγώ ευτυχώς στη «Ζωή της Άλλης» έτυχε να φοράω την περούκα, έτσι περνούσα απαρατήρητη. Στη συνέχεια που ο κόσμος ξεκίνησε να με αναγνωρίζει, οι συμπεριφορές ήταν τόσο όμορφες, σε σημείο που με ευχαριστούσε και δεν καταντούσε κουραστικό. Εκτός βέβαια όταν κάποιες εκδηλώσεις γίνονται επίμονες και αγενείς.

Πώς είσαι στην καθημερινότητά σου, Αθηνά. Είσαι ολιγαρκής; Σου αρέσουν τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ωραία σπίτια, τα καλά ρούχα;
Αναλόγως με τις οικονομικές μου δυνατότητες και το πόσο καλά θα πάει μια δουλειά, τότε μπορεί να ξοδέψω κάτι παραπάνω. Αλλά, εάν αμέσως την επόμενη χρονιά δεν έχω αυτή την ευχέρεια, μπορώ εύκολα να αρκεστώ στα πολύ λίγα. Συμβιβάζομαι ανάλογα και προσαρμόζω τις ανάγκες μου στις οικονομικές απολαβές μου. Δεν ξοδεύω περισσότερα από όσα πρέπει.

Είσαι σκληρή με τον εαυτό σου;
Ναι, βάζω πολύ ψηλά τον πήχη και είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Όμως, είμαι απαιτητική και από τον εαυτό μου και από τους άλλους. Θέλω οι άλλοι να έχουν απαιτήσεις από μένα, όπως έχω εγώ από αυτούς. Τον επαγγελματισμό όταν τον ζητάς τον λαμβάνεις.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου στιγμή μέχρι σήμερα στην τηλεόραση;
Η «Ζωή της Άλλης» ήταν η σειρά που με έκανε πιο γνωστή, ήταν ένας πολύ σημαντικός ρόλος και από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στη ζωή σου;
Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη ζωή μου, ξέρω τι ζητώ, τι χρειάζομαι σε κάθε φάση και το διεκδικώ. Δεν έχω τρομερές απαιτήσεις σαν άνθρωπος για να πω «ναι, μου λείπει κάτι». Όλα τα πράγματα για κάποιο λόγο γίνονται. Είμαι αυτής της άποψης και πιστεύω σε αυτό. Δεν έχω κάποιο παράπονο.

Read More

And More