Geοrge Clooney: “Έχω βρει το μπελά μου με εσάς τους Έλληνες”

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία περίπου εβδομάδα όταν ο George, ύστερα από ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, την Αθήνα. Έκτοτε ακολούθησε πόλεμος δημοσιευμάτων στο εξωτερικό, επιθέσεις από τον αγγλικό τύπο και μια ακόμη δήλωση του γοητευτικού ηθοποιού, αυτή τη φορά από το Λονδίνο, υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. Και έτσι απροσδόκητα, ο έτσι κι αλλιώς αγαπημένος των γυναικών, έγινε ο λατρεμένος των Ελληνίδων και όλοι έβλεπαν στο πρόσωπό του μια δυνατή φωνή που θα μπορούσε να ανακινήσει το θέμα με περισσότερη λάμψη.

Kάπως έτσι στην επόμενη συνάντηση του ηθοποιού με Έλληνα δημοσιογράφο η αντίδρασή του ήταν προφανής. Όταν βρέθηκε μπροστά στον Αλέξανδρο Ρωμανό-Λιζάρδο του people Thema, είπε χαρακτηριστικά. “Έχω βρει το μπελά μου με εσάς του Έλληνες”. Όπως εξηγεί ο διάσημος σταρ, το μόνο που έκανε ήταν “να απαντήσει σε μια από τις δεκάδες ερωτήσεις των δημοσιογράφων”, μία από τις οποίες ήταν και εκείνη της Ελληνίδας για το θέμα του Παρθενώνα. “Αυτό που είπα, όταν η δημοσιογράφος μου ζήτησε να προτείνω κάτι σχετικά, ήταν οτι οι προτάσεις δεν είναι το φόρτε μου. Και αν δεν απατώμαι όλοι γέλασαν διότι θεώρησαν ότι αναφέρομαι στις προτάσεις γάμου – που όντως δεν είναι το φόρτε μου” αναφέρει διπλωματικά, δείχνοντας πως δεν θέλει να δώσει συνέχεια σε ένα θέμα για το οποίο έχει ήδη εκφράσει τη γνώμη του.

Το ελληνικό στοιχείο και στην ταινία
Μέσα όμως από τη συνέντευξη στο ένθετο του Πρώτου Θέματος, προκύπτει πως ο George έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα σε ανθρώπινο επίπεδο. Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά οι συνεργάτες του, δύο από τους οποίους έχουν ελληνική καταγωγή και όπως ο ίδιος εξηγεί θα ήθελε να συνεργάζεται μαζί τους για όλη του τη ζωή. Οι Έλληνες που έχω γνωρίσει και με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ πάντα με εκπλήσσουν ευχάριστα εξηγεί αναφερόμενος στο διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, αλλά και τον ελληνικής καταγωγής μουσικό Αλεξάντερ Ντεπλά (ο οποίος εμφανίζεται μάλιστα και στη συγκεκριμένη ταινία).

Ο George έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία σε ταινίες που πραγματεύονται τα ζητήματα του πολέμου, με μια επικριτική πάντα ματιά για τα θανατηφόρα αποτελέσματά του. “Ο θείος μου ο Τζορτζ, από τον οποίο μάλιστα έχω πάρει το όνομά μου, μου κληροδότησε ένα δικό του στρατιωτικό μπουφάν. Ήταν πιλότος βομβαρδιστικού και είχε γυάλινο μάτι: μερικές φορές το ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι και έλεγε ότι “ο πόλεμος είναι κόλαση”.” εξιστορεί στη συνέντευξή του.

Η ταινία πραγματεύεται λοιπόν την περιπέτεια μιας ομάδας σαραντάρηδων στρατιωτών που αποφασίζουν να δράσουν με στόχο να πάρουν πίσω τους πολιτισμικούς θησαυρούς που είχε κλέψει το καθεστώς της χιτλερικής Γερμανίας από τα κατακτημένα κράτη. Είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και “παίζει” στις ελληνικές αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη.

Read More

And More