Έφη Παπαϊωάννου: Στο TLIFE για τις σκέψεις της μετά την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, τις κόρες της και την μόδα!

Συνδυάζει αδιαμφισβήτητα τον επαγγελματισμό με τη θηλυκότητα και είναι η γυναίκα που θέλεις να έχεις φίλη σου. Ο λόγος για την Κύπρια σχεδιάστρια Έφη Παπαΐωάννου που μπορεί να την μάθαμε μέσα από δυσάρεστα γεγονότα, αλλά με τη δύναμη της ψυχής της – αν κι εκείνη αρνείται τον τίτλο “δυνατή” – έχει καταφέρει να μιλάνε όλοι για τα σταθερά βήματα στην ζωή της αλλά και στον χώρο της μόδας. Πολλές είναι άλλωστε οι διάσημες που έχει συνεργαστεί μαζί τους και που φόρεσαν δημιουργίες της σε σημαντικές εκδηλώσεις.

Πέντε χρόνια σχεδόν μετά τη στυγερή δολοφονία του συζύγου της Άντη Χατζηκωστή, η γοητευτική σχεδιάστρια μιλά στο TLIFE για την καθημερινότητά της, τις δίδυμες κόρες της, τα επαγγελματικά της σχέδια και την αγάπη της για τον χώρο της μόδας και περιγράφει για πρώτη φορά τις σκέψεις της μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη.

Θα σε γυρίσω λίγο πίσω και στα χρόνια που σπούδαζες. Πώς φανταζόσουν τότε ότι θα είναι η ζωή σου στην ηλικία που βρίσκεσαι σήμερα;
“Δεν ήμουν ποτέ των μακροπρόθεσμων σχεδίων… Ζούσα την κάθε μέρα ξεχωριστά, και σχεδίαζα το αύριο και τη ζωή μου με την αθωότητα που χαρακτηρίζει μια γυναίκα στην ηλικία που βρισκόμουν τότε. Εξάλλου είναι γνωστή η ρήση πως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει…»”.

Περιέγραψε μου τρεις από τις πιο σημαντικές στιγμές που έχουν στιγματίσει τη ζωή σου μέχρι σήμερα
“Βεβαίως η πρώτη και σημαντικότερη ήταν η γέννηση των δίδυμων κόρων μου, της Ευελίνας και της Αθηνάς… Όλες οι άλλες σημαντικές στιγμές της ζωής μου καθορίστηκαν από την παρουσία τους…”

Η συγκλονιστική ημέρα που δολοφονήθηκε ο Άντη έχει μείνει ανεξίτηλη σε όλους. Αυτό που θαυμάσαμε όμως στη συνέχεια ήταν η δύναμη της ψυχής σου και το πόσο καλά στάθηκες… Από πού αντλείς κυρίως αυτή τη δύναμη;

“Παρόλο που εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι δυνατή, τη δύναμη μου την τραγική εκείνη στιγμή την άντλησα από τα παιδιά μου, την οικογένεια μου, τους φίλους μου και τον Θεό… Ξέρεις, είναι παράξενο. Μόνο όταν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό ή τραγικό είναι που αντιλαμβανόμαστε ή που αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις ή τις αντοχές που κουβαλάμε μέσα μας. Είναι πολλά τα αποθέματα δύναμης που κουβαλάμε… Όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο εγώ. Και είναι εκπληκτική η στιγμή εκείνη που συνειδητοποιούμε τα αποθέματα δύναμης που διαθέτουμε, όταν πραγματικά αντέχουμε και αντιστεκόμαστε και ξεπερνάμε με προσπάθεια τα δύσκολα. Για μένα η τραγική στιγμή εκείνη ήταν στοίχημα ζωής. Για τα παιδιά μου… Ο χρόνος προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι γιατρός. Μας βοηθά απλώς να ζούμε με τα νέα δεδομένα. Και για μένα το τραγικό αυτό γεγονός, που με καθόρισε και ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή μου, θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένο μέσα μου…

Ποιο είναι το μότο σου για τη ζωή;
“Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μότο… Έχω όμως διάφορα αποφθέγματα που κατά καιρούς ταυτιζόμουν μαζί τους. Όπως το «ποτέ μην λες ποτέ ή ποτέ μην λες για πάντα». Μ’ αρέσει πολύ επίσης κάτι που διάβασα κάποτε και που το είπε ο Άλμπερτ Άινσταιν. «Υπάρχουν δυο μόνο τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα». Είναι τρόπος ζωής και ο καθένας κάνει τις επιλογές του δηλαδή…”

Πώς προέκυψε η αγάπη σου για τη μόδα;
“Παρά το ότι σπούδασα λογοθεραπεία στη Νέα Υόρκη και εξάσκησα το επάγγελμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η αγάπη μου για τη μόδα ήταν έκδηλη και έντονη από μικρή. Η πίεση από το φιλικό και οικογενειακό μου περιβάλλλον να ασχοληθώ με το «αληθινό μου πάθος» με οδήγησε στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Central St. Martins και έτσι έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο άνοιξα το κατάστημα / ατελιέ μου, το καταφύγιο δημιουργίας μου όπως το αποκαλώ χαριτολογώντας.”

Η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Νάντια Μπουλέ και η Ευαγγελία Αραβανή με δημιουργίες της Έφης


Έχεις δηλώσει πως για τα σχέδιά σου στη μόδα, πολλές φορές εμπνέεσαι από την ίδια τη ζωή. Μπορείς να μου πεις κάποια παραδείγματα;
“Από την ίδια τη ζωή και σε ανύποπτο χρόνο. Μπορεί να εμπνευστώ από οτιδήποτε και να θελήσω την ίδια ώρα να το αποτυπώσω στο χαρτί…”

Εχεις δυο κόρες δίδυμες. Είσαι αυστηρή μαμά; Τι σου αρέσει να κάνεις μαζί τους;
“Δε θα με έλεγα αυστηρή. Θα έλεγα ότι προσπαθώ με τον σωστό τρόπο να οριοθετώ τη σχέση μου μαζί τους, τα πρέπει και τα μη. Μαζί τους μ’ αρέσει να κάνω τα πάντα. Είμαι και μαμά και φίλη…Εξάλλου τις έφερα στη ζωή σε μικρή ηλικία, νιώθω σαν να μεγαλώσαμε παρέα. Τα κοριτσάκια μου ξέρουν οτι είμαι διπλα τους ανα πάσα ώρα και στιγμή…”

Έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον χώρο της μόδας; “Αγαπούν τη μόδα, έχουν έντονη άποψη για τις προσωπικές στιλιστικές τους επιλογές, για τις δικές μου και για τις δημιουργίες μου. Είναι όμως πολύ μικρές ακόμα για να αποφασίσουν με τι τελικά θέλουν να ασχοληθούν.”

Πώς περνάς μια τυπική ημέρα; “Οι μέρες μου είναι γεμάτες. Το πρόγραμμα των μικρών, τα ραντεβού μου για τη δουλειά, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων, οι συλλογές μου, οι φίλοι, η οικογένεια γενικότερα. Δεν υπάρχει τυπική μέρα. Υπάρχει προγραμματισμός έτσι ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου.”

Υπάρχει κάποιο από τα όνειρά σου που δεν έχεις πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα;
“Όταν ο άνθρωπος παύει να ονειρεύεται, παύει και να υπάρχει… Όνειρα πολλά. Κάποια πραγματοποιηθηκαν κάποια θα πραγματοποιηθούν, κάποια θα παραμείνουν όνειρα…”

Πρόσφατα διαβάσαμε πως είσαι πολύ ευτυχισμένη και πάλι στην προσωπική σου ζωή. Παίζει ρόλο ο έρωτας στην ολοκλήρωση της ευτυχίας σου; “Διανύω μια πολύ καλή περίοδο γενικότερα… έχω την υγεία μου, τα παιδιά μου, τους φίλους μου, την οικογένεια μου, τη δουλειά μου… Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος; Μικρές, αληθινές, ανθρώπινες στιγμές ευτυχίας.”

Ποιος είναι ο ρόλος της Νατάσας Θεοδωρίδου στη ζωή σου;
“Φίλη, αδελφή, αγαπημένη… και εκτός αυτών την θαυμάζω για όλα όσα είναι και ως άνθρωπο και ως ερμηνεύτρια….ειναι σπουδαία… Αυτό τα λέει όλα.”


Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για εκείνους που περνούν δύσκολα;
“Δεν υπάρχει η μαγική συνταγή που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος… ο καθένας αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής του με διαφορετικό τρόπο… Όμως όσες και όποιες και να είναι αυτές, πρέπει να προσπαθούμε να πιστεύουμε οτι έρχονται καλύτερες μέρες όσο ακατόρθωτο κι αν μοιάζει την δεδομένη στιγμή της απελπισίας… χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή για να βρούμε πάνω απ´ όλα την ηρεμία και την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας…”

Γνωρίζω ότι έρχεσαι συχνά στην χώρα μας επειδή συνεργάζεσαι με αρκετά μαγαζιά. Ελλάδα ή Κύπρος και γιατί;
“Έρχομαι συχνά στην Ελλάδα, ναι. Εδώ έχω και πολλούς καλούς φίλους. Τελευταια έρχομαι πιο συχνά και για την προώθηση της νέας συλλογής μου με την ονομασία Cinners. Πρόκειται για συλλογή , που μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, η οποια περιλαμβάνει γυναικεία t-shirts και φορέματα και ανδρικά tshirts. Για περισσότερα μπορείτε να μπείτε στο www.cinnersstores.com! Από τον Μάρτιο όμως θα έχω και δεύτερο λόγο για να έρχομαι στην Ελλάδα… Τη νέα μου συλλογή ae² by efi που πρόκειται για μια πιο οικονομική κι έυκολη σειρά ρούχων που επίσης μπορούν να φορεθούν από το πρωί ως το βράδυ.”



Της Εβίτας Τσιλοχρήστου

Read More

And More