Γιάνης Βαρουφάκης: Τα συγκινητικά λόγια του φίλου του με αφορμή την παραίτηση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σίγουρα από τους λίγους Υπουργούς -με θητεία μόλις πέντε μηνών- που σχολιάστηκε έντονα τόσο από τα διεθνή όσο και από τα εγχώρια μέσα. Ο τρόπος που επέλεξε να ζει πριν χρισθεί τσάρος της Οικονομίας αλλά και μετά από την υπουργοποίησή του έγινε πολλές φορές στόχος.

Με την παραίτησή του, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, κλείνει έναν κύκλο κατά την διάρκεια του οποίου απέκτησε πολλούς πολέμιους. Έχει όμως και σταθερούς υποστηρικτές. Ο μπαμπάς του, Γιώργος Βαρουφάκης δήλωσε στην εκπομπή του Star “Live U” πως ο γιος του αγωνίστηκε και πως ο λαός τον αγαπάει.

Για αγώνα έκανε λόγο και ο φίλος του Αντώνης Λιάκος. Ο καθηγητής, με αφορμή την παραίτηση, έγραψε λίγα λογία στην σελίδα του στο facebook για τη γνωριμία τους και την πορεία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Έγραψε τα εξής ανεβάζοντας μία κοινή φωτογραφία τους στην οποία ποζάρουν χαμογελαστή, μαζί με την Δανάη Στράτου:

“Καθώς σήμερα αποχώρησε από την κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα ήθελα να πω μερικά καλά λόγια για ένα φίλο. Γνωριστήκαμε το 1994 στο Σύδνευ στην Αυστραλία, αυτός τότε τακτικός καθηγητής, εγώ επισκέπτης καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Με το Μακεδονικό σε έξαρση, ο Γιάνης ήταν μια από τις λίγες -τις μοναδικές φωνές- ενάντια στο ρεύμα που σάρωνε την ελληνική κοινότητα. Πολύ καλλιεργημένος και ευφυής – δυο πράγματα που δεν πανε αναγκαστικά μαζί, δημιούργησε, όταν ήλθε στην Αθήνα, ένα έξοχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών. Σχεδιάζαμε μαζί και με άλλους συναδέλφους μια πρότυπη σχολή Κοινωνικών Επιστημών, όπου οι οικονομολόγοι θα μάθαιναν ιστορία και οι ιστορικοί οικονομία, και όπου η έρευνα θα συνδεόταν με τη θεωρία. Το σχέδιο σκόνταψε στις γνωστές αντιδράσεις. Τώρα ως υπουργός, καταλαβαίνω πώς ήταν δύσκολο να συμβιώσει με τους γραφειοκράτες με τις ready-made απόψεις, και στην πολιτική χρειάζεσαι ειδικές ικανότητας για να αντέξεις. ΟΚ, νομίζω ότι με την συνολική αντίληψη για την οικονομία ως παραγωγικό σύμπαν, καί όχι ως αφηρημένη δομή, ο Γιάνης έχει να προσφέρει”

Read More

And More