Reuters: H κρίση επηρέασε και την ελληνική βιομηχανία του σεξ

Η βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα κάποτε άκμαζε. Τώρα, είναι ένα από τα θύματα της κρίσης. Οι Έλληνες ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα για ερωτικά παιχνίδια, πορνογραφία και γαργαλιστικά εσώρουχα.

Το πρακτορείο Reuters κάνει έρευνα για την κρίση η οποία χτύπησε και την βιομηχανία πορνό στη χώρα μας με αφορμήτο το Athens Erotic Dream, την μεγαλύτερη έκθεση σεξ στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Ε.Κ.Ε.Π στη Μεταμόρφωση.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η επισκεψιμότητα που υπήρχε το 2008 όταν άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φόρα έχει μειωθεί αισθητά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από την συνεχόμενη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας.

Ο αριθμός των εκθετών μειώθηκε στο μισό από το 2008 σε περίπου μια ντουζίνα, δήλωσε ο διοργανωτής της έκθεσης, Γιώργος Χρυσοσπάθης ο οποίος αναφέρει ότι είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε ακόμα και να πληρώσει 15 ευρώ που είναι η είσοδός στην έκθεση.

“Συνηθίζαμε να βλέπουμε 20 με 30 χιλιάδες επισκέπτες, αλλά φέτος δεν ξέρω τι ακριβώς θα δούμε” αναφέρει.

Κρίση και στα sex shops

Στην Αθήνα έχουν επιβιώσει μόνο το ένα τέταρτο των 300 έως 400 sex shops. “Τα πράγματα φαίνονται πολύ άσχημα, φίλε”, δηλώνει ο Δονάτος Πάσσαρης μπροστά σε ένα μεγάλο πάγκο με ερωτικά βοηθήματα.

“Εισπράττουμε 20 ευρώ την ημέρα, αν όχι καθόλου” είπε η Μαριάννα Λαμνάρου και πρόσθεσε ότι “ορισμένοι πελάτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να αγοράσουν σεξουαλικά αντικείμενα”

Ο κλάδος αποτελείται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τους αλλοδαπούς προμηθευτές και αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από το εξωτερικό. “Δεν υπάρχει ένας χονδρέμπορος,” σημειώνει ο Γ. Χρυσοσπάθης.

“Οι Κινέζοι και οι Τούρκοι μας σκοτώνουν”, είπε ο 55χρονος Λευτέρης Παπαδόπουλος ο οποίος πουλά καλτσοδέτες και κάλτσες για 5 έως 10 ευρώ την μία. Απευθυνόμενος στον πατριωτισμό των πελατών, έχει βάλει ταμπέλα που αναγράφει “Τα προϊόντα κατασκευάζονται στην Ελλάδα”.

Η κρίση έσβησε την παραγωγή ερωτικών ταινιών

Στην Ελλάδα κάποτε υπήρχε μια μικρή αλλά επιτυχημένη βιομηχανία παραγωγής ερωτικών ταινιών, που απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των φωτογράφων, των εικονοληπτών κλπ.

Οι ερωτικές ταινίες τη δεκαετία του 1980 γυριζόντουσαν σε απομακρυσμένες αμμώδεις παραλίες με μερικά από τα πολλά νησιά της χώρας και μεταγλωττιζόντουσαν στα αγγλικά ώστε να τις εξάγουν. Η παραγωγή πλέον, όπως σημειώνει το Reuters, λόγω της κρίσης έχει μειωθεί δραματικά…

Read More

And More