Σ. Καρύδη: ”Αν δεν αφήνεσαι στον έρωτα, είσαι λειψός!”

Η Σμαράγδα Καρύδη, που πρωταγωνιστεί στον ”Οθέλλο”, δίπλα στον Γιώργο Κιμούλη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ”Πρώτο Θέμα”, μίλησε για τη φάση στην οποία βρίσκεται, την κρίση και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την τέχνη.

”Θέλω να αλλάξω πολλά, να κάνω καινούρια πράγματα. Να βάλω τη δική μου σφραγίδα σε νέες ιδέες, πιο πρωτότυπες και πιο προσωπικές… Σαφώς και μπορούμε να βρούμε νέους δημιουργικούς τρόπους για να παραγάγουμε τέχνη. Απαιτείται φαντασία, δημιουργία και ρποσαρμοστικότητα… Μόνο η τέχνη είναι παρηγοριά και ο έρωτας. Κι είναι και τα δύο ανέξοδα. Αν αφηνόμουν στις τράπεζες, σίγουρα θα έβγαινα χαμένη, οπότε αποφάσισα να αφεθώ στους ανθρώπους. Γενικά η χαρά υπάρχει όπου επικρατεί το ανθρώπινο στοιχείο.”

Η γνωστή ηθοποιός επενδύει σε σταθερές συνεργασίες
”Για μένα είναι σημαντικότερο σε τι πλαίσιο γίνεται μια δουλειά παρά ο ρόλος. Κι ακόμη σημαντικότερη είναι η χημεία. Τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη τον θεωρώ πια δικό μου άνθρωπο, αφού τον γνωρίζω χρόνια, ενώ τον Γιώργο Κιμούλη τον εκτιμώ ως ηθοποιό και τον δημιουργό που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε γιατί κάνουμε θέατρο σ’ αυτή τη χώρα. Ειδικά στο θέατρο η χημεία είναι κεντρικό ζήτημα, αφού απαιτεί καθημερινή συνύπαρξη και τριβή με τον άλλο.”

Πρέπει ένας ηθοποιός να έχει βιώσει έναν μεγάλο έρωτα για να τον ερμηνεύσει;
”Μέχρι έναν βαθμό, ναι, αν και ένας ηθοποιός κατά κάποιον τρόπο προσπαθεί να μπει στη θέση αυτού που ερμηνεύει. Προσωπικά μιλώντας, αν ζούσα διαρκώς οριακά, όπως η Δεισδαιμόνα, θα ήμουν στο χώμα ή στη φυλακή – απλώς θα έλεγα ότι έχω προλάβει να πάρω μια γεύση. Εξάλλου αν δεν αφήνεσαι στον έρωτα, είσαι λειψός. Τι έρωτας θα ήταν τότε αυτός;”

Read More

And More