Μ. Ασλάνης: Η άνοδος, η πτώση, η κραυγή αγωνίας και το αναπάντεχο τέλος

Σοκαρισμένος είναι ο κόσμος της ελληνικής showbiz μετά την είδηση του ξαφνικού θανάτου του Μιχάλη Ασλάνη. Ο γνωστός σχεδιαστής βρέθηκε λίγο μετά τις 14:00 νεκρός στο σπίτι του στη Σκουφά.
Το Κολωνάκι, τα αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και όλοι οι επώνυμοι με τους οποίους έχει συνεργαστεί “πάγωσαν” μόλις έμαθαν το δυσάρεστο νέο.

Τα πρώτα του βήματα
Ο Μιχάλης Ασλάνης καταγόταν από την Μικρά Ασία. Από την ταλαντούχα γενιά της σχολής ΒΑΚΑΛΟ, σπούδασε διακόσμηση, γραφικές τέχνες, ιστορία τέχνης με σπουδαίους καθηγητές τους ζωγράφους Τέτση, Μοσχίδη, Γούναρη, Πρέκα, Βακαλό…
Συγχρόνως το 1974 με τις σπουδές του ξεκίνησε την καριέρα του τελείως αυτοδημιούργητος. Οι δημιουργίες του πόζαραν σε όλα σχεδόν τα εξώφυλλα των τότε ελληνικών περιοδικών και κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές χάρη στις πετυχημένες και πολύ έθνικ επιρροές του. Έκτοτε η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές ή ομαδικές επιδείξεις μαζί με σημαντικούς ξένους σχεδιαστές στο Παρίσι, στο Μονακό, στην Μόσχα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Κύπρο, στο Μιλάνο, στην Ρώμη, στο Μπάρι, στον Καναδά.

Σχεδίασε τα ρούχα για τους υπαλλήλους του Αττικό Μετρό και του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκτός από ρούχα, ο σχεδιαστής συνεργαζόταν με μεγάλες εξαγωγικές μονάδες που πωλούν στην ελληνική και ξένη αγορά είδη σπιτιού, αξεσουάρ μπάνιου, ομπρέλες, εσώρουχα, αντρικά και παιδικά ρούχα με την υπογραφή του.
Η μεγάλη άνοδος
Γρήγορα η δουλεία του άρχισε να γίνεται γνωστή σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τον ίδιο να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα της εγχώριας και όχι μόνο showbiz.

Ήταν ο πιο αγαπητός Έλληνας σχεδιαστής και ένας από τους γνωστότερους παγκοσμίως. Στο Παρίσι αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε ένα μεγάλο show στην avenue FOS, όπου συμμετείχαν οι πιο γνωστοί σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 25 χρόνων του γαλλικού PRET A PORTE. H έγκυρη και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “LIBERATION” παρουσίασε την συμμετοχή του με τον τίτλο “Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαίες κολώνες”.
Απεσταλμένος του Ο.Π.Ε παρουσίασε τη συμμετοχή του Μιχάλη Ασλάνη, η οποία ήταν εμπνευσμένη από το Βυζάντιο στην ΈΚΘΕΣΗ μόδας IGEDO , αποσπώντας τα πιο κολακευτικά σχόλια όλου του διεθνούς τύπου ενώ το CNN παρουσίασε εκτενή αποσπάσματα από την collection του αυτή.
Προσκεκλημένος του Δημάρχου της Φρανκφούρτης, παρουσίασε και εκεί τις μοναδικές του δημιουργίες, πλημμυρισμένες από Ελλάδα.
Προσκεκλημένος της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, συμμετοχή σε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό gala παρουσιάζοντας και εκεί τη δουλεία του, μαζί με παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές.

Στο Bari της Ιταλία του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ η collection του μεταδόθηκε απευθείας από το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι RAI. Σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν παρουσιαστεί συλλογές του με ιδιαίτερη έμφαση και πολλά κολακευτικά σχόλια από ξένα τηλεοπτικά μέσα καθώς επίσης από εφημερίδες και περιοδικά.
Παρόλη την επιτυχία και την μακρόχρονη πορεία του στο χώρο της μόδας ο Μιχάλης Ασλάνης ήταν ιδιαίτερα εργασιομανής, σεμνός και με χαμηλό προφίλ.
Τα οικονομικά προβλήματα και η πτώση
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τον είχαν φέρει σε αδιέξοδο. Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν λίγο καιρό στην Espresso είχε εξομολογηθεί πως έδινε το δικό του αγώνα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια του οικονομικά και όπως υποστήριζε, έπεσε θύμα εξαπάτησης από δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων ήταν υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις του σπιτιού του. Ο σχεδιαστής μόδας που επέστρεψε στο Κολωνάκι ύστερα από οκτώ μήνες, καθώς αναγκάστηκε να κλείσει το ατελιέ του στην Πλάκα, σε μια εξομολόγηση ψυχής εξηγούσε πώς αυτές οι γυναίκες που διαχειρίζονταν τα οικονομικά του, όχι μόνο τον κατέστρεψαν, αλλά εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη πίσω τους, ενώ είχε αρχίσει να φοβάται ακόμη και για την ίδια του τη ζωή.
Η μία κοπέλα, με καταγωγή από την Αλβανία, είχε πολύ στενή σχέση μαζί του. Ήταν εκείνος που τη βοήθησε να σπουδάσει, ενώ μετά το τέλος των σπουδών της στη Λογιστική, την προσέλαβε στην επιχείρησή του. Η δεύτερη γυναίκα ήταν από την Πάτρα και δούλευε πολλά χρόνια στον οίκο μόδας.
“Τους έδινα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχα στο ΙΚΑ, στην Εφορία και στις διάφορες τράπεζες. Εκείνες όμως ούτε τακτοποιούσαν τις εκκρεμότητες, ούτε έκαναν αποδόσεις ΦΠΑ. Κρατούσαν τα χρήματα για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μαζεύονται χρωστούμενα, τα οποία εγώ όμως δε γνώριζα. Κάποια στιγμή ήρθε ένας φίλος μου, ο Γιώργος που είναι λογιστής και με ταρακούνησε. Αν το είχε κάνει πιο νωρίς, ίσως είχα μπορέσει να σωθώ”, είχε δηλώσει.

Η κραυγή αγωνίας και η πλεκτάνη
Οι δύο γυναίκες είχαν ενοικιάσει διαμέρισμα και πουλούσαν ρούχα του, που έκλεβαν από το ατελιέ του, σε τιμές χονδρικής, πίσω από την πλάτη του Μιχάλη Ασλάνη.
“Όλα αυτά τα καταγγέλλω για να μην βρεθεί στον δρόμο τους και άλλος ανυποψίαστος άνθρωπος και τραβήξει αυτά που τράβηξα εγώ. Είναι απατεώνισσες ολκής. Την πάτησα πολύ άσχημα. Εγώ ήμουν καλός σχεδιαστής, δεν είχα οικανότητες εμπόρου και οικονομολόγου. Έκλεβαν ασύστολα, μου κατέστρεψαν τόσα χρόνια δουλειάς”.
“Αν και έφυγαν μόνες τους, τώρα λαμβάνω και περίεργα τηλεφωνήματα από δικηγόρους τους, επειδή ζητούν αποζημίωση και από πάνω… Ανησυχώ πλέον και για την ίδια μου την ζωή, νομίζω ότι έχω μπλέξει, είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση, Μιλάω με τους δικηγόρους μου για να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα βρεθεί μία λύση”, είχε αναφέρει.
Δες τι είχε πει στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στα “Κορίτσια για σπίτι”:

Δες φωτογραφίες με τους επώνυμους φίλους του:

Με την Μαριέττα Χρουσαλά

Με την Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου

Με την Βάσια Λόη

Φωτογραφία από το 1995 με τον Μάκη Τσέλιο

Με την Μπέσσυ Μάλφα

Με την Γωγώ Μαστροκώστα και τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου

Με την Κάλλη Τσιλίδου

Με την Βασιλική Τσεκούρα

Με την Εύη Βατίδου και την Βίκυ Καγιά

Με την Μπέττυ Κουράκου, την Αντωνία Καλλιμούκου και την Εμινέ Γεσίρ

Read More

And More