Aντώνης και Έλενα Λυμπέρη: Η γνωριμία, η αυτοκρατορία και η κατάρρευση του ομίλου!

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο των lifestyle περιοδικών έκλεισε χθες με την συγκινητική επιστολή του Αντώνη Λυμπέρη προς τους εργαζόμενους που δούλεψαν αυτά τα χρόνια στον όμιλό του. Ενώ, υπήρχαν συζητήσεις τις τελευταίες μέρες για το μέλλον του ομίλου, ο εκδότης ξεκαθάρισε την κατάσταση και δυστυχώς ανακοίνωσε το αναπόφευκτο κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας.

Οι εκδόσεις Liberis, που αποτελούσαν ένα από τα πιο δυνατά εκδοτικά ονόματα στο χώρο, έχοντας στο δυναμικό τους πολλά λαμπερά περιοδικά και χιλιάδες εντυπωσιακά εξώφυλλα, σταμάτησαν να υπάρχουν. Κάποια από περιοδικά πουλήθηκαν, ενώ βρίσκεται υπό συζητήσεις η τύχη των υπολοίπων.

Η γνωριμία του Αντώνη Λυμπέρη με την Έλενα Μακρή Λυμπέρη και το lifestyle
Η Έλενα Μακρή Λυμπέρη φημίζεται για την εργατικότητά της και την τελειομανία της. Η μόδα ήταν κάτι που πάντα αγαπούσε κι έτσι σπούδασε στη Σχολή Βελουδάκη Design και Μόδα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως στυλίστρια (μία από τις δουλειές της ήταν και η “Λάμψη” του Φώσκολου), ενώ το 1993 γίνεται υπεύθυνη μόδας των εκδόσεων Λυμπέρη. Στην πορεία ήταν διευθύντρια της “Vogue Hellas” και εκδότρια του “LIFE&STYLE”.

Εκεί ξεκίνησαν όλα κι όπως η ίδια έχει πει από τότε που παντρέυτηκε τον Αντώνη Λυμπέρη, ξεκίνησε και το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής της, να έχει αφεντικό τον σύζυγό της… Από την αρχή όλα ήταν λαμπερά! Η πρόταση γάμου στη Νέα Υόρκη, το νυφικό που διάλεξε από τη βιτρίνα του ατελιέ της Vera Wang, τα ταξίδια… Το κομψό ντύσιμο και των δύο είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά που πάντα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή τους: τη Φιλίππα, τον Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη. Ο Αντώνης Λυμπέρης έχει και μια κόρη την Ιόλη, από προηγούμενη σχέση του.

Άκου την Έλενα Μακρή Λυμπέρη να μιλά στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη για τη ζωή της, τον σύζυγό της αλλά την οικονομική κρίση αλλά και ποια πίστευε πως θα είναι η τύχη των περιοδικών

Το ξεκίνημα και η άνοδος του Αντώνη Λυμπέρη

/Ο Αντώνης Λυμπέρης ήταν ακόμη ένας αυτοδημιούργητος εκδότης της μεταπολίτευσης, που κατάφερε από ένα γραφειάκι στην Πλατεία Βικτωρίας να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Λυμπέρης ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στο χώρο των εκδόσεων μέσα από το δωμάτιο του πατρικού του σπιτιού και με αρχικό κεφάλαιο μόλις 20.000 δρχ., ορμώμενος από το πάθος του για την θάλασσα και τον αθλητισμό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το περιοδικό «Surf και Ski» και μπήκαν οι βάσεις για μια λαμπρή εκδοτική πορεία που δυστυχώς δεν κράτησε για πάντα… To 1986, η προσωπική αγάπη του Αντώνη Λυμπέρη για κάποια σπορ μετουσιώνεται σε μια σειρά πετυχημένων περιοδικών που καταλήγουν, λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης, στη δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

/Το 2003 μαζί με τα περιοδικά πληθαίνουν και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά και έτσι τα κτήρια της Κηφισίας δε τους χωρούσαν πια! Η μετεγκατάσταση του Ομίλου έγινε σε ιδιόκτητα γραφεία στο Κορωπί Αττικής και όπως γράφει και το site tου άλλοτε ομίλου, προετοίμαζε κατάλληλα το έδαφος για την προσθήκη κι άλλων πετυχημένων εκδόσεων και την ενσωμάτωση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα ακολουθούσαν.

/Το 2009 μετά την Ελλάδα και τη Ρουμανία ο όμιλος επεκτάθηκε και στη Βουλγαρία. Η εκτός ελληνικών συνόρων δραστηριότητα της εταιρείας επεκτάθηκε και στη γειτονική Βουλγαρία με το Glamour.

Τρία χρόνια μετά και το 2012 όμως ο όμιλος Λυμπέρη κλείνει και μοιράζει τα περιοδικά του στις Alpha editions και στις Αττικές εκδόσεις.

Άκου τον Αντώνη Λυμπέρη να μιλά για την οικονομική κρίση γενικά αλλά και στα media τον Απρίλιο του 2011

Οι πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ομίλου σύμφωνα το Liberis Publications.
To 1981 ο Αντώνης Λυμπέρης εκδίδει το περιοδικό «Surf & Ski», μέσω της ατομικής του εταιρίας που μόλις είχε ιδρύσει. Ένα χρόνο αργότερα, το 1982, εκδίδει το δεύτερο του περιοδικό «Ο Κόσμος του Τένις». Το 1983 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εκδοτική του επιτυχία με το περιοδικό «Ο Κόσμος του Video», το οποίο αποτέλεσε το κύριο μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας του κοινού αλλά και των εταιριών διανομής του χώρου.

Επενδύοντας στην αγάπη του για την θάλασσα, το 1984 ο Αντώνης Λυμπέρης εκδίδει το περιοδικό «Yachting» ενώ ταυτόχρονα συστήνεται η εταιρία ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Ε.Π.Ε., η οποία μετασχηματίζεται σε Α.Ε. δύο χρόνια μετά. Το 1988 εκδίδεται το STATUS, πρώτο μηνιαίο αντρικό περιοδικό lifestyle, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί το εγκυρότερο περιοδικό για τον σύγχρονο άντρα με στυλ και άποψη για τη ζωή.Το 1990 εκδίδεται το 7 Μέρες TV, εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό και πολύ σύντομα καταφέρνει να ηγηθεί της κατηγορίας.Το 1992 εκδίδεται το ΕΓΩ ως εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό lifestyle, με έμφαση στη μόδα και την ομορφιά. Για περισσότερο από μία δεκαετία το ΕΓΩ κυριάρχησε στον χώρο και αποτέλεσε τη δυνατότερη συνήθεια της σύγχρονης Ελληνίδας. Το 1998, η εταιρεία, σε συνεργασία με άλλους μεγάλους εκδότες στην Ελλάδα, συστήνει την εταιρία διανομής τύπου ΑΡΓΟΣ Α.Ε., στην οποία συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 10,05 %.

Το 2000, εγκρίνεται η εισαγωγή των μετοχών της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σχεδόν ταυτόχρονα, υπογράφεται ένα από τα σημαντικότερα license agreements στον κλάδο, αυτό του δικαιώματος έκδοσης του διάσημου γυναικείου περιοδικού μόδας VOGUE. Την ίδια χρονιά, εξαγοράζεται το 50% της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, εκδότριας εταιρίας του ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ κι άλλων περιοδικών και οδηγών υλικού πολιτισμού. Το 2001, η Εταιρία εκδίδει τα περιοδικά Glamour (δεύτερη σύμβαση με την Conde Nast) και Life & Style, τα οποία γνωρίζουν μοναδική επιτυχία και προσελκύουν αμέσως το ενδιαφέρον των αναγνωστριών. Το 2003 ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση της Εταιρίας σε νέα ιδιόκτητα γραφεία στο Κορωπί Αττικής και παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία του παγκοσμίου φήμης ανδρικού περιοδικού “Men’s Health” (σύμβαση εκχώρησης δικαιώματος από την Rodale).

Το 2005, η Εταιρία ιδρύει θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία με σκοπό την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της κι εκτός της Ελλάδας. To 2006 η εταιρεία εξαγοράζει την «IT Publications Hellas Ε.Π.Ε.» που εξειδικεύεται στις εκδόσεις περιοδικών τεχνολογίας και πληροφορικής. Την ίδια χρονιά, η Εταιρία εξαγοράζει την «Three Dee A.E.» που δραστηριοποιείται στον χώρο του μουσικού ραδιοφώνου. Παράλληλα, η Εταιρία εξαγοράζει σημαντικό μερίδιο στις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., γνωστή για τα περιοδικά 4 ΤΡΟΧΟΙ, ΠΤΗΣΗ, YACHTS και ΗΧΟΣ. Το 2007, ο Όμιλος αποκτά την κυριότητα του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΝ ΛΕΥΚΩ και παράλληλα, εκδίδονται στην Ρουμανία δύο γυναικεία περιοδικά, το GLAMOUR και το Prevention, μέσω αντίστοιχων license agreements.

Τέλος, ξεκινά η λειτουργία του πρώτου lifestyle portal της Εταιρίας, το οποίο λανσάρεται στον διαδικτυακό τόπο www.myself.gr. 2008 Εξαγοράζεται τρίτος μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός (Village FM 88.3), ενώ διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεθνές τουρνουά τένις για άντρες και γυναίκες με την επωνυμία Status Athens Open και Vogue Athens Open αντίστοιχα. Παράλληλα, εκδίδεται στη Ρουμανία το μεγαλύτερο αντρικό lifestyle περιοδικό στον κόσμο, το περίφημο GQ (μέσω license από την Conde Nast). Το 2009 η Εταιρία ενσωματώνει στις δραστηριότητές της το μηνιαίο περιοδικό για τον άνθρωπο και τον κόσμο Geo, μέσω σύμβασης εκχώρησης από την G+J, μέλος του συγκροτήματος Bertelessman. Στα μέσα της χρονιάς, εκδίδεται στη Βουλγαρία το διεθνούς φήμης γυναικείο περιοδικό GLAMOUR, μέσω σύμβασης εκχώρησης από την Conde Nast. Το 2012 ο όμιλος κλείνει και μοιράζει τα περιοδικά του στις Alpha editions και στις Αττικές εκδόσεις.

Η κόντρα των 2 μεγάλων εκδοτών
Είναι γνωστή από τα παλιά η κόντρα και των δυο εκδοτικών οίκων Λυμπέρη – Κωστόπουλου, που αγωνίζονταν για το ποιος θα καταφέρει να έχει τις περισσότερες πωλήσεις και τα πιο λαμπερά εξώφυλλά στα περιοδικά του. Λέγεται μάλιστα, πως η κόντρα ήταν τόσο μεγάλη που συχνά τα πρόσωπα της showbiz αναγκάζονταν να χωρίζονται σε στρατόπεδα και να δίνουν συνεντεύξεις και να φωτογραφίζονται, είτε για τον ένα όμιλο, είτε για τον άλλον. Δεν ήταν λίγες και οι φορές που κάποιοι καλλιτέχνες δέχονταν τη μήνη το ενός οίκου, όταν επέλεγαν να φωτογραφηθούν για τον άλλον. Αυτός ο ανταγωνισμός, όμως, είχε οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των εντύπων, τόσο με τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, όσο και με τις ακριβές παραγωγές και τις εντυπωσιακές φωτογραφίσεις.

Στους κοσμικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι η κόντρα ανάμεσα στους δυο εκδοτικούς οίκους είχε περάσει και σε προσωπικό επίπεδο, με διενέξεις μεταξύ των δυο κυριών. Κάποιοι έλεγαν ότι στην κοινή τους πορεία, τα σπίτια στη Μύκονο, τα πολυτελή ταξίδια και τα ακριβά αυτοκίνητα αποτελούσαν ένα ακόμα κεφάλαιο σ’ αυτήν την πολυσυζητημένη σχέση ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ BLOG ΤΗΣ, Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Read More

And More