Αθ. Μαξίμου στο TLIFE: Η παράσταση που πρωταγωνιστεί, η ζωή με τον Χειλάκη και το ενεδεχόμενο ενός παιδιού!

Η Αθηνά Μαξίμου είναι μια ηθοποιός που δεν προκαλεί αλλά ξέρει να μιλά μέσα από τις δουλειές της. Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πως για τη συμμετοχή της στην κινηματογραφική ταινία “Αυτή η νύχτα μένει” σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου, κέρδισε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2000).

Τελευταία φορά την είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες στη σειρά Steps, αλλά φέτος παρόλο που δεν κάνει τηλεόραση είναι η χρονιά της! Πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Κράμερ εναντίον Κράμερ” στο θέατρο Εμπορικόν και συμμετέχει και στην ταινία του Πέτρου Φιλιππίδη, “Ακάλυπτος”.

Στο TLIFE μίλησε για τις εξαίσιες συνεργασίες της αλλά και για τη ζωή της με τον σύζυγό της κι επίσης ηθοποιό, Αιμίλιο Χειλάκη.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση…
“Είναι ένα έργο από μία γνωστή ταινία, το Κράμερ εναντίον Κράμερ με πρωταγωνιστές την Μέρυλ Στρηπ και τον Ντάστιν Χόφμαν. Πάιχτηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια. Τη διασκευή του έργου την κάνει η Μιρέλλα Παπαποικονόμου. O Δημήτρης Αλεξανδρής κάνει τον Τεντ, η Μαρία Ζορμπά την Τζοάννα, εγώ την φίλη τους, Μάργκαρετ, ο Χριστόδουλος Στυλιανού τον Τζιμ, ο Δημήτρης Μαύρος τον Τζων και τα παιδιά οι Γιάννης Μπαριάμης, Άλκης Πανταζόπουλος και Μάρκος Δελλατόλας (Μπίλυ).”

Πιστεύετε ότι πρέπει να εμπλέκονται οι φίλοι ενός ζευγαριού όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις, όπως κάνετε εσείς στην παράσταση;
“Νομίζω ότι αυτό είναι αναπόφεκτο. Με την ένοια ότι ο καθένας πριν ενώσει τη ζωή του μ’ έναν άλλον άνθρωπο, έχει τη δική του προσωπική ζωή, έχει τους δικούς του φίλους, έχει τους ανθρώπους που τον αγαπάνε και που τους αγαπάει, έχει την ανάγκη να μιλάει οπότε είτε είναι καλό, είτε είναι κακό (δεν έχω καταλήξει γι’ αυτό) είναι αναπόφεκτο. Όταν ένας άνθρωπος έχει ένα πρόβλημα θέλει να το μοιραστεί με τους φίλους του που μπορούν να τον καταλάβουν ή να του συμπαρασταθούν ή να του πουν κάτι για να νιώσει καλύτερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του έργου, η Μάργκαρετ ξεκινά ως φίλη της γυναίκας του Τεντ, η οποία πριν φύγει από το σπίτι, έχει συζητήσει πολύ με την φίλη της. Η Μάργκαρετ στην αρχή κρατούσε μια ουδέτερη στάση αλλά προσπαθεί να πει στον Τεντ για ποιο λόγο η Τζοάνα αποφάσισε να φύγει από το σπίτι και ν’ αφήσει την οικογενειακή εστία. Κατά τη διάρκεια του έργου όμως ο Τεντ αλλάζει, γίνεται ένας πολύ τρυφερός πατέρας… Από εκεί που έχει ως μοναδική προτεραιότητα τη δουλειά του, γίνεται και το παιδί του προτεραιότητα… Έτσι αναπτύσσεται μια αρκετά φιλική σχέση μεταξύ τους και μια σχέση συμπαράστασης θα έλεγα.”

Το πιο δυνατό μήνυμα αυτής της παράστασης ποιο πιστεύετε ότι είναι;
“Το έργο αυτό έχει πολλά μηνύματα να περάσει… Καταρχήν έχει να κάνει με το πώς αποφασίζει κανείς να κάνει μια οικογένεια… Κατά πόσο έτοιμος είναι. Ένα άλλο θέμα είναι πως μερικές φορές οι άνθρωποι καταναλωνόμαστε τόσο πολύ στις προσωπικές μας φιλοδοξίες που ξεχνάμε τον διπλανό μας. Ξεχνάμε ότι έχουμε ένα παιδί, ότι έχουμε κάποιες άλλες υποχρεώσεις γενικά και ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας. Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει να βρει ποιος είναι. Ν’ ασχοληθεί με τον εαυτό του και όχι να είναι εκεί μόνο για τους άλλους, αγγίζει πολλά θέματα… Επίσης να δει κάποιος ότι αυτό που χρειάζεται ένα παιδί επί της ουσίας είναι η αγάπη και η αφοσίωση. Κι αυτό μπορεί να το πάρει ξεχωριστά από τους γονείς του. Δεν είναι απαραίτητο να είναι παντρεμένοι. Καμιά φορά ίσως είναι και καλύτερα για ένα παιδί να χωρίζουν οι γονείς του αν δεν είναι ευτυχισμένοι μαζί και υπάρχουν φασαρίες.”

Αυτή την περίοδο κάνετε γυρίσματα και για τη νέα ταινία του Π. Φιλιππίδη, Ακάλυπτος. Πείτε μας λίγα λόγια…
“Πρόκειται για μια κωμωδία και στα γυρίσματα διακεδάζουμε πραγματικά πολύ! Είναι πολύ καλοί ηθοποιοί όλοι όσοι συμμετέχουν στην ταινία. Εγώ κάνω τη Σουζάνα, η οποία είναι το δεξί χέρι του Ακάλυπτου, που είναι εκεί για να τον προστατεύει και να φροντίζει να μην πάθει κάτι από όλες αυτές τις κομπίνες που μπλέκεται και στήνει. Είναι και λίγο ερωτευμένη στα κρυφά μαζί του…”

/

Νιώθετε τυχερή που έχετε δουλειά στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αυτή την περίοδο;
“Ναι νώθω πολύ τυχερή. Δυστυχώς έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στον χώρο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αισθάνομαι πολύ όμορφα που κάνω δυο πράγματα που μου αρέσουν πολύ και που έχω δουλειά.”

Η τηλεόραση σας λείπει;
“Η τηλεόραση νομίζω λείπει σε όλους. Και στο κοινό και σε μας, μ’ έναν τρόπο. Γιατί όπως ξέρουμε είναι πολύ δύσκολο πια να γίνονται τηλεοπτικές παραγωγές. Εύχομαι τα πράγματα ν’αλλάξουν για το καλό όλων μας.”

“Είχε ακουστεί ότι υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες από τη σειρά Steps που πρωταγωνιστούσατε. Ισχύει;

“Όχι… Νομίζω ότι είχαν τακτοποιηθεί όλα μέχρι να τελειώσει η σειρά. Απλά το πρόβλημα ήταν της παραγωγής και του καναλιού. Δεν είχαμε εμείς πρόβλημα με την παραγωγή. Ήταν μια νεανική, φρέσκια σειρά που όταν ξεκίνησε υπήρχε σκοπός να παιχτεί για δύο σεζόν αλλά δυστυχώς μας βρήκε η κρίση!”

Λέγατε από μικρή ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;
“Παρακολουθούσα πολύ θέταρο. Οι γονείς μου με πηγαίναν σε πολλές παραστάσεις και όχι μόνο σε παιδικές. Ήταν κάτι το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ και ναι το σκεφτόμουνα από μικρή!”

Όταν δεν έχετε γυρίσματα και πρόβες πώς γεμίζετε τον χρόνο σας;
“Με χορό, γυμναστική, διάβασμα και μουσική…”

Όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή και από κάτω είναι ο σύζυγός σας Αιμίλιος Χειλάκης, πώς νιώθετε;
“Ασφαλής!” (γέλια)

Υπάρχουν ζήλειες μεταξύ σας; Ειδικά όταν παίζετε σε ερωτικές σκηνές…
“Όχι, καταλαβαίνει κι ο ένας κι ο άλλος πώς είναι οι συνθήκες, μιας σειράς, ενός θεατρικού… Ξέρουμε πάρα πολύ καλά εμείς οι ηθοποιοί, ότι τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται. Εκείνη τη στιγμή καλείσαι να κάνει κάτι που το υποδύεσαι. Το σενάριο σου ζητάει να πράξεις έτσι. Δεν έχει να κάνει καθόλου με την προσωπική σου πραγματικότητα.”

Υπάρχει μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο;
“Όχι δεν υπάρχει. Αυτό που μπορεί να σώζει τα πράγματα είναι ο σεβασμός και η αληθινή αγάπη. Να συζητάει κανείς τα πράγματα που του συμβαίνουν σε σχέση με τον άλλον άνθρωπο… Να μην τα αφήνει τα πράγματα να πέφτουν κάτω και του μαυρίζουν το αίσθημά του.”

Έχετε περάσει ποτέ κρίση στον γάμο σας;
“Κρίση όχι… Όπως όλες οι σχέσεις, οι φιλικές, οι γονεϊκές περνάνε φάσεις, έτσι έχουμε περάσει κι εμείς. Αυτό είναι μέσα στη ζωή.”

Για παιδί συζητάτε;
“Αν είναι να έρθει, θα έρθει… Δεν το αποκλείουμε αλλά ούτε έχει γίνει και μανία μας. Αν είναι να έρθει στη ζωή μας, θα έρθει!”

Με τον Αμίλιο, έχετε επιλέξει ένα διαφορετικό lifestyle από τους υπόλοιπους διάσημους. Δεν κάνετε συχνά εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις… Γίνεται συνειδητά όλο αυτό;
“Νομίζω ότι περισσότερο αφορά η δουλειά μας, παρά εμείς. Αυτά νομίζω ανήκουν σε άλλο χώρο, αυτόν του θεάματος. Εμείς κάνουμε θέατρο, κινηματογράφο… Τελοσπάντων είναι θέμα επιλογής. Κάποιοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη να είναι συνεχώς στα φώτα και κάποιοι άλλοι, έχουν ανάγκη τη σκιά.”

Υπάρχει κάποια έκπληξη που σας έχει κάνει ο Αιμίλιος και σας έχει αφήσει άφωνη;
“Όχι… Γενικά δεν είμαστε άνθρωποι των εκπλήξεων.”

Αν γυρίζατε πίσω τον χρόνο, θα αλλάζατε κάτι;
“Οχι. Θεωρώ ότι δεν πρέπει κανείς να μετανιώνει για αυτά που κάνει ακόμη κι αν είναι λάθη. Καμιά φορά μαθαίνουμε περισσότερα από αυτά… Θεωρώ ότι όταν κανείς κάνει ένα λάθος μάλλον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή. Δεν πειράζει… Το καλό είναι να αφουγκραστεί το λάθος και να μάθει από αυτό. Την επόμενη φορά θα είναι πιο έτοιμος για να πράξει σωστότερα.”

Read More

And More