Η Google τιμά την 84η επέτειο γέννηση της Niki de Saint Phalle

Με ένα ξεχωριστό Doodle γεμάτο χρώματα τιμά σήμερα (29 Οκτώβρη) η Google την 84η επέτειο από τη γέννηση της Niki de Saint Phalle. Η Γαλλο – αμερικανίδα καλλιτέχνις δημιούργησε ένα μοναδικό σύμπαν το οποίο φρόντισε να μας κάνει ιδιαίτερα γνωστό μέσα από την “εξειδίκευσή” της σε δημόσιους χώρους.

Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1930 στη Γαλλία και πέθανε το 2002, στις 21 Μαΐου. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο τραπεζίτης πατέρας της καταστράφηκε οικονομικά στο κραχ του 1929. Οι πρώτες εικόνες που είχε, όταν ήταν μικρή σχετικά με την τέχνη προήλθαν από περιοδικά κόμικς, αλλά και επισκέψεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’40 όταν άρχισε καριέρα μοντέλου στη Vogue, στο Elle και πολλά μεγάλα περιοδικά και το 1952 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπουδάζει θεατρολογία, υποκριτική και σκηνοθεσία.

Το 1956 οργανώνει την πρώτη της έκθεση στην Ελβετία και το 1974 κάνει μεγάλης κλίμακας γλυπτά εμπνευσμένα από τη Μητέρα Γη για την πόλη του Αννόβερου και αργότερα δημιουργεί ένα πάρκο γλυπτικής στην Τοσκάνη, όπου τοποθετεί γιγαντιαία γλυπτά με τις φιγούρες των Ταρό. Από το 1980 διαμορφώνει με έργα της την πλατεία στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Read More

And More