Παράταση παραστάσεων για τον «Κύκλο με την Κιμωλία»

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων πήρε παράταση το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ “Ο Κύκλος με την κιμωλία” που παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί το πλέον διάσημο έργο του Γερμανού δραματουργού, βασισμένος στη μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

""

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πλαισιωμένοι από 12μελή θίασο, εμφανίζονται οι Αιμίλιος Χειλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Ελισάβετ Μουτάφη και Αποστόλης Τότσικας, ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή.

""

Η ιστορία
Η Γρούσα που είναι υπηρέτρια σε αρχοντικό, παίρνει κοντά της το γιό του άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του τον εγκαταλείπει κυνηγημένη.

Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας την Γρούσα, ότι της το έκλεψε.

Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος που όλως τυχαίως, χρίζεται δικαστής καλείται να αποφασίσει για τη τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ ένα κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα.

""

Το έργο που κυριαρχείται από το αντιπολεμικό πνεύμα του συγγραφέα, είναι μια αλληγορία, μια παραβολή “για τον πειρασμό της καλοσύνης”, σύμφωνα με τα λόγια του Μπρέχτ. Με αυτό, το 1957 ο Κάρολος Κουν σύστησε στο ελληνικό κοινό τον πρωτοπόρο γερμανό δραματουργό, ενώ η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι έμεινε ιστορική.

Η μουσική που θα πλαισιώνει την παράσταση, προέρχεται από την αυθεντική μπομπίνα του 1957 και δεν έχει ακουστεί στο παρελθόν.

Read More

And More