Παναγιώτης Μάργαρης: O μάγος της κιθάρας αποκαλύπτεται στο TLIFE!

Tον αποκαλούν “ο μάγος της κιθάρας” και δεν έχουν άδικο… Πάρε μια γεύση από το νέο του video clip με τη διασκευή του στο ” Requiem for a dream” για να μαγευτείς και συ….

Ο Παναγιώτης Μάργαρης είναι από τους πιο διάσημους κιθαρίστες στην Ελλάδα και κάθε φορά που παίζει όποιοι τον ακούν νιώθουν αμέσως το πάθος και την αγάπη που έχει για τη μουσική…

Στις 9 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 11 στην Κομοτηνή θα συναντηθεί μουσικά με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη για δυο μοναδικές μουσικές βραδιές. Ο Παναγιώτης Μάργαρης μιλάει στο TLIFE, για την πρώτη επαφή του με την κιθάρα, για τη συνάντηση με τον Μιχάλη αλλά και για την κρίση στη δισκογραφία.

Πότε ήρθε στη ζωή σου η κιθάρα;

Η κιθάρα ήρθε στη ζωή μου όταν ήμουν 13 ετών. Εντελώς συμπτωματικά θα έλεγα μιας κανένας από την οικογένεια μου δεν έχει σχέση με τη μουσική. Απλά, ένα πρωί του Σεπτεμβρίου του 1985 η μητέρα μου με ρώτησε αν θα ήθελα να μάθω κάποιο μουσικό όργανο. Απάντησα θετικά. Πήγαμε μαζί στο ωδείο της γειτονιάς στη Νέα Σμύρνη όπου μεγάλωσα και έτσι άρχισε αυτός ο μεγάλος έρωτας με την κλασική κιθάρα.

Τι σε εμπνέει για να δημιουργείς; Και όταν παίζεις αλλά και όταν συνθέτεις;
Με εμπνέουν ο έρωτας, η αγάπη και το μεγάλο μου πάθος για την μουσική. Γενικότερα θα έλεγα ότι η έμπνευση πυροδοτείται από τις εμπειρίες μας με ένα αόρατο τρόπο. Η ψυχή μας μεγαλώνοντας γίνεται όλο και πιο χρωματιστή. Η χαρά, η λύπη, η απόρριψη, ο έρωτας, η τρυφερότητα, η διαστροφή, ο φόβος του θανάτου, είναι συναισθήματα τα οποία ζωγραφίζουν διαρκώς τις ψυχές των ανθρώπων. Και εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε την ευτυχία να μετατρέπουμε αυτή τη διαδικασία σε δημιουργία.

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις; Δεν είναι εύκολη υπόθεση η τέχνη…
Όχι ποτέ δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο. Η μουσική είναι ένα μεγάλο πάθος και όποιος ασχολείται με αυτήν έχοντας μόνο οικονομικά κίνητρα, σίγουρα δε θα έπρεπε να ονομάζεται καλλιτέχνης. Εγώ προσωπικά χωρίς την μουσική στη ζωή μου θα ήμουν ένας δυστυχισμένος άνθρωπος και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτή.
Το νέο σου cd έχει τίτλο «Με τη μαγεία της κιθάρας» . Μίλησέ μας για αυτό
Το άλμπουμ “Με τη μαγεία της κιθάρας” κυκλοφόρησε εδώ και ένα περίπου μήνα από την Polymusic. Θεωρώ ότι είναι η πιο ώριμη δισκογραφική μου δουλειά έως τώρα και είμαι πολύ περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα. Ήδη έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο μιας και βρίσκεται για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες στο top 5 των επίσημων πωλήσεων της IFPI. Περιλαμβάνει διασκευές μου σε υπέροχες μουσικές από όλο τον κόσμο, συνθέσεις μου, κομμάτια από το ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας και πέντε τραγούδια. Συμμετέχουν ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo, η Γεωργία Νταγάκη και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Σε αποκαλούν το «μάγο» της κιθάρας. Το νιώθεις αυτό όταν παίζεις μπροστά σε κόσμο;
Θα ήμουν τουλάχιστον επηρμένος και υπερόπτης αν σου απαντούσα ότι νιώθω ο “μάγος” της κιθάρας. Αυτό όμως που σίγουρα μπορώ να σου πω, είναι ότι στις συναυλίες καταθέτω την ψυχή μου και προσπαθώ να γεμίσω με συναισθήματα και αισθήσεις το ακροατήριο. Αν φυσικά το κοινό μαγεύεται ακούγοντας με, αυτό είναι πολύ τιμητικό για μένα και με γεμίζει με χαρά και όρεξη να συνεχίσω ακόμα πιο έντονα και δημιουργικά στο μέλλον.

Κάνεις μαθήματα κιθάρας σε νέους ανθρώπους. Πιστεύεις στο ταλέντο ή στη σκληρή δουλειά;
Διδάσκω επιλεκτικά σε κάποιους μαθητές οι οποίοι με προσεγγίζουν και μου ζητούν να τους αναλάβω. Αφού κάνω ένα ραντεβού μαζί τους και διαπιστώσω την έντονη επιθυμία τους να μπουν διαχρονικά στο μαγικό κόσμο της κιθάρας, τους αναλαμβάνω με μεγάλη χαρά. Το ποσοστό μεταξύ σκληρής δουλειάς και ταλέντου είναι 50% πειθαρχημένη μελέτη και 50% φυσικό ταλέντο. Έχω συναντήσει μεγάλα ταλέντα τα οποία χάθηκαν, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να αντέξουν τον δύσκολο μαραθώνιο της πολυετούς πολύωρης μελέτης.
Θα τους έλεγες με το χέρι στην καρδιά να γίνουν επαγγελματίες;
Ναι φυσικά. Θεωρώ πολύ τυχερούς τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν. Όπως είπα και προηγουμένως, το κίνητρο για την επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική δε θα πρέπει να είναι το γρήγορο χρηματικό κέρδος, αλλά η αγάπη και η λατρεία γι’αυτή.

Βίωσες την οικονομική κρίση ως καλλιτέχνης;
Όπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι και οι μουσικοί επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Εγώ προσωπικά δεν τη βίωσα τόσο έντονα, αλλά γνωρίζω πολλούς συναδέλφους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και έχουν αναγκαστεί να υποκύψουν σε μεγάλες καλλιτεχνικές υποχωρήσεις προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζειν.
Πως βλέπεις να εξελίσσεται η πολύπαθη δισκογραφία στην Ελλάδα; Πιστεύεις ότι το διαδίκτυο θα είναι μια κάποια βιώσιμη λύση;
Η δισκογραφία δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές της. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά και μόνο κάποιες πολύ ιδιαίτερες δισκογραφικές δουλειές εξακολουθούν να πουλάνε. Σίγουρα όμως η δισκογραφική βιομηχανία θα βρει νέους τρόπους ώστε να δραστηριοποιείται. Σίγουρα η όλη κατάσταση οδηγείται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο και μελλοντικά αυτή η τάση θα αυξηθεί.
Σε λίγες μέρες θα βρεθείς μουσικά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κομοτηνή με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Μίλησε μας για αυτή τη συνεργασία
Είμαι πολύ ευτυχής για τη συνεργασία αυτή. Θεωρώ ότι ο Μιχάλης έχει μια από τις πιο αισθαντικές και ερωτικές φωνές που έβγαλε αυτή η χώρα και με πολύ μεγάλη έκταση. Επίσης η χροιά της φωνής του ταιριάζει απόλυτα με τον ήχο της κιθάρας μου. Θα εμφανιστούμε στις 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 11 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Είναι δύο συναυλίες τις οποίες διοργανώνει η εταιρεία συναυλίων μου, η ART-TC live. Είμαι σίγουρος ότι τα δύο αυτά κονσέρτα, είναι μόνο η αρχή μιας διαχρονικής καλλιτεχνικής σχέσης.

Read More

And More