Πέθανε ο ηθοποιός που έκανε τον επιθεωρητή στον “Ροζ Πάνθηρα”

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο γνωστός ηθοποιός Χέρμπερτ Λομ, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από το ρόλο του αρχιεπιθεωρητή της αστυνομίας Τσαρλς Ντρέιφους και προϊσταμένου του επιθεωρητή Ζακ Κλουζό στις ταινίες Ροζ Πάνθηρας, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ατζέντης του δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι ο Λομ πέθανε σήμερα ήρεμα στον ύπνο του. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρινίζουν επίσης τον τόπο θανάτου του, αν και η βάση του ήταν στο Λονδίνο.

Παιδί μιας φτωχής αριστοκρατικής οικογένειας της Πράγας, ο γεννηθείς το 1917 στην Τσεχία μετέτρεψε το περίπλοκο όνομά του στο σύντομο Λομ και έπαιξε σε μερικές τοπικές ταινίες προτού μεταναστεύσει στη Βρετανία πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκεί εγκαταστάθηκε και έκανε μια μακρά σταδιοδρομία ως ηθοποιός. Στις περισσότερες από 100 ταινίες, στις οποίες έπαιξε, υποδύθηκε πολλούς κακούς, περισσότερους από αυτούς που αναλογούν στη σταδιοδρομία ενός ηθοποιού.

Στα μάτια των Άγγλων όλοι οι ξένοι είναι μοχθηροί, φέρεται ότι είπε το 1991.

Ο Λομ υποδύθηκε δύο φορές τον Ναπολέοντα, τη μία από τις δύο στην ταινία του 1956 Πόλεμος και Ειρήνη στο πλάι του Χένρι Φόντα και της Όντρεϊ Χέπμπορν. Επίσης υποδύθηκε τον Βασιλιά του Σιάμ το 1953 στην πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο του μιούζικαλ Ο Βασιλιάς κι Εγώ.

Δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Πίτερ Σέλερς στην μαύρη κωμωδία Η Συμμορία των Πέντε (The Ladykillers) και στη συνέχεια οι δύο ηθοποιοί συνεργάστηκαν και πάλι τη δεκαετία του 1960 και του 1970 στις ταινίες του Ροζ Πάνθηρα.

Σε αυτές ο Λομ υποδύθηκε τον αρχιεπιθεωρητή Ντρέιφους που τρελαίνεται στο πλάι του επιθεωρητή Κλουζό, τον οποίο υποδύεται ο Πίτερ Σέλερς. Η επιτυχία του στον ρόλο αυτόν οφείλεται σε πολλούς δικούς του αυτοσχεδιασμούς.

Σε συνέντευξή του το 2004 στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, ο Λομ δήλωνε ότι εκείνος επινόησε αυτό το νευρικό τικ που έγινε αργότερα το σήμα κατατεθέν του.

Άρχισα να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου από νευρικότητα και δεν μπορούσα να σταματήσω, δήλωσε. Αυτό δεν υπήρχε στο σενάριο, αλλά ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς το λάτρεψε. Όμως αυτό έγινε μετά πρόβλημα. Έκανα αυτές τις ταινίες για 20 χρόνια και έπειτα από 10 χρόνια ξέμειναν από καλά σενάρια.

Μου λέγανε ‘Χέρμπερτ ανοιγόκλεισε τα μάτια σου εδώ’ και τους έλεγα ‘Δεν πρόκειται να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου. Γράψτε εσείς ένα καλό σενάριο και εγώ δεν θα χρειάζεται να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου’.

Read More

And More