Όλα τα μυστικά για το Πασχαλινό τραπέζι! Κάντο υπέροχο χωρίς πολλά λεφτά!

Η οικονομική κρίση δεν κάνει διαλείμματα για αργίες και διακοπές και καλό θα ήταν κι εμείς να μην παρεκτραπούμε από τη λιακάδα που φέρνει περίσσεια αισιοδοξία και την πασχαλιάτικη ευφορία που μας ανοίγει την όρεξη όχι μόνο για τα ψητά της σούβλας αλλά και για περιττές σπατάλες! Ωστόσο εμείς δεν σταματάμε να θέλουμε γεμάτο το πασχαλινό μας τραπέζι και όμορφα στρωμένο!

Aς δούμε τις πολύτιμες προτάσεις και συνταγές της Αλεξίας Αλεξιάδου, που μπορείς να βρεις και στο Realfood Απριλίου.

Το υπέροχο τραπέζι της Ανάστασης!

Ένα όμορφα στρωμένο πασχαλινό τραπέζι με την προσωπική σφραγίδα και την καλαισθησία σας, δεν είναι ανάγκη να σας κοστίσει πολλά αλλά σίγουρα θα προδιαθέσει ευχάριστα τους αγαπημένους σας, που θα καθίσουν γύρω από αυτό.

Με απλά υλικά και μικρά διακοσμητικά μπορείτε να δημιουργήσετε εορταστική ατμόσφαιρα. Τοποθετήστε κεράκια μέσα σε χρωματιστά ποτήρια ή ακόμη και σε μικρά βαζάκια στο κέντρο του τραπεζιού και προσθέστε λίγη «άνοιξη» στο τραπέζι με μερικά φρέσκα λουλούδια στο βάζο. Οι όμορφα διπλωμένες λινές ή χάρτινες πετσέτες είναι η πλέον κατάλληλη διακόσμηση για την περίπτωση, αφού στο εσωτερικό τους μπορείτε να τοποθετήσετε το πασχαλινό αυγό. Τα κουλουράκια, τα πολύχρωμα αυγά και μικρά όμορφα τσουρέκια μπορούν να τοποθετηθούν σε καλάθια και να αποτελέσουν το πιο όμορφο, πρακτικό και νόστιμο διάκοσμο του πασχαλινού τραπεζιού.

Τα λινά: Το τραπεζομάντιλο και οι πετσέτες μπορούν να είναι λευκά και τα υπόλοιπα διακοσμητικά να έχουν χρώμα.
Τα πιάτα: Τοποθετήστε προσεχτικά τα σερβίτσια με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Βάλτε ένα μεγάλο πιάτο για το κυρίως φαγητό κι επάνω σ’ αυτό βάλτε το βαθύ πιάτο ή το μπολ για τη μαγειρίτσα. Πολύ πρακτικά και παράλληλα πολύ διακοσμητικά είναι τα πιάτα σουπλά. Στολίζουν το τραπέζι και παράλληλα το προστατεύουν από τα ζεστά φαγητά. Το πιάτο της σαλάτας μπαίνει επάνω από τις μύτες των πιρουνιών, στα αριστερά του πιάτου. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό τσουρέκι στεφανάκι με το αυγό μέσα σε κάθε πιάτο ή να δέσετε 2 πασχαλινά κουλουράκια με μια κόκκινη ή ροζ κορδέλα για να στολίσετε τα πιάτα.
Τα μαχαιροπίρουνα: Τα μαχαίρια μπαίνουν δεξιά και τα πιρούνια αριστερά. Το κουτάλι της σούπας θα το βάλετε δεξιά πριν από το μαχαίρι. Δέστε τα με απλές χρωματιστές κορδέλες για να δώσετε χρώμα στο τραπέζι.
Τα ποτήρια: Μπαίνουν δεξιά επάνω από τις μύτες των μαχαιριών. Μην φοβηθείτε τους συνδυασμούς. Τοποθετήστε διαφορετικά ποτήρια σε ύψος και σε μέγεθος, ακόμη και σε χρώμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε πολύχρωμες πετσέτες μέσα σε διάφανα ψηλά ποτήρια του κρασιού που δίνουν ύψος και ύφος στο τραπέζι.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Το τραπέζι ανήμερα του Πάσχα είναι μια τελείως άλλη υπόθεση. Μπορεί να είναι πολύ απλό, ένας ξύλινος πάγκος, στρωμένος με ένα απλό καρό τραπεζομάντιλο ή ακόμη και με λαδόκολλα όπου θα τοποθετήσετε τις στοίβες των πιάτων και τις διάφορες σαλάτες, ώστε όλοι οι καλεσμένοι να νιώθουν άνετα και να σερβίρονται όσο κι όταν θέλουν. Εάν αποφασίσετε να σουβλίσετε φέτος το Πάσχα, επιλέξτε ένα απλό μενού για να συνοδέψετε τα «κοψίδια» – τα κομμάτια που θα κόβετε δηλαδή, όσο θα είστε όρθιοι και θα απολαμβάνετε το άρωμα της σούβλας.

Σερβίρετε στο τραπέζι σαλάτες ελληνικές, όπως μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι που ταιριάζουν άψογα με κρεατικά. Μια απλή βραστή σαλάτα, όπως κολοκυθάκια, μπρόκολο ή χόρτα θα προετοιμάσει το έδαφος… για το λιπαρό κρέας που θα ακολουθήσει. Αποφύγετε τα περίτεχνα εδέσματα την Κυριακή του Πάσχα. Και προσοχή… Από το Πασχαλινό τραπέζι δεν πρέπει να σηκωθεί κανείς «άρρωστος». Φροντίστε ένα λιπαρό φαγητό να συνοδεύεται από μια πράσινη σαλάτα, χωρίς πολύ ντρέσινγκ.

Ένα πλούσιο δείπνο να κλείσει με ένα ελαφρύ γλύκισμα ή απλά με μια πιατέλα φράουλες. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το έθιμο της πατροπαράδοτης μαγειρίτσας, προετοιμάζει το στομάχι μας που έχει στερηθεί επί 40 ημέρες τις τροφές με ζωϊκά λιπαρά, ώστε να δεχτεί την απότομη εισαγωγή των λιπαρών κρεάτων. Μια τελευταία οδηγία, όπως και να μαγειρέψετε το αρνάκι (προτιμότερο κατσικάκι γάλακτος) της Λαμπρής, αφαιρέστε όλο το φανερό λίπος πριν το βάλετε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Αφήστε τα καλά (της οργάνωσης) για το τέλος! Βάλτε τη ρετσίνα στο ψυγείο και βρείτε τα Ελληνικά cd που θα φτιάξουν ατμόσφαιρα, εννοείται για γλέντι αλά Ελληνικά! Γιατί το δικό ΜΑΣ Πάσχα θέλει απλά υλικά για να είναι πετυχημένο: κέφι, κρασάκι και καλή παρέα.

Το μενού του Πάσχα
Αναστάσιμο μενού
Ορεχτικά: Αυγά πασχαλινά κομμένα στη μέση με γέμιση και διακόσμηση, Πιτούλες κομμένες τριγωνικά με λίγη μελιτζανοσαλάτα
Κυρίως Πιάτο: Μαγειρίτσα
Συνοδευτικό: Πατάτες φούρνου ή πατατοσαλάτα φορμαρισμένη ατομικά για τον καθένα
Σαλάτα: Μαρουλοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι
Γλυκό: Τσουρεκάκια μικρά για τον καθένα με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο
Πασχαλιά στο σπίτι
Ορεχτικά: Αυγά πασχαλινά σε φετάκια με λαδόξιδο και πιπέρι, Μαρουλοσαλάτα, Μελιτζανοσαλάτα, Τζατζίκι, Ρώσσικη σαλάτα, Ποικιλία ψωμιών σπιτικών, Τυρόπιτα σουφλέ ή τυροκουλούρα,
Κρεατικά: Αρνάκι φούρνου ή σούβλας, Κοκορέτσι
Συνοδευτικά: Πατάτες Φούρνου ή Πατατοσαλάτα
Γλυκό: Περισσεύματα από τσουρέκι σε μπολ με κρέμα σαντιγί και φράουλες

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Αφού έχεις ήδη δει την οργάνωση της Μεγάλης Πέμπτης και Παρασκευής ήρθαν οι μέρες με την μεγαλύτερη προετοιμασία…
Μεγάλο Σάββατο
Πρωί
  • Πάρτε τα κρέατα από τον χασάπη
  • Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα σαλατικά για τη μαγειρίτσα σας (μαρούλι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια)
  • Ξεπλύνετε σχολαστικά τις συκωταριές και κυρίως τα έντερα που θα σας χρειαστούν για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι σας.
  • Τα έντερα θέλουν πολύ καλό καθάρισμα, γι αυτό βάλτε ένα χωνί στο άνοιγμα κάθε κομματιού και ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό.
  • Ψιλοκόψτε τη συκωταριά και τα εντεράκια για τη μαγειρίτσα και ετοιμάστε τη σούπα χωρίς το αυγολέμονο.
Απόγευμα
  • Αρχίστε να ετοιμάζετε το αρνί και το κοκορέτσι, αν πρόκειται να σουβλίσετε την επομένη. Δέστε το αρνί στη σούβλα και αφήστε το όρθιο μέσα σε λεκάνες ή πάνω σε αλουμινόχαρτο έξω όλο το βράδυ να φύγουν τα πολλά υγρά. Κάντε το ίδιο και με το κοκορέτσι, αφού το περάσετε στη σούβλα του, φροντίζοντας τα κομμάτια από τις συκωταριές να μην είναι πολύ μεγάλα.
  • Ετοιμάστε τις σαλάτες που θα σερβίρετε το βράδυ χωρίς να τους προσθέσετε καθόλου λάδι ή άλλο ντρέσινγκ.
Μετά την Ανάσταση
  • Αφού γυρίσετε από την Εκκλησία, ζεστάνετε τη σούπα σας (μαγειρίτσα ή άλλη) και αυγοκόψτε την.
  • Ρίξτε το λαδόξιδο στη σαλάτα και στρώστε το τραπέζι, φροντίζοντας να υπάρχουν κόκκινα αυγά σε διάφορα σημεία του, για να τα φτάνουν όλοι.
Κυριακή του Πάσχα
  • Αν σκοπεύετε να σουβλίσετε, πρέπει να ξυπνήσετε περίπου στις 7 το πρωί για να ετοιμάσετε τη φωτιά, αλλιώς αποκλείεται να είναι έτοιμο πριν τις 3. Αν απλώς βάλετε το αρνί στο φούρνο, 9 η ώρα πρέπει να αρχίσετε τις προετοιμασίες.
  • Όσο ψήνεται το αρνί, ετοιμάστε τα συνοδευτικά σας που θα είναι κυρίως σαλάτες.
  • Αν έχετε ανάψει κάρβουνα, ψήστε μελιτζάνες για να φτιάξετε μελιτζανοσαλάτα. Βάλτε και φέτες ψωμιού αλειμμένες με λάδι και ρίγανη για να φρυγανιστούν.
  • Σύνηθες συνοδευτικό και αγαπημένο, το τζατζίκι. Φτιάξτε αρκετό για όλους. Το ίδιο και με τις σαλάτες σας: με τόσο κρέας πρέπει να εξισορροπήσετε το γεύμα σας.
  • Αν θέλετε, ετοιμάστε πατάτες στο φούρνο ή κάποιο άλλο φαγητό, όπως τυρόπιτα ή απλά μια νόστιμη πατατοσαλάτα.
  • Απαραίτητο συμπλήρωμα για το πασχαλιάτικο γλέντι σας το κρασάκι, όπως το προτιμάτε εσείς. Όσο ετοιμάζεται βέβαια το αρνί, μπορείτε να «τσιμπάτε» τα αυγά κομμένα σε τέταρτα με λάδι, ξίδι και αλατοπίπερο με συνοδεία τσίπουρου ή ούζου.

Read More

And More