Πασχάλης Τσαρούχας: Ο πατέρας μου επέστρεψε στο σπίτι όταν ήμουν τεσσάρων

Ο Πασχάλης Τσαρούχας μίλησε για τους έρωτες της ζωής του, για το γιο του και για εκείνο το ταξίδι που έκαναν μαζί στην Ιταλία με τη μηχανή, για τον δικό του πατέρα και το πως έλειπε απ’ τη ζωή του, για το διαζύγιο με την πρώην γυναίκα του. Όλα αυτά στον Πιερή Παναγή και στο κυπριακό περιοδικό Omikron.

Τι είναι αυτό που θυμάσαι πιο έντονα απ’ τα παιδικά σου χρόνια;
Δυσκολία αλλά και αγάπη. Είμαι γεννημένος το 1966 στην Αθήνα μεγαλωμένος από αριστερούς. Εκείνη την εποχή άτομα απ’ την οικογένεια αλλά και από ένα ευρύτερο περιβάλλον ήταν ή στη φυλακή ή στην εξορία ή κρυμμένοι. Η μητέρα μου λοιπόν ήταν στο σπίτι και ο πατέρας μου, ως αριστερός, κρυμμένος. Εξαφανισμένος αρχικά στο Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, όπου τον βασάνιζαν αλλά κάποια στιγμή όταν επέστρεψε κρύφτηκε.

Η μητέρα σου πώς το μετέφερε αυτό σε σένα;

Μου είχε πει πως μίλαγα στο τηλέφωνο της μπανιέρας, υποτίθεται με τον πατέρα μου και τον ρώταγα πότε θα έρθει να με πάρει. Αυτό έγινε στα δυο μου χωρίς να τον έχω δει ακόμα… Και η μάνα μου από δίπλα να κλαίει.

Πότε έγινε η επαφή με τον πατέρα σου;
Με είδε όταν πρωτοπερπάτησα. Με πήρε η μάνα μου τάχα για μπάνιο, για να με δει ο πατέρας μου να περπατώ στην παραλία. Αυτός βέβαια ήταν κρυμμένος… Έτσι μεγάλωσα. Ή όταν πήγαν να με βαφτίσουν όλο το υπόλοιπο σόι ήταν εξόριστο και μέσα στην εκκλησία ήταν μόνο γυναίκες, αφού οι άντρες κρυβόντουσαν ή ήταν φυλακισμένοι. Είχα όμως πολλή αγάπη και προσοχή από τις γυναίκες της οικογένειας. Και αισθανόμουν ότι η αγάπη περνούσε μέσα απ’ τα δελτάρια τα επιστολικά και σε όλους αυτούς που ήταν στην εξορία, στις φυλακές. Είναι μια πολύ ιδιόμορφη κατάσταση… Ήταν όμως συνθήκες που διαμόρφωσαν οριστικά το χαρακτήρα μου σε ό,τι αφορά την αίσθησή μου περί δικαίου.

Ο πατέρας δηλαδή πότε επέστρεψε στο σπίτι;
Όταν ήμουν τεσσάρων, μεσούσης της δικτατορίας. Έζησα όμως πολλές αντιφάσεις. Μεγαλώνοντας ήρθαν καινούριες πληροφορίες και άρχισα να αντιμετωπίζω το καλό και το κακό σε ευρύτερο φάσμα, να το γνωρίζω και στο τέλος να το ξεχωρίζω. Έμαθα πως από παντού μπορεί να έρθει το καλό και παντού ελλοχεύει το κακό. Απ’ αυτό καθορίστηκε το περί δικαίου αίσθημα.

Θα σε ενδιέφερε αυτό να το κάνεις και πιο δομημένα; Να ακολουθήσεις για παράδειγμα μια καριέρα πολιτικού. Όπως κάνει ο Γκλέτσος;
Ο Αποστόλης για να γίνει δήμαρχος στηρίχθηκε σε όλο αυτό το κατεστημένο που δεν το κρίνω, απλώς το καταγράφω. Και απ’ κει και έπειτα τι κάνει; Πήγε και γκρέμισε ένα κλουβί των διοδίων. Είναι πολύ πιο επαναστατική πράξη να περνάς και να μην πληρώνεις όπως κάνω εγώ ή να μην πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ απ’ το να πας να γκρεμίσεις κάτι ως δήμαρχος. Δεν ακυρώνω αυτό που κάνει απλά το σημειώνω… Απ’ την άλλη, ο κόσμος δεν θέλει να αλλάξει ούτε αξίζει τους επαναστάτες του. Πώς ανταποδόθηκε στον Άρη (σ.σ Βελουχιώτη) όλο αυτό που έκανε; Πώς το ίδιο το σύστημα που υπηρέτησε ο Che τον έφαγε; Γι’ αυτό λέω πως ο κόσμος δεν θέλει να αλλάξει. Όλα καλά και άγια, αλλά άμα έρθει ώρα για να διαλέξουμε το εγώ ή το εμείς θα φροντίσουμε να εξυπηρετήσουμε το εγώ. Δεν μπορούμε λοιπόν να απαιτήσουμε μια ιδανική κοινωνία παρά μόνο μέσα απ’ τις παρέες.

Αν ρωτούσα το γιο σου τι πατέρας είσαι, τι θα μου έλεγε νομίζεις;

Ότι είμαι ο καλύτερος! Δεν είμαι αυστηρός μαζί του αν και μερικές φορές είμαι σκληρός. Θέλω να μπαίνει όριο και όταν μπαίνει δεν έχει ούτε μπρος ούτε πίσω. Τώρα έχει μεγαλώσει λίγο, έγινε 8. Κάνουμε πράγματα πολλά μαζί. Παίζουμε μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πάμε θέατρο, έχουμε πάει με τη μηχανή μου στην Ιταλία 10 μέρες ξεκινώντας απ’ την Ελλάδα, κοιμόμασταν σε σκηνή και κάθε βράδυ μέναμε αλλού, μαγειρεύαμε. Γι’ αυτό λέει ότι είμαι ο καλύτερος μπαμπάς.

Τη διασημότητα των γονιών του πώς την αντιλαμβάνεται;
Κατά καιρούς αναρωτιέται από πού μας ξέρει όλος αυτός ο κόσμος. Ή πάμε κάπου και του φέρνουν ένα διαφορετικό ποτήρι απ’ ό,τι στα άλλα παιδάκια. Όταν ρωτά γιατί γίνεται αυτό απαντώ ότι το κάνουν γιατί ξέρουν εμένα. Δεν προσπαθώ να μηδενίσω τι συμβαίνει. Του εξήγησα ότι κάνω μια δουλειά που έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεσαι, άρα σε αναγνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι. Και η Θεοφανία (σ.σ Παπαθωμά) του το έχει περάσει αυτό. Γενικά το αντιμετωπίζουμε κανονικά. Και ο ίδιος είναι σε φάση που το αντιμετωπίζει χαλαρά.

Το θέμα του διαζυγίου πώς το χειριστήκατε με το παιδί;

Νομίζω καλά.

Δικηγόρος σου βέβαια ήταν η πρώην γυναίκα σου.

Σουηδός δεν υπήρξα ποτέ ούτε με χαρακτηρίζει η ηρεμία. Ωστόσο είχα αποφασίσει ότι με αυτό τον άνθρωπο δεν θα μοιραστώ τελικά πράγματα όπως νόμιζα. Η Θεοφανία είναι δικηγόρος. Έπρεπε να μπούμε σε ένα μοντέλο αντιπαλότητας αφού και οι δυο θέλαμε να χωρίσουμε; Γιατί να πάμε και να δώσουμε ένα σωρό λεφτά αλλού; Έκανα μια εξουσιοδότηση, πήγε και τα κατέθεσε στο δικαστήριο και τελείωσε η ιστορία. Η Θεοφανία, πριν γεννήσει το δεύτερο παιδί της έμενε στο σπίτι, μέχρι να φτιάξουν τον καινούριο τους χώρο με το φίλο της, για να ζήσουν μαζί.

Read More

And More