Γ. Ζουγανέλης: Μιλά στο TLIFE για τον Σ. Μπουλά και αποκαλύπτει αυτό που τον στεναχώρησε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του

Στις συνεντεύξεις του o Σάκης Μπουλάς, έδειχνε με κάθε ευκαιρία τι σήμαινε για εκείνον ο Γιάννης Ζουγανέλης. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα το 2010 από τον δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηγεωργίου, ποιος είναι ο τελευταίος άνθρωπος που ήθελε να αποχαιρετήσει στη γη, εκέινος απάντησε: ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Η επιθυμία του βγήκε αληθινή αφού ο Γιάννης ήταν στο πλευρό του μέχρι την τελευταία του στιγμή και σήμερα τον αποχαιρετά εκείνος με τα δικά του λόγια και μιλώντας στο TLIFE.

Τι θυμάστε από τον Σάκη; “Με τον Σάκη μεγαλώσαμε μαζί, είχαμε μια αδερφική φιλία 40 χρόνων… Αυτό που θα μου μείνει είναι η χαρά που είχε στη διαδικασία της ζωής του για την ίδια του τη ζωή! Τον απασχολούσε πάντα με πολλή ευαισθησία το άδικο και ήθελε να ισορροπεί η ζωή στο δίκαιο….

Έχω να θυμάμαι πάρα πολύ όμορφα πράγματα. Ο θανάτός του δεν αναιρεί τίποτα από τη ζωτικότητα, την ευφυία του, την πίστη του, την αγάπη του για τον κόσμο και φυσικά την ταπεινότητά του γιατί επρόκειτο για έναν πολύ σεμνό άνθρωπο. Έχω συνυπάρξει σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του, της καθημερινότητας του που το θεωρώ ανώτερο από την τέχνη.

Έχω να θυμάμαι, την φιλία… Ήταν οικογένειά μου… Και θέλω να δώσω βάση αφού μιλάω σε site, ότι δεν πιστεύω ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε πολιτισμό, το μόνο που τον στενοχώρησε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, ήταν η αυθαιρεσία των δημοσιευμάτων και των ανθρώπων που τα έγραψαν. Αυτό τον στενοχώρησε πάρα πολύ… Το ίντερνετ μπορεί να σου επιτρέπει να είσαι ελεύθερος, όμως θέλει ελεύθερους ανθρώπους και όχι αυθαίρετους. Ελιμαστε αυθαίρετοι, ψεύτικοι, ηλίθιοι και πάρα πολύ μικροί, όσοι επικοινωνούμε ψέματα και μάλιστα ψέματα που έχουν να κάνουν με την ισορροπία της ζωής για να μπορεί να σου αποδοθεί όφελος. Λυπάμαι… Το μόνο που με λύπησε ήταν αυτό.”

Ο ίδιος δημόσια το είχε αντιμετωπίσει με χιούμορ. Σε εσάς είχε εκφράσει διαφορετικού είδους παράπονα; “Ε ναι! Ο άνθρωπος από πίσω ήταν πολύ τολμηρός και πολύ ελεύθερος και δήλωνε με παρρησία στο περιβάλλον αυτό που του συνέβη και τον αγώνα που θα κάνει γι να νικήσει – γιατί σε ένα βαθμό είναι νικητής ο Σάκης – και μόνο η διάθεση που είχε να παλεύει με αυτή την αρρώστια. Τον κατέβαλε πολύ αυτό… Δεν έβλεπε τηλεόραση, δεν έπαιρνε τον Τύπο, παρόλο που ήταν ένας άνθρωπος που πραγματικά η ενημέρωση τον αφορούσε. Δεν ήθελε να διαβάσει πράγματα που ένιωθε ότι με αυτά χάνεται η αξιοπρέπειά του. Παραχαράζεται η εικόνα όμως, δεν ξέρω πόσο είμαστε έτοιμοι για την ελευθερία για την οποία μονίμως ως αυθαιρεσία χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια… Έχουμε έλλειψη πολιτισμού.”

Τις τελευταίες ημέρες πώς ήταν;
Όσο αφορά τη συνείδησή του ήταν μια χαρά. Ήταν τρομερά γλυκός… Μέχρι και πριν από τρεις ημέρες βρεθήκαμε στο νοσοκομείο με την Ελένη Ράντου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ισιδώρα Σιδέρη κι εκείνος έκανε πλάκα μαζί μας!

/

Πώς ήταν τις τελευταίες του μέρες στη σκηνή;
“Εγώ είμαι υπέρ της εγρήγορσης… Όταν όμως ο κος Κοσμίδης, ένας εξαιρετικός γιατρός και ογκολόγος, είπε: “Σάκη πρέπει να σταματήσεις λίγο να ανακτήσεις δυνάμεις”, τότε σταμάτησε και είχαμε την ελπίδα ότι θα το ξεπεράσει και θα ξανάρθει. Γι’ αυτο και δεν αλλάξαμε τίποτα στο πρόγραμμα. Ούτε τα κείμενα που γράψαμε με τον Διονύση Σαββόπουλο… τίποτα. Όλοι του ευχόμασταν από τη σκηνή περαστικά με τα τραγούδια τους. Ήμαστε σε τρομερή αμηχανία.”

Επειδή πολλοί μας ρωτάνε αν θα κάνουμε κάτι σήμερα στην Ακτή Πειραιώς, στη μνήμη του, θέλω να πω ότι δεν θα μπορέσουμε. Ούτε εγώ έχω το κουράγιο και ελπίζουμε να καταλάβει ο κόσμος. Σχετικά με την κηδεία τώρα είμαστε σε συννενόηση με τον αδερφό του, που όπως είναι φυσικό την έχει αναλάβει εκείνος.”

Read More

And More