Οι διάσημοι που έφυγαν για πάντα, τη χρονιά που φεύγει

Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας, πήρε μακριά μας ανθρώπους που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη και τις καρδιές μας. Κάποιοι σε πιο μικρή ηλικία, κάποιοι σε λίγο μεγαλύτερη… Όλοι τους όμως, έχουν γράψει, ο καθένας τη δική του ιστορία στη χώρα μας. Έχουν αφήσει το στίγμα τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο…

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου, πέθανε στο κέντρο υγείας της Νάξου, η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι σε ηλικία 70 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο και είχε αποσυρθεί στο νησί. Η Ελληνίδα κυρία του κινηματογράφου που είχε αναδειχθεί μέσα από τους ρόλους της μοιραίας γυναίκας, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Υπήρξε σύζυγος του σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα και πολλοί την χαρακτήριζαν ως την Ελληνίδα Brigitte Bardo!

Σε ηλικία 87 ετών, έφυγε και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεκάδων ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ’80, Γιάννης Δαλιανίδης. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης αντιμετώπιζε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Γιάννης Νταλ”.

Η Δούκισσα άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έπειτα από μεγάλη μάχη που έδωσε επί 18 χρόνια με τον καρκίνο. Ο θάνατός της συγκλόνισε το στενό της περιβάλλον αλλά και ολόκληρη τη showbiz, καθώς ήταν από τις γυναίκες που αγαπούσαν τη ζωή και δεν το έβαζαν κάτω! Η μεγάλη της επιθυμία ήταν πριν φύγει να δει τον πρωτότοκο γιο της να παντρεύεται αλλά και να προλάβει την βάφτιση του πρώτου της εγγονιού. Και τα κατάφερε, έφυγε ευτυχισμένη μέσα στον ύπνο της, χωρίς να καταλάβει το παραμικρό.

Ο Γιώργος Φούντας πέθανε στα 86 του χρόνια, μετά από μια δύσκολη μάχη με το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Αποτέλεσε για δεκαετίες ολόκληρες την πιο κλασσική, λαϊκή φιγούρα του Έλληνα άνδρα μιας άλλης εποχής, καθώς έδινε σάρκα και οστά στη λέξη ”μαγκιά”. Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας και ο τραγικός χαμός ενός στενού του φίλου του άνοιξε το δρόμο για την υποκριτική.

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1946 και πέθανε ανήμερα των γενεθλίων της, 64 χρόνια μετά, ενώ περίπου τα τελευταία 30 χρόνια έπασχε από καρκίνο. Με το τραγούδι ασχολήθηκε τυχαία και από μικρή ηλικία, ενώ στα πρώτα της βήματα συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Σπανό, τον σημαντικότερο εκφραστή του Νέου Κύματος.

Η ”κακιά” του ελληνικού κινηματογράφου, Τασσώ Καββαδία, έφυγε σε ηλικία 90 ετών. Γεννημένη στην Πάτρα, σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1958, παίζοντας σε διάφορα έργα και πήρε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Ένα από τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον δημοσιογραφικό κόσμο ήταν ο θάνατος του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια σε ηλικία 37 χρόνων. Η είδηση της δολοφονίας του Σωκράτη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο άτυχος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 19 Ιουλίου το πρωί, έξω από το σπίτι του. Ο ίδιος ζούσε με την γυναίκα του και το τρίχρονο αγοράκι τους στην Ηλιούπολη και σιχαινόταν τα χαϊλίκια και τους δήθεν.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών ο θεατρικός επιχειρηματίας Γ. Λεμπέσης, που συνέδεσε το όνομά του με το νεότερο ελληνικό θέατρο και τους ηθοποιούς για πενήντα χρόνια. Γεννημένος στις 22 Απριλίου του 1930 στα Βουνάρια, ένα χωριό κοντά στην Κορώνη, ο Γιώργος Λεμπέσης, ξεκίνησε από τα μπουλούκια οργώνοντας την επαρχία και μετά, ερχόμενος στην Αθήνα, έπιασε το νήμα του θεάτρου, ξεκινώντας από το Κεντρικόν.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς πέθανε στις 8 Ιουνίου στα 79 του χρόνια. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύοταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ”Ερρίκος Ντυνάν”, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ”Ερυθρό Σταυρό”, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Ανδρέας Βουτσινάς είχε σπουδάσει υποκριτική και ενδυματολογία, είχε σκηνοθετήσει τουλάχιστον 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως τους: Τ. Φόντα, Φ. Ντάναγουεϊ, Γ. Μπίτι, Α. Μπράνκροφτ, Φ. Αρντάν, Ε. Παππά, κ.ά.

Ο Λάκης Αλεξάνδρου, ο “Αλ Μπάνο της Ελλάδας”, όπως τον χαρακτήριζαν στον χώρο της μουσικής,έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στο σπίτι του όπου επέλεξε να ζει μόνος του, φτωχικά τα τελευταία χρόνια. Η καρδιά του τον πρόδωσε… Γεννημμένος στην Πέλλα στις 4 Γενάρη του 1941, ήταν από τις καλές λαϊκές φωνές της δεκαετίας του ’70 με πολλές επιτυχίες, όπως το “όνειρο” , “Η ώρα της αλήθειας” , “Τον κόσμο κυβερνώ” , “Σε καρτερώ” .

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Κώστας Καφάσης πέθανε στις 13 Οκτωβρίου στα 70 του χρόνια μετά από μάχη δύο χρόνων με τον καρκίνο. Μαζί του είχε την οικογένειά του μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Καφάσης έγινε γνωστός τη δεκαετία του ΄70 με το τραγούδι “Γέλα Κυρία μου”, ενώ έχει παίξει σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο γνωστό σήριαλ “η γειτονιά μας”.

Τραγικό τέλος επεφύλασσε η μοίρα στον 46χρονο υποψήφιο δήμαρχο Χαλκηδόνας, Γεώργιο Αποστολάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου, ενώ οδηγούσε για να πάει στο νοσοκομείο. Τραγική ειρωνία της τύχης είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα είχε πάρει την πρωτιά στις εκλογές με ποσοστό 33,5% και 5.720 ψήφους. Η χήρα του δημάρχου αναγκαστικά, μεγαλώνει πλέον μόνη της τα τρία ανήλικά τους παιδιά Γεωργία, Κατερίνα και Ελένη αλλά και έχει αναλάβει τα ηνία του δημαρχείου.

Η Σμάρω Στεφανίδου έφυγε στις 7 Νοεμβρίου από τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με πρόβλημα καρδιακής ανεπάρκειας. Η κατάσταση της υγείας της γνωστής ηθοποιού είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με το προχωρημένο της ηλικίας της.

Έφυγε στις 4 Νοεμβρίου από τη ζωή και ο ηθοποιός Χρήστος Μακρής σε ηλίκια 46 ετών. Ο Χρήστος ήταν υπέρβαρος κάτι που του είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Τον γνωρίσαμε όλοι από τις εμφανίσεις του στο Alter, στις εκπομπές του Γιώργου Μητσικώστα. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή, καθώς είχε πάρει πολλά κιλά με αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του και να κινδυνεύσει να χάσει τα πόδια του.

Η 45χρονη Μαρία Τσάκου, κόρη του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και αδελφή του Νίκου Τσάκου, πέθανε από ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου στη Ν. Υόρκη. Είχε αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων της οικογένειας και ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκου” που ιδρύθηκε στην Ουρουγουάη, για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού -σε 6.000 Ουρουγουανούς σπουδαστές- στη μνήμη της γιαγιάς της, και μητέρας του Παναγιώτη Τσάκου.

Τέλος, ο αγαπητός Δημήτρης Καμπερίδης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο πολύ συμπαθητικός ηθοποιός γεννήθηκε στη Δράμα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του “Ελεύθερου Θεάτρου”.

Read More

And More