Πρεμιέρα στο θέατρο για τον Γρηγόρη Βαλτινό! Δες ποιοι πήγαν

Μια εξαιρετική ερμηνεία έδωσε για ακόμη μια φορά ο Γρηγόρης Βαλτινός στο θέατρο “Ιλίσια” και αποθεώθηκε από το κοινό. Ο γνωστός ηθοποιός επέστρεψε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση “Ο Επιθεωρητής έρχεται” από το κλασικό έργο του Τζων Πρίσλεϋ και καθήλωσε το κοινό.
Στην πρεμιέρα της παράστασης βρέθηκαν μεταξύ άλλων η καλή φίλη του Γρηγόρη Βαλτινού, Κατερίνα Λέχου και η Αγγελική Δαλιάνη και πολλοί άλλοι.
Μαζί του στη σκηνή εμφανίζονται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Κερασία Σαμαρά και η Ευτυχία Γιακουμή, ενώ το έργο ανέβηκε σε μετάφραση-σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού, σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα.

Λίγα λόγια για τo έργο:
Τον χειμώνα του 1944, στον απόηχο των τελευταίων εχθροπραξιών του Πολέμου, ο Πρίσλεϋ γράφει το σημαντικότερο ίσως από τα έργα του “Ο Επιθεωρητής έρχεται”, με σκοπό να μιλήσει σ’ έναν κόσμο που υποφέρει από τα δεινά μιας παγκόσμιας και ολέθριας σύρραξης, για το θέμα που βασανιστικά απασχολεί τον ίδιο και το θεωρεί θεμελιώδες: την ατομική ευθύνη. Το μήνυμά του είναι απλό: Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη μιας κοινωνίας. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Είναι τόσο απλό, που μόνο ένας μεγάλος συγγραφέας, θα είχε το θάρρος να το κάνει κεντρικό θέμα του έργου του, αναδεικνύοντάς το καθαρά και απειλητικά: “αν ο άνθρωπος δεν μάθει τώρα αυτό το μάθημα, σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα το διδαχτεί μες τη φωτιά και το αίμα και την αγωνία”.
Ο συγγραφέας, τοποθετεί το έργο του στο 1912, δυο χρόνια πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας την προφητεία του αυταπόδεικτη. Δυο μεγάλοι πόλεμοι θα ακολουθήσουν και θα επαληθεύσουν τα λεγόμενά του. Από το μέλλον, έρχεται και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Επιθεωρητής, που οι μελετητές δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν “άγγελο από το μέλλον”, αφού ο ερχομός του, η παρουσία του και η αποχώρησή του ακολουθούν την κυκλική, επαναλαμβανόμενη τροχιά του χρόνου, συνθήκη στην οποία πίστευε ο Πρίσλεϋ και ανέδειξε σχεδόν σε όλα τα έργα του: “Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός. Αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ταυτοχρόνως στο παρόν και το παρελθόν και υπό μια έννοια και στο μέλλον”.
Δες φωτογραφίες:

Read More

And More