Οι μικροί Ιούδες της καθημερινότητάς και πως να προφυλαχθείς!

Η μεγαλύτερη προδοσία έγινε για τριάντα αργύρια. Και ο Ιούδας πέρασε στις συνειδήσεις μας με τον χειρότερο τρόπο. Ακόμα και σήμερα όμως τον αναγνωρίζεις ανάμεσά μας. Υπάρχει… Δυστυχώς!

“Οι μικροί Ιούδες είναι άνθρωποι από το περιβάλλον μας. Μπορεί να είναι οι κολλητοί μας, μπορεί να είναι ο συνάδελφός μας, μπορεί να είναι ο συνεργάτης μας, μπορεί να είναι ο σύντροφός μας” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Είναι εκείνοι που σε πρόδωσαν… για διάφορους λόγους. Εκείνοι που σε “πούλησαν”, εκείνοι που σε πλήγωσαν. Εκείνοι όλοι που έβαλαν στην καθημερινότητά σου ένα μεγάλο “γιατί” που πόνεσε πολύ…

Τα γιατί!
Σύμφωνα με την Χρυσούλα Μαυράκη οι λόγοι που κάποιος προδίδει είναι:

-Ο φθόνος, η ζήλια: Κάτι το οποίο δεν φτάνω προσπαθώ να το χαλάσω, να το βλάψω, να το αμαυρώσω, να το απαξιώσω και έτσι το προδίδω.

-Το προσωπικό όφελος: Προδίδω κάποιον για να επωφεληθώ εγώ, για να πάρω τη θέση του, για να πάρω τον σύντροφό του, για να πάρω τα χρήματά του, για να πάρω οτιδήποτε δικό του.

-Μια τάση καταστροφική που έχει κάποιος: Δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του, δεν αισθάνεται εκτίμηση για τον εαυτό του, δεν έχει καλή αυτοεικόνα και επειδή ακριβώς ο ίδιος αισθάνεται ότι είναι χάλια, προσπαθεί να κάνει και τους άλλους έτσι. Ή με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ανέβει αν και δεν θυμάται ότι την προδοσία πολλοί αγαπούν, αλλά τον προδότη κανένας!

Πώς να προφυλαχτείς!
Το να ζεις τρομαγμένη και φοβισμένη δεν είναι λύση. Κι όπως συμβουλεύει και η ψυχολόγος “πρέπει να είμαστε ανοιχτοί με τους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε καλόπιστοι. Δεν πρέπει όμως να είμαστε εύπιστοι”.

-Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν Ιούδες. Έτσι λοιπόν τα απόλυτα προσωπικά μας θέματα ας τα κρατάμε προσωπικά και ας μην διακινδυνεύουμε με το να τα ξέρουν άλλοι που μπορεί να μπούνε στον πειρασμό της προδοσίας.

-Καλό είναι να δοκιμάζουμε τον άλλον πριν του ανοιχτούμε και αφού μας αποδείξει ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης και ότι δεν είναι Ιούδας, τότε να τον εμπιστευόμαστε.

-Δεν είναι καθόλου κακό να τιμωρούμε αυστηρά αυτόν που προδίδει την εμπιστοσύνη μας έτσι ώστε και ο ίδιος να μην τολμήσει να το ξανακάνει, αλλά και εμείς να περιφρουρήσουμε τον εαυτό μας και να αισθανθούμε το αίσθημα δικαιοσύνης ότι αυτός που έκανε το κακό τιμωρήθηκε.

Η τιμωρία!
Η τιμωρία ενός ανθρώπου που μας πρόδωσε σύμφωνα με την κ.Μαυράκη είναι “το να τον καταργήσουμε, να τον απομακρύνουμε, να τον εξαλείψουμε από το περιβάλλον μας. Ή το να αποκαλύψουμε την προδοσία και τους λόγους για τους οποίους η προδοσία έγινε έτσι ώστε κανένας να μην του έχει πλέον εμπιστοσύνη”.

Προσοχή! “Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν κάνουμε το οφθαλμών αντί οφθαλμού, δηλαδή δεν προδίδουμε και εμείς για να του αποδώσουμε τα ίσα. Δείχνουμε όμως ότι μας πρόδωσε και έτσι και οι υπόλοιποι που μπορεί να επωφελήθηκαν ακόμη και από την προδοσία του δεν θα του έχουν καμία εκτίμηση και θα τον κρατήσουν και εκείνοι αποκλεισμένο και απομονωμένο”.

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Η συγχώρεση δεν παίζει, ε? Μέρες που ναι κιόλας…
    Ξεχνάτε ότι όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας και έχουμε προδοθεί αλλά και έχουμε προδόσει. Η έννοια προδοσία είναι επίσης πολύ παρεξηγημένη λέξη. Περιέχει τις περισσότερες φορές μεγάλο ποσοστό εγωισμού από τον “προδωμένο” ο οποίος αισθάνεται έτσι όταν οι άλλοι δεν λειτουργούν σύμφωνα με τα θέλω του. Όπως και να έχει, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω κάθετα με τους τρόπους “τιμωρίας” ειδικότερα με το να βγούμε με τη ντουντούκα για τον ξεφτυλίσουμε και στην υπόλοιπη παρέα. Δεν συμπεριφερόμαστε έτσι σε έναν άνθρωπο που μπορεί να φάνηκε αδύναμος κάποια στιγμή της σχέσης μας. Είτε θα δείξουμε μεγαλοψυχία, συγχωρώντας και αφήνοντάς το να περάσει, είτε θα τον κάνουμε να αισθανθεί ντροπή για τη στάση του, κάτι που όμως πρέπει να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο. Στο κάτω-κάτω εμάς πρόδωσε όχι όλο το σύμπαν. Γιατί πρέπει να φανούμε κατίνες δηλαδή? Το ξεμπρόστιασμα μόνο εμάς θα κάνει να φανούμε κακές και μικροπρεπείς. Στόχος είναι να του δείξουμε ότι δεν φέρθηκε σωστά κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας δικής μας ανώτερης στάσης.

    Καλό Πάσχα

  2. @georgia,συμφωνώ μαζί σου.όλοι στο διάβα της ζωής μας μπορούμε να βρεθούμε τόσο στη θέση του ‘προδομένου’, όσο και στη θέση του ‘προδότη’.Πού είναι η έννοια της συγχώρεσης,ειδικά αυτές τις μέρες;

  3. μαλλον δεν σας προδωσαν ποτε για να τα λετε αυτα…τιμωρια για μενα ειναι να τους βγαζεις απλα απ ‘τη ζωη σου και να προχωρας μπροστα σαν να μην υπηρξαν ποτε!!ειναι το χειροτερο γι ‘αυτους!ο θεος που ειναι μεγαλοδυναμος και μεγαλοψυχος ας τους συγχωρεσει….εγω δεν μπορω…..!!

  4. Μπράβο στη @georgia! Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται έτσι!

  5. Ego ekana kati k prodosa tin empistosini mia koroudas, alla htan aplos en na la8os. Otan s figi mia kuventa parapano thn plironis me thn apomonosi. o.O ti einai afta? poios eisai esy na krineis to allo g ta la8i t p thn stigmh p esy mporei na ekanes to idio h 8a to kaneis (gth, h zoh einai kiklos k girizei) ? skeftitai prin na kanetai oti 8a kanete se kapoion skeftite an 8a sas arese na to kanoun se sas? k an sas aresi, na sas apomononoun k na lesin diafora g sas j tous girosas, an sas areski na sas miniskei h moni epilogi na ko4ete tis fleves sas gth en sas exi minei kati parapano… p en areski se kanena… skeftitai prin pra3ete… gth en 3erete p mporeite na fere ton allo… gth en 3erete pos mporei na nio8ei ekinos o an8ropos… gth exete poli egoismo! To sum up, en nmz na exi kapoios ta kotsia na m apantisi eite gth en 8a to diavasei oullo eite gth nio8ei tropi gth en 3erei thn alli plevra to 8ematos, prodosia. k kati allo, diladi emeis p prodonoume kapoio prepei na dextoume tin skliroteri metaxirisi en to katalaveno touto! En kani p ekatastrefoume ton planiti 8eloume na katastre4oume k tin zoh t allou gth? K kati teleftaio gia ekinous p EINAI OI PRODOMENOI ..

    …. MEN KRINETAI AN DEN 8ELETE NA KRI8ITAI. 😛

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More