Μήπως έχεις φοβία δέσμευσης; Μήπως ο σύντροφός σου; Τσέκαρε τα σημάδια…

Μήπως έχεις φοβία δέσμευσης και δεν το έχεις καταλάβει; Μήπως η συμπεριφορά σου δυναμιτίζει ασυνείδητα τη σχέση; Μήπως ο σύντροφός σου στο “επόμενο βήμα” κολλάει; Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σε βοηθάει να συνειδητοποιήσεις και να αντιμετωπίσεις τους φόβους…

Φοβάστε τη δέσμευση; Σας κόβεται η ανάσα ή χαλιέστε κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να έρχεται κοντά με κάποιον, να τον χρειάζεστε ή και ακόμα να νιώθετε εξαρτημένοι από εκείνον;

Ακόμα χειρότερα, μήπως συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να χαίρεται περισσότερο με την ιδέα του αιώνιου dating παρά με το να σκέφτεστε το μέλλον μιας σοβαρής σχέσης, ιδιαίτερα αν αυτό αφορά το γάμο; Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να καταστρέψει και τις καλύτερες σχέσεις! Μερικές φορές όμως, είναι αναπόφευκτος και τελικά μοιραίος!

Έρχεται λοιπόν η στιγμή που γνωρίζετε εκείνον/η. Και η σχέση σας ανθίζει και ξεδιπλώνεται σαν παραμύθι. Και γίνεται όμορφη. Και κάπου εκεί που το παραμύθι φτάνει στο “και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”, εκεί που πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα… αρχίζετε να αναρωτιέστε αν είστε πραγματικά έτοιμοι να αφοσιωθείτε σε κάτι πιο σοβαρό.

Πραγματικά προβληματίζομαι για το αν απευθύνομαι σε άντρες ή γυναίκες! Παρά το γεγονός ότι ο φόβος δέσμευσης θεωρείται αντρικό “προνόμιο” και οι γυναίκες είναι πιθανό να αισθανθούν κάτι αντίστοιχο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ;
Για να το ορίσουμε, ο φόβος δέσμευσης είναι ο φόβος του να μπεις σε μια μακροχρόνια σχέση ή ο φόβος του να παντρευτείς. Αρκετά συχνά βέβαια, οι περισσότεροι δεν φοβούνται πραγματικά τις μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά το γάμο. Αυτό είναι που τους τρομοκρατεί και τους κάνει να αμφισβητούν τη δυνατότητα επιβίωσης της σχέσης.

“WILL YOU MARRY MΕ?”
Ας μη γελιόμαστε! Η επιβίωση μιας σχέσης προϋποθέτει τη δέσμευση. Αν βρίσκεστε σε μια σχέση που έχει διαρκέσει κάποια χρόνια, είναι προφανές ότι κάποια στιγμή στο μυαλό και των δύο μπαίνει η ιδέα του “επόμενου σταδίου”. Σκεφτείτε λίγο πως νιώθετε για αυτό! Είστε ενθουσιασμένοι; Νιώθετε φόβο; Αν το συναίσθημα που αισθάνεστε όταν σκέφτεστε να παντρευτείτε τον άνθρωπό σας διαφέρει μακράν από οποιαδήποτε μορφής χαρά, τότε πιθανόν υποφέρετε από φόβο δέσμευσης… Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή καταστροφικό, σίγουρα όμως δεν είναι και καλό.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα πάντα στη ζωή γίνονται με στάδια, κύκλους και εξέλιξη. Για να επιβιώσεις χρειάζεται να εξελιχθείς. Αν σταματήσεις να εξελίσσεσαι, βαλτώνεις! Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Αν σταματήσουν να εξελίσσονται, βαλτώνουν… και μετά είναι πολύ εύκολο να τελειώσουν.

ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ;
Ένα ερώτημα που ακούω καθημερινά. Ο λόγος πίσω από το φόβο δέσμευσης συνοψίζεται σε μία φράση: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ.

Φοβάται την αλλαγή, νιώθει ανασφάλεια για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον ή τι μπορεί να συνοδεύει αυτήν την αλλαγή! Και κυρίως φοβάται ότι μπορεί να μην του αρέσει η αλλαγή και τότε τι κάνει; Ψάχνει! Ψάχνει λόγους να επικυρώσει γιατί δεν πρέπει να δεσμευτεί. Ασυνείδητα ή και συνειδητά, ψάχνει ελαττώματα ή λάθη του/της συντρόφου του μόνο και μόνο για να μείνει μακριά από τη δέσμευση. Και όταν ψαρεύεις για ελαττώματα, ποτέ δεν φτάνεις να σεβαστείς ή να αγαπήσεις το σύντροφό σου όπως έκανες στην αρχή. Και αυτό είναι η αρχή του τέλους για τη σχέση, ούτως ή άλλως.

FACE THE TRUTH
Φοβάστε λοιπόν; Παραδεχτείτε το! Για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει αυτό, φοβάστε τη δέσμευση γιατί δεν είστε σίγουροι για το τι θα συμβεί στο μέλλον!! Αυτή η σκέψη σας φοβίζει! Και είναι λογικό κι αν θέλετε και υπεύθυνο να φοβάστε! Όμως… για να ξεπεράσετε το φόβο δέσμευσης πρέπει να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνους τους φόβους (δικαιολογίες) που τον τρέφουν.

• Ένας άνθρωπος μια ζωή
Σας τρομάζει η σκέψη του να είστε με έναν άνθρωπο για την υπόλοιπη ζωή σας; Ωστόσο με τον/τη σύντροφό σας περνάτε υπέροχα και ούτε νιώθετε την ανάγκη να πάτε με κάποιον άλλον. Αν είστε ευτυχισμένοι με την ερωμένη σας ή τον εραστή σας και έχετε μια καλή σχέση και συνεννόηση, γιατί σας τρομάζει η ιδέα του να μείνετε μαζί του για μια ζωή;

• Φοβάστε ότι θα τελειώσει η σχέση
Κανείς δεν μπορεί να σας υποσχεθεί ή να σας εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε καλά. Στη ζωή… πουθενά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ο φόβος μήπως τελειώσει κάτι θα σας κάνει να το καταστρέψετε πρώτοι; Τόση εμπιστοσύνη έχετε στις δυνάμεις τις δικές σας, του ανθρώπου σας και της σχέσης που με τόσο κόπο φτιάξατε; Η ευτυχία σας και η δυστυχία σας είναι στα χέρια σας.

• Η απουσία σεξουαλικής ποικιλίας
Όσο περνούν τα χρόνια, το σεξ μέσα σε μία σχέση μπορεί να γίνει μονότονο και προβλέψιμο. Ναι! Αυτό μπορεί να συμβεί αν επιτρέψετε εσείς να συμβεί, αν αντιμετωπίσετε το σεξ, τον εαυτό σας και τον άλλο σαν κάτι δεδομένο. Όμως η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να είναι πάντα στα κόκκινα, αν ανησυχείτε για αυτή, επαγρυπνείτε, σας ενδιαφέρει!

• Έχετε πολλά να κάνετε ακόμα
Σκέφτεστε ότι η δέσμευση ή ένας γάμος θα σας κρατούσε πίσω στους στόχους ή τα όνειρά σας. Η δέσμευση μπορεί να επηρεάσει τους στόχους σας μόνο περιστασιακά. Αν ξέρετε από δέσμευση θα μείνετε δεσμευμένοι και σε αυτούς! Διαφορετικά θα έλεγα ότι ψάχνετε για δικαιολογίες… ή κάποιον να κατηγορήσετε (πέρα από τον εαυτό σας) για όσα θέλετε να πετύχετε και ποτέ δεν προσπαθήσατε.

• Έχετε ένα σχέδιο για τη ζωή σας
Ακόμα κι αν έχετε ένα σχέδιο ζωής φτιαγμένο (στο μυαλό σας) για τα επόμενα χρόνια, η δέσμευση δεν μπορεί να σας το καταστρέψει. Όλοι κάνουμε σχέδια για να πετύχουμε τους στόχους μας στη ζωή. Ένας άνθρωπος, μια σχέση που είναι καλή και ουσιαστική θα αντέξει ακόμα κι αν χρειαστεί να αφοσιωθείτε για καιρό σε κάτι που σας ενδιαφέρει. Αρκεί να μιλήσετε! Να μάθετε να επικοινωνείτε! Και να πείτε στον άλλον ότι είναι σημαντικό για εσάς να είστε μαζί του, αλλά να κυνηγήσετε και αυτά που ονειρεύεστε. Μιλήστε στο σύντροφό σας, εξηγήστε του τα σχέδιά σας και διώξτε την ανασφάλεια ή την απειλή που μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

• Κακές εμπειρίες του παρελθόντος
Ο πόνος από μια σχέση που έληξε άδοξα, κάποιον που σας απάτησε, σας πλήγωσε… μπορεί να σας αφήσει λαβωμένους για την υπόλοιπη ζωή σας. Γεμάτους αμφιβολία για τα οφέλη των μακροχρόνιων σχέσεων και φόβο, δυσπιστία για όποιας μορφής δέσμευση. Δεν υπάρχει λόγος, όμως, το παρελθόν σας να δηλητηριάζει την τωρινή σας σχέση ή να σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς. Αν ο νέος άνθρωπος στη ζωή σας είναι έμπιστος και σας εμπνέει σιγουριά, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε την περαιτέρω δέσμευση μαζί του. Με τη στάση σας τον πληγώνετε, τον αφήνετε μπερδεμένο τον απομακρύνετε και τελικά θα προκαλέσετε αυτό που φοβάστε!

• Θα χάσω το χώρο μου
Αν φοβάστε να δεσμευτείτε γιατί νιώθετε ότι θα χάσετε τον προσωπικό σας χώρο, πείτε το στον/στη σύντροφό σας. Από τη στιγμή που και οι δύο κατανοήσετε ότι είναι σημαντικό να έχετε το “χώρο” σας, τα δικά σας “πράγματα” και φροντίζετε ο καθένας για την προσωπική του εξέλιξη η δέσμευση θα σας κάνει να ερωτευτείτε ακόμα περισσότερο και ταυτόχρονα να γίνετε και καλύτεροι σαν άτομα ο καθένας ξεχωριστά.

• Αυτός είναι; Αυτή είναι;
Αν δεν είστε σίγουροι ότι αυτός/η είναι ο άνθρωπός σας, ο φόβος του να δεσμευτείτε μαζί του για μια ζωή είναι δικαιολογημένος. Αν, όμως, νιώθετε ότι υπάρχει κάτι καλύτερο για εσάς εκεί έξω γιατί μένετε σε αυτή τη σχέση και περνάτε και καλά; Πως γίνεται; Γιατί δεν διεκδικήσατε αυτό το καλύτερο που πιστεύατε ότι αξίζατε; Μήπως γιατί δεν πιστεύετε και τόσο στον εαυτό σας τελικά;

• Ξεπεράστε το φόβο σας
Φοβάστε τη δέσμευση! Ίσως είχατε κακές εμπειρίες στο παρελθόν, ίσως σας απάτησαν, πληγωθήκατε, σας εγκατέλειψαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια νέα σχέση δεν μπορεί να έχει μια ευτυχή εξέλιξη!

Η ζωή είναι μικρή. Δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας. Όχι στον άλλο. Σε σας! Σίγουρα το μυαλό μένει κολλημένο σε πράγματα που μας πόνεσαν. Μαθαίνουμε να δίνουμε έμφαση σε αυτά. Μέσα στα χρόνια οι καλές στιγμές με τον σύντροφό σας μπορούν να ξεθωριάσουν και να χάσουν τη δύναμή τους. Η αποφυγή της δέσμευσης ΠΑΝΤΑ οδηγεί μια σχέση στο τέλος της. Είναι μοιραίο!

Αν νοιάζεστε για τον άνθρωπο που είναι στη ζωή σας, μην είστε εγωιστές! Μην κλείνεστε στη σπηλιά σας. Αν πραγματικά φοβάστε τη δέσμευση, ΜΙΛΗΣΤΕ! Το να επικοινωνήσετε με απόλυτη ειλικρίνεια μπορεί να είναι άβολο στην αρχή, αλλά αν εξηγήσετε τους φόβους σας χωρίς να προσπαθείτε εμπρόθετα να πληγώσετε ή να απομακρύνετε τον άλλο, ο σύντροφός σας μπορεί να σας καταλάβει και ίσως να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις αναστολές σας.

Μαζί έχετε τη σχέση. Δεν χρειάζεται να έχετε εσείς όλες τις απαντήσεις. Η ζωή εξελίσσεται. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά. Μπορείτε να εξελιχθείτε ή να αφανιστείτε! Μη χάσετε αυτόν που αγαπάτε και σας αγαπά… για ένα καπρίτσιο.

Μετά από αυτά που διαβάσατε έχετε πραγματικά λόγο να φοβάστε;

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. πολύ χρήσιμο άρθρο! Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε μένα..γενικά νομίζω ότι ήταν βέβαιο ότι θα είχα κάποια φοβία στις σχέσεις μου, η οικογενειακή μου ζωή, πριν χωρίσουν οι γονείς μου, ήταν αρκετά ταραχώδης. Είμαι 18 και δεν έχω κάνει σχέση μέχρι τώρα. Πάντα μου άρεσε ομως το φλέρτ και δεν είχα ιδιαίτερη δυσκολία στο να προσεγγίσω κάποιον. Όταν όμως τα πράγματα σοβάρευαν και καταλάβαινα πως ο άλλος δεν έβλεπε πια μόνο ένα φλερτ ανάμεσα μας, τον απέρριπτα. Ένιωθα ότι δεν μου άρεσε πια, ένιωθα ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε μια δέσμευση, ότι θα ”έδενε” την καθημερινότητα του μαζί μου και θα έχανα την ελευθερία μου, ίσως να ήταν εμπόδιο και στις σχολικές μου υποχρεώσεις. Έχει συμβεί σε 2-3 περιπτώσεις μέχρι τώρα και γνωρίζοντας ότι φοβάμαι τη δέσμευση θα ήθελα αυτό το πράγμα να σταματήσει, ώστε να μην γίνει εμπόδιο σε μια μελλοντική σχέση μου. ʼσχετα που την απόρριψη που προτίμησα να ρίξω εγώ την έχω ακριβοπληρώσει, καθώς όταν μετάνιωσα ήταν ήδη αργά. Αυτά τα λάθη θα ήθελα να αποφύγω στο μέλλον. Έχετε κάτι να μου προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More