Cooking tricks! Τα μυστικά για τέλεια σπιτική πίτσα…

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι πίτσα; Δεν νομίζω. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για σπιτική πίτσα! Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους και κυρίως ταιριαστή “συντροφιά” για εκείνα τα βράδια που θα συγκεντρωθείτε μπροστά στην τηλεόραση, όπως αυτή την Κυριακή για να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Στην πίτσα το μυστικό της επιτυχίας είναι φυσικά η βάση. Ένα σπιτικό ζυμάρι πάνω στο οποίο μπορείς να δημιουργήσεις με διάφορα φρέσκα υλικά και συνδυασμούς, ανάλογα με τη διάθεσή σου, με το τί βρίσκεται στο ψυγείο σου ή ανάλογα με τα γούστα της οικογένειας ή της παρέας σου.

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις ζύμη για πίτσα. Αρκεί να θυμάσαι το βασικό tip που είναι η σόδα και θα κάνει την πίτσα πιο αέρινη, πιο αφράτη, αλλά και κάποια ακόμα “μυστικά” που σου γράφω παρακάτω…

 

Υλικά για 10 άτομα

 

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (περίπου 16 γρ.)
  • 200 ml σόδα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 ml χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κ.σ. αλάτι
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδo

Προετοιμασία

01 Ζέστανε το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό. Πρόσθεσε και τη σόδα. Βάλτα σε λεκάνη με τη μαγιά και ανακάτεψε. Άφησε 10′ λεπτά.

02 Βάλε στο αλεύρι το αλάτι και τη ζάχαρη και πρόσθεσε σιγά-σιγά στο μείγμα με τη μαγιά.

03 Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη και πριν βάλεις όλο το αλεύρι, συνέχισε προσθέτοντας πότε λάδι και πότε αλεύρι.

04Όταν η ζύμη σου είναι ελαστική, αλλά δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμη. Σκέπασε και άφησε στην άκρη για μισή ώρα να φουσκώσει.

05 Άπλωσε σε αλευρωμένη επιφάνεια και άνοιξε όσο λεπτή θέλεις τη ζύμη. Λάδωσε το ταψάκι σου και στρώσε το ζυμάρι.

Tα Tips Της Ζύμης

Tip 1: Πρόσεξε μην το παρακάνεις με το ζύμωμα ή όταν απλώνεις τη ζύμη στο ταψί. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με ζυμάρι, έτσι και για την πίτσα δεν θέλει να παιδευτείς πολύ. Ούτε εσύ, ούτε η βάση σου! Ιδιαίτερα την ώρα που την ανοίγεις για να την στρώσεις στο ταψί, φρόντισε να το κάνεις με γρήγορες και σύντομες κινήσεις για να μην χάσει τον αέρα και την αφράτη αίσθηση που της χαρίζει η μαγιά.

Tip 2: Μην ξεχάσεις να λαδώσεις και τα χέρια σου. Όταν τελειώσεις με τα υλικά σου και το ζυμάρι βρίσκεται ακόμη στη λεκάνη έτοιμο για ζύμωμα, λάδωσε ελαφρά τις παλάμες των χεριών σου. Είναι το πιο απλό και έξυπνο μυστικό για να ζυμώσεις τη ζύμη αποτελεσματικά και όσο χρειάζεται. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και όσο απλώνεις τη ζύμη για το ταψί.

Tip 3: Θα έχεις παρατηρήσει αρκετές φορές πως μέχρι να ψηθεί η πίτσα με τα αγαπημένα σου υλικά, η βάση της, ειδικά στο κέντρο, μαλακώνει και “ιδρώνει”! Τι μπορείς να κάνεις; Πρώτα και κύρια να αλλείψεις ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο και ύστερα να στρώσεις τα υλικά σου. Ένας άλλος τρόπος είναι να ψήσεις για λίγα λεπτά τη ζύμη σκέτη στο φούρνο να πάρει ελαφρύ χρώμα και ύστερα να προσθέσεις τα υλικά.

Tip 4: Η ζύμη δεν ανοίγει μέσα σε λαδωμένο ταψί και έτσι θα παιδευτείς… αντ’ αυτού άνοιξέ τη στον πάγκο σου, πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην σου κολλήσει. Μην την παιδεύεις πολύ, θέλεις να έχει αφράτη υφή, όσο λεπτή και να την κάνεις.

Tip 5: Το αμερικάνικο τρικ. Αντί να αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμό μέρος, κάνε το αντίθετο. Στη Νέα Υόρκη συνηθίζουν να αφήνουν το ζυμάρι να φουσκώσει στο ψυγείο. Είναι αλήθεια. Φτιάξε τη ζύμη σου και άφησέ τη στο ψυγείο για δύο με τρεις μέρες. Βάλε σε ζεστό μέρος να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 με 1 ½ ώρα και στη συνέχεια άπλωσε στο ταψί και ψήσε. Οι gourmet της πίτσας λένε πως τα αρώματα, η γεύση και η υφή της είναι πολύ διαφορετική, ενώ δεν θα σου έρθει στο στόμα ποτέ αυτή η ελαφριά ξινή γεύση του ψημένου αλευριού με τη μαγιά.

Tip 6: Θα δεις πως πολλά ζυμάρια περιέχουν μόνο αλάτι. Λογικά θα σκεφτείς, αφού η πίτσα είναι αλμυρό γεύμα. Κι όμως, η ζάχαρη θα βοηθήσει τη ζύμη σου να γίνει πιο τραγανή και να πάρει πιο ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Από την άλλη, λίγη ζάχαρη θα ισορροπήσει το ελαφρώς ξινό αποτέλεσμα από τη διεργασία του αλευριού με τη μαγιά.

ΒΑΛΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Και τώρα είσαι έτοιμη να δημιουργήσεις: Το τι θα βάλεις στην πίτσα σου εξαρτάται καθαρά από σένα -από το γούστο σου, αλλά και το γούστο της παρέας σου. Εγώ θα σου προτείνω κάτι κλασικό… Από εκεί και πέρα η ζύμη της πίτσα σού επιτρέπει να βάλεις πάνω της οτιδήποτε θέλεις.

– Παραδοσιακή ιταλική με φρέσκια ντομάτα, φυλλαράκια βασιλικό (στο τελείωμα μετά το ψήσιμο) και μοτσαρέλα.

– Ελληνική με μπόλικη ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι και τριμμένη φέτα. Πασπάλισε με ρίγανη και ράντισε ελαφρά με ωμό ελαιόλαδο πριν τη σερβίρεις.

– Πολύ γευστική είναι και η πίτσα με μανιτάρια και προσούτο. Σέρβιρε με φρέσκια ρόκα πάνω από τη ζεστή πίτσα και αφού ραντίσεις με αρωματικό πικάντικο λαδάκι.

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More