ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ! Όταν η ‘τύχη’ σου κρίνεται από την απόδοση του αντιπάλου…

Πόσο αγχωτικό είναι να παρακολουθείς παιχνίδι άλλων ομάδων που κρίνει τη δική σου πρόκριση; Η πρωταθλήτρια του Beach Volley Μαρία Τσιαρτσιάνη δίνει την απάντηση…

Στον αθλητισμό και ειδικά στο Beach Volley λόγω της μορφής που έχουν τα τουρνουά, είναι συχνό φαινόμενο η πρόκριση στον επόμενο γύρο να μη κρίνεται από τη δική σου απόδοση, το δικό σου παιχνίδι αλλά από αναμετρήσεις άλλων ομάδων.

Όταν όλα εξαρτώνται από τους άλλους…
Είναι περίεργο συναίσθημα και μας συνέβη δύο φορές και μάλιστα τις πιο σημαντικές! Ήταν πάντως διαφορετικές οι αντιδράσεις. Στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπρεπε να περιμένουμε το αποτέλεσμα των Βελγίδων με τις Αμερικανίδες που ήταν και το φαβορί του αγώνα.

Ήταν ατελείωτες οι ώρες που μεσολάβησαν! Πραγματικά βασανιστικές. Τόσο που δεν μπορούσα να παρακολουθήσω το παιχνίδι. Να φανταστείτε, έμαθα το σκορ στο 18-18 του δεύτερου σετ και μέχρι το τελικό αποτέλεσμα αρρώστησα! Απ’ ότι έμαθα μετά η Βίκυ είχε διαρκή ενημέρωση, ειλικρινά δεν ξέρω πώς άντεξε.

Είχα αγωνία, ήξερα ότι οι πιθανότητες ήταν με το μέρος μας αλλά οι Βελγίδες ήταν ικανές για την υπέρβαση. Ένιωθα πως αξίζαμε να προκριθούμε, μετά την περσινή δύσκολη χρονιά, δώσαμε μεγάλη μάχη φέτος. Ήταν πάντως μεγάλη εμπειρία και καλός αγώνας απέναντι σ’ έναν άξιο αντίπαλο όπως αποδείχτηκε.

Το… ίδιο έργο και στους Ολυμπιακούς
Στο Λονδίνο βρεθήκαμε σε ανάλογη θέση, με την πρόκριση μας από τον όμιλο να κρίνεται πάλι από παιχνίδι άλλων ομάδων. Δεν είχα τόσο άγχος, ίσως γιατί ένιωθα ήδη τυχερή που προκριθήκαμε και πετύχαμε το στόχο μας. Είχαμε κάνει μία νίκη και κανονικά θα έπρεπε αυτό να σημαίνει πρόκριση στην επόμενη φάση.

Όμως τα αποτελέσματα ήρθαν διαφορετικά, οι Ρωσίδες έκαναν την υπέρβαση κι εμείς μείναμε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Όποια ομάδα κι αν ήταν τέταρτη στη κατάταξη του ομίλου, θα ήταν κρίμα. Όλες αξίζαμε να είμαστε στην επόμενη φάση. Δεν είχα τόσο άγχος, σκεφτόμουν ότι αν κέρδιζαν οι Ρωσίδες, έπαιρναν δίκαια την πρώτη θέση του ομίλου. Είχα συχνή ενημέρωση του σκορ κι έλπιζα στην ανατροπή η οποία δεν έγινε.

Στεναχωρήθηκα που έληξε άδοξα η πορεία μας στο Λονδίνο, αλλά ήμουν ευχαριστημένη με την προσπάθειά μας. Η αναποδιά ήταν στην πρεμιέρα με την ήττα των Κινέζων, αυτό έφερε τις ανακατατάξεις. Αυτή είναι όμως η μαγεία του αθλητισμού, επιφυλάσσει εκπλήξεις και δημιουργεί ακραία συναισθήματα.

/

Read More

And More