O παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σας απαντά!

Το κοριτσάκι μου έχει ανήσυχο ύπνο, τι να κάνω; Τι γάλα μου προτείνεται για το κοριτσάκι μου κόβοντας τον θηλασμό; Από ποια ηλικία γίνεται το τεστ αλλεργίας στα παιδιά;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζανής απαντάει στις ερωτήσεις σας…
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών που δεν κοιμάται το βράδυ και γενικά έχει ανήσυχο ύπνο. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Πρώτον, κοιμάται κατά την διάρκεια της ημέρας; Εάν χορταίνει ύπνο μέσα στο 24ωρο, λογικό είναι το βράδυ να θέλει να κοιμάται λιγότερο.
Δεύτερον, μήπως βγάζει δόντια κι’ αυτό είναι η αιτία να ξυπνάει το βράδυ;
Τρίτον, μήπως ξυπνάει επειδή θέλει να δει την μαμά του γιατί δεν την φτάνουν οι ώρες του αποχωρισμού;
Ερώτηση
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω ένα μωράκι 4 μηνών που έπαθε ουρολοίμωξη και παίρνει αντιβίωση. Πρέπει να κάνω κάποια περαιτέρω εξέταση; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Βεβαίως υπάρχει αρκετός απεικονιστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν ήταν μια τυχαία ουρολοίμωξη ή εάν το παιδί έχει κυστεο-ουριτιδική παλινδρόμηση. Πρώτον, θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος, δεύτερον κυστεο-ουρηθρογραφία και τρίτον σπινθηρογράφημα νεφρών. Από αυτές τις εξετάσεις θα διαγνωστεί τι πρόβλημα υπάρχει και ποια θα πρέπει να είναι η περαιτέρω αντιμετώπιση.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών που θηλάζω ακόμα πρωί και βράδυ. Ενδιάμεσα τρώει κανονικά τα φαγητά της. Τι γάλα μου προτείνετε να ξεκινήσω κόβοντας τον θηλασμό; Επίσης θέλω να σας ρωτήσω για τον ήλιο, πόσο επικίνδυνος είναι; Τι αντηλιακό να βάλω στη μικρή μου;”
Απάντηση
Πρώτον όσον αφορά το γάλα εάν θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που το παιδί σας παίρνει βάρος. Εάν θέλετε να κόψετε το γάλα θα χορηγήσετε μετά τον χρόνο ένα γάλα 3ης βρεφικής ηλικίας. Μπορεί να είναι και σε σκόνη τα νούμερο 3 αλλά μπορεί να είναι και το φρέσκο το παστεριωμένο αλλά και τα εβαπορέ.
Όσον αφορά τον ήλιο μπορούμε να πούμε ότι όσο λιγότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο, τόσο είναι το καλύτερο. Δεν υπάρχει ένας χρόνος ασφάλειας. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντοτε μία καλή αντηλιακή αλοιφή με δείκτη τουλάχιστον 40, να έχει πάντοτε καπέλο και να μην είναι εκτεθειμένα τα πόδια του και τα χέρια του στον ήλιο. Όσο είναι δυνατόν να του φοράτε άσπρα ρούχα και φαρδιά.
Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω πότε και πώς ξεκινάμε τα παιδιά να μαθαίνουν να μην χρησιμοποιούν πάνα τουλάχιστον για τα τσίσα τους. Έχω δίδυμα αγοράκια 13 μηνών και σκέφτομαι ότι το καλοκαίρι θα ήταν μια καλή εποχή. Σας ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Πράγματι το καλοκαίρι είναι μια καλή εποχή για να αρχίσουμε σιγά σιγά να κόβουμε την πάνα. Συνήθως μετά τα δύο χρόνια είναι εφικτό. Όμως υπάρχουν και παιδάκια που μπορεί από τον χρόνο και μετά να έχουν την ικανότητα να κόψουν την πάνα. Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί όταν είναι να κάνει κακά του αποσύρεται και αλλάζει συμπεριφορά, μπορείτε εκείνη την στιγμή να το πάτε στο γιογιό ώστε να το συνδυάσει με αυτό. Ο άλλος τρόπος είναι εσείς κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας να το βάζετε το παιδί στο γιογιό ώστε εάν του έρθει η ανάγκη να κάνει τα κακά του και έτσι σιγά σιγά θα μάθει αντανακλαστικά να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.
Ερώτηση
Έχω μια κορούλα 3,5 χρονών και ο σύζυγός μου είναι αλλεργικός. Από ποια ηλικία γίνεται το τεστ για αλλεργίες στα παιδιά;”
Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία και ειδικότερα μετά τα 4 χρόνια μπορείτε να κάνετε αλλεργιολογικό έλεγχο για πάρα πολλά πράγματα. Βέβαια οποιαδήποτε στιγμή της ζωής εάν αυτό είναι ανάγκη μπορεί να γίνει και σε μικρότερη ηλικία.

Read More

And More