Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι 4,5 μηνών και γενικά είναι ζωηρό μωρό, τρώει φυσιολογικότατα, μόνο που έχουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Εννοώ ότι το πρωί θα ξυπνήσει κατά τις 8 και μέχρι τις 6-6.30 το απόγευμα θα κοιμηθεί ενδιάμεσα το πολύ 2 ώρες. Όταν δει ότι σκοτεινιάζει έξω θέλει να κοιμηθεί, όμως εγώ αναγκάζομαι και το ξυπνάω κατά τις 9.30-10 για μπανάκι και φαγητό. Μετά όταν φάει πέφτει άνετα πάλι για ύπνο αλλά όταν τον ξυπνάω (κάτι που δεν θέλω) φυσιολογικό είναι και κλαίει αφού του έχω διακόψει τον ύπνο. Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι πρέπει να ξυπνάμε το παιδί για να το κάνουμε μπάνιο, ειδικότερα εάν βρίσκεται σε αυτή τη μικρή ηλικία. Μπορείτε να το κάνετε μπάνιο όταν είναι ξύπνιο και πρωινές ώρες και μεσημέρι και απόγευμα και έτσι δεν θα ταλαιπωρείται ούτε το μωρό σας ούτε και εσείς.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 6 ετών. Ανησυχώ γιατί το πουλάκι του είναι ίδιο όπως όταν ήταν 2 ετών. Δεν παρατηρώ καμιά αύξηση. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχει παρατηρήσει κανείς άλλος ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο πουλάκι του γιου σας; Δηλαδή ο παιδίατρος που το εξετάζει τόσα χρόνια έχει πει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μήπως το παιδί σας είναι πολύ παχύ και το πέος του κρύβεται μέσα στο λίπος της περιγεννητικής περιοχής; Παρατηρείτε κάποια στιγμή του 24ωρου να έχει στύση; Τα παιδιά ειδικά όταν πρόκειται να ουρήσουν έχουν κάποια στοιχειώδη στύση μέχρι να αδειάσει η κύστη τους. Εν πάσει περιπτώσει εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία, το παιδί πρέπει να το δει παιδο-ουρολόγος και παιδο-ενδοκρινολόγος.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για όλο το μεγάλο σας έργο και την αγάπη σας για τα παιδιά. Έχω μια κόρη 17 μηνών, 11800 και 79 πόντους. Όταν γεννήθηκε της διέγνωσαν αρρυθμίες που μετά από λεπτομερή έλεγχο, αποδείχθηκαν αθώες ώσπου έφυγαν κάπου στο 6μηνο. Σήμερα πήγα για έναν επανέλεγχο στον παιδοκαρδιολόγο και μας είπε πως όλα είναι φυσιολογικά και γενικώς δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Είπε ότι έχει και ανοιχτό ωοειδές τρήμα που όμως μας διαβεβαίωσε ότι δε χρήζει θεραπείας, καθώς είναι κάτι άνευ σημασίας. Ποια είναι η γνώμη σας, γιατρέ;”

Απάντηση
Εφόσον το μωρό σας το έχει δει παιδο-καρδιολόγος και μάλιστα 2 φορές και σας έχει πει ότι αυτό που υπήρχε στο παιδί σας είναι αθώο, τότε πραγματικά σημαίνει ότι είναι αθώο. Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνει ο πιο ειδικός σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι ο παιδο-καρδιολόγος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, ο γιος μας είναι 18 μηνών και ανησυχώ για την σωματική του ανάπτυξη, καθώς είναι 78 εκ. σε όρθια θέση μέτρησης και βάρους 10800 γρ. Αν μετρηθεί ξαπλωμένος είναι ψηλότερος. Γεννήθηκε την 39η εβδομάδα με βάρος 2500 γρ. και 49 πόντους. Είναι ζωηρό παιδάκι και θήλασε 9 μήνες κατά τους οποίους έπαιρνε σωστά βάρος και ύψος. Οι καμπύλες ανάπτυξης αναφέρονται σε μέτρηση όρθιας στάσης ή ξαπλωτής;”

Απάντηση
Καταρχήν οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται σωστά είτε βρίσκεται σε όρθια στάση είτε σε ξαπλωτή. Συνήθως τα παιδιά που είναι σε αυτή τη μικρή ηλικία τα μετράμε πάνω σε ένα σταθερό κρεβάτι. Το παιδί σας σύμφωνα με τις καμπύλες που υπάρχουν είναι αρκετά κοντό ενώ το βάρος του είναι ικανοποιητικό, βρίσκεται γύρω στην 25η εκατοστιαία θέση. Άρα μπαίνετε στη διαδικασία να σκέφτεστε γιατί το παιδί είναι τόσο κοντό. Ξεκινάτε από κληρονομικούς παράγοντες, πηγαίνετε στη διατροφή και μετά ψάχνετε άλλους παράγοντες όπως είναι οι αδένες, τα οστά με διάφορες εξετάσεις. Εφόσον ο παιδίατρός σας δεν σας έχει συστήσει κάτι περισσότερο θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδο-ενδοκρινολόγο, ο οποίος με συγκεκριμένες εξετάσεις και έλεγχο θα μπορέσει να βγάλει ένα συμπέρασμα εάν πραγματικά το παιδί σας έχει πρόβλημα και πρέπει να βοηθηθεί με κάποια θεραπεία ή όχι.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να μου πείτε αν επιτρέπονται οι ανταύγειες κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Έχω ακούσει πολλά. Τι ισχύει τελικά; Επηρεάζεται το μωρό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πράγματι είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες μητέρες όταν θηλάζουν. Γενικότερα να ξέρετε ότι όλα τα φάρμακα και ουσίες που παίρνει μια μητέρα είτε από το στόμα είτε από το δέρμα περνούν στο γάλα της σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες και αντίστοιχα μπορεί να επηρεάσουν το βρέφος της. Όσον αφορά στις ανταύγειες, μπορείτε να τις κάνετε αλλά δεν πρέπει οι ουσίες που θα χρησιμοποιήσετε να ακουμπήσουν στο δέρμα του κεφαλιού σας γιατί σίγουρα θα απορροφηθούν και θα καταλήξουν στο γάλα του μωρού. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη εάν σας πει ο κομμωτής ότι θα χρησιμοποιήσει οικολογικά προϊόντα γιατί μπορεί και του ιδίου να του έχουν πουλήσει προϊόντα “μαϊμού”. Να λάβετε υπόψη σας τέλος ότι τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε δεν θα πρέπει κατά τη διάρκεια του λουσίματος να διαλύονται από τις τρίχες του κεφαλιού σας και να περνούν με αυτόν τον τρόπο στο δέρμα σας.

Ερώτηση
“Κορίτσι 33 μηνών με αραιά λίγα μαλλιά είναι φυσιολογικό;”

Απάντηση
Τι σημαίνει αραιά μαλλιά; Ο όρος είναι πολύ υποκειμενικός. Είναι μαλλιά που πέφτουν και τα βλέπετε στο μαξιλάρι του παιδιού; Υπάρχουν κομμάτια του κεφαλιού όπου απουσιάζουν οι τρίχες, δηλαδή έχει αλωπεκία; Είναι πολλά τα ερωτηματικά και πρέπει κάποιος να δει το κεφάλι του παιδιού για να καταλάβει περισσότερα πράγματα. Σε γενικές γραμμές να ξέρετε ότι τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι χάνουν καθημερινά δεκάδες τρίχες που με την πάροδο του χρόνου ξαναγεννιούνται. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ψάξετε μήπως έχει έλλειψη σιδήρου, διότι σε αυτήν την περίπτωση τα μαλλιά πέφτουν ή αν έχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα θα πρέπει να το δει παιδο-δερματολόγος.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών το οποίο όταν τη βγάζω φωτογραφία άλλοτε κοιτάει άλλοτε όχι όμως δεν μπορεί να καθίσει ώρα με σταθερό το βλέμμα να την βγάλω. Κατά τα άλλα και επαφή με το βλέμμα έχει και μας γελάει και κάνει όλα αυτά που πρέπει για την ηλικία της. Αυτό είναι ανησυχητικό;”

Απάντηση
Όπως το περιγράφετε δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό διότι δεν πρέπει να έχουμε απαίτηση σε αυτή τη μικρή ηλικία που είναι το παιδί να έχει γνώση του τι σημαίνει φωτογραφία και έτσι να “στήνεται” μπροστά στο φακό. Αφού περιγράφετε ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον της και βλέπει και παρακολουθεί νομίζω ότι δεν πρέπει να έχετε καμία ανησυχία.

Ερώτηση
“Έχουμε ένα θέμα με τον 33 μηνών γιο μας. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες κάθε νύχτα θα ξυπνήσει σχεδόν ανά τρίωρο μπορεί και λιγότερο και κλαίει σπαρακτικά με τα μάτια κλειστά, οπότε με τον σύζυγο μου φανταστήκαμε ότι βλέπει όνειρο ή εφιάλτη. Επίσης να σας πω ότι από τον Νοέμβριο έχει ξεκινήσει παιδικό σταθμό που από την αρχή του άρεσε πάρα πολύ και ακόμα πάει με πολλή θέληση, ήταν όμως πολύ κλειστός και επιφυλακτικός και τώρα έχει αρχίσει και ξανοίγεται με τα υπόλοιπα παιδιά. Τυχαίνει να είναι και αρκετά μπουκωμένη η μυτούλα του και αυτό κάνει τον ύπνο ακόμα πιο δύσκολο γιατί προσπαθεί να αναπνεύσει από το στόμα και δεν μπορεί και κλαίει μέσα στον ύπνο του. Επίσης να σας πω ότι πως ενώ του λέω “όταν ξυπνήσεις φώναξε την μαμά ή τον μπαμπά και θα έρθουμε αμέσως κοντά σου” εκείνος πάντα θα ξυπνήσει με κλάματα. Είναι φυσιολογικό αυτό; Και εκτός από αυτό το διάστημα με τους εφιάλτες. Να προσθέσω πως το σπίτι επικρατεί ηρεμία και τον μεγαλώνουμε με πολλή αγάπη και τρυφερότητα. Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να τα ξεπεράσει όλα αυτά και εκείνος να κοιμηθεί ολόκληρη νύχτα και εμείς βέβαια γιατί έχουμε κλατάρει. Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δε νομίζω ότι το παιδί σας θέλει κάποιον ειδικό για να λύσει το πρόβλημα της συμπεριφοράς του. Όπως και εσείς έχετε αντιληφθεί οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα οι εφιάλτες, οι σχέσεις που μπορεί να έχει στο σχολείο και οι ανασφάλειές του, μέχρι και το μπούκωμα της μύτης που το κάνει να έχει δύσκολο ύπνο και που σημαίνει ότι ακόμα κι όταν δεν μπορεί να αναπνεύσει αυτό του δημιουργεί εφιάλτες. Να λάβετε όμως υπόψη σας ότι ακόμη και σε αυτή την παιδική ηλικία η συμπεριφορά των παιδιών που ξυπνάνε μέσα στον ύπνο και κλαίνε χωρίς να έχουν όμως, επικοινωνία με το περιβάλλον υποδηλώνει ότι έχει κάποια μορφή υπνοβασίας χωρίς αυτό να σας πανικοβάλει και να σας ανησυχεί.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι επτάμισι μηνών και από όταν αρχίσαμε την χορτόσουπα δεν την τρώει καθόλου ενώ τη φρουτόκρεμα και το γιαουρτάκι τα τρώει κανονικά. Τι μπορώ να κάνω για να φάει έστω και λίγο; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Εφόσον το μωρό σας πεινάει και τρώει τη φρουτόκρεμα και το γιαούρτι σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά είναι καθαρά θέμα γεύσης. Επομένως αλλάξτε τον τρόπο που μαγειρεύτετε, προσθέστε και νέα τρόφιμα στο διαιτολόγιό του όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, κουνέλι, γιουβαρλάκια, μπιφτέκι, ντομάτα, παρμεζάνα, ζυμαρικά, ρύζι, γεμιστά, μακαρόνια με κιμά κ.λπ. και φτιάχνοντάς τα με διαφορετικό τρόπο θα δείτε ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν οι γεύσεις που του αρέσουν και θα φάει.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε την 37η εβδομάδα, 2.500 και 49 εκατοστά. Τώρα είναι 6 μηνών 7050 και 65 εκατ. Το θήλασα μόνο 40 μέρες και στην συνέχεια ξεκινήσαμε το γάλα frezilac ar λόγω πιθανής παλινδρόμησης γιατί έβγαζε γουλιές και καμιά φορά έκανε εμετούς. Όταν ξεκίνησε το frezilac 2 πίνει το πολύ 100 ml, αλλάξαμε γάλα αλλά πάλι δεν το πίνει. Τις στερεές τροφές τις τρώει. Δεν ξέρω τι να κάνω με το γάλα. Γιατί δεν το πίνει;”

Απάντηση
Καταρχήν, υπάρχουν αρκετά παιδάκια τα οποία δεν τρώνε το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά και σε καθαρά προσωπικούς λόγους. Εάν το παιδί τρώει τυρί και γιαούρτι τότε μπορεί να αντικαταστήσει το ασβέστιο που λαμβάνει από το γάλα με αυτά τα προϊόντα. Μην απογοητεύεστε όμως. Προσπαθήστε να αλλάξετε μάρκες γάλακτος, μήπως πέσετε σε κάποια γεύση που να της αρέσει. Επειδή λέτε ότι μάλλον είχε παλινδρόμηση μπορεί το παιδί να έχει συνδυάσει ότι μετά το γάλα έχει καούρες και τσουξίματα στο οισοφάγο και ίσως γι’ αυτό απεχθάνεται το γάλα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ξεκίνησε καινούργιες τροφές που της φαίνονται πολύ πιο γευστικές αλλά και δεν της δημιουργούν προβλήματα πόνου όπως το γάλα.

Read More

And More