Μεσογειακό Τυρόγλυκο

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα από την Γαλλία και την Αμερική, το “τυρόγλυκο” υπήρχε στην Μεσόγειο από την Αρχαία εποχή. Η συνταγή είναι μια ακόμη διαφορετική πρόταση της Αγλαΐας Κρεμέζη, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο τής, Της Μεσογείου τα Πικάντικα (Εκδ. Πατάκη).

Συστατικά

  • Ηλιέλαιο για τις φόρμες
  • 300 γραμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
  • 6 αβγά
  • 3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 3 κ. σούπας κορφλάουερ
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
  • 1/2 πακέτο φύλλο καταϊφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
  • 3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
  • 2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Άλειψε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο.
  • Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα και πρόσθεσε  ένα-ένα τα αβγά.
  • Ανακάτεψε σε βαθύ μπολ το κορνφλάουερ με την κρέμα και πρόσθεσέ το στο μίγμα του μίξερ, μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Άδειασε το μίγμα στις φόρμες και τοποθέτησέ τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθύ ταψί. Άδειασε στο ταψί ζεστό νερό μέχρι τα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
  • Ψήσε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσεις. Άφησε το γλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
  • Σκέπασε με αλουμινόχαρτο και άφησε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες.
  • Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο άπλωσε το καταϊφι, και ανακάτεψε με το βούτυρο.
  • Πασπάλισε με τα αμύγδαλα, και ψήσε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το καταϊφι.
  • Μετάφερε το ψημένο καταϊφι στην πιατέλα, και αναποδογύρισε τη μία ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρόγλυκο. Βάλε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό και σέρβιρε.

Tip

Ετοίμασε το γλυκό τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού το βάλεις στην πιατέλα για να το σερβίρεις.

Read More

And More