Detox: Τι να προσθέσεις στο νερό σου για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου και να αποτοξινωθείς

Αν το τριήμερο που μας πέρασε έφαγες, ήπιες και τώρα νιώθεις κάποιες τύψεις, τότε συνέχιζε να διαβάζεις. Αν από την άλλη ήσουν αρκετά “ήσυχη” και ακολούθησες πιστά τη δίαιτά σου, τότε παροτρύνω κι εσένα να συνεχίσεις να διαβάζεις, γιατί από ότι καταλαβαίνεις αυτό το θέμα αφορά όλες μας. Σήμερα που λες, κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι το νερό και η αποτοξίνωση (ή αλλιώς detox), που όπως πολύ καλά γνωρίζεις είναι απαραίτητη αν θες να έχεις μια αδύνατη σιλουέτα. Αφού σταδιακά πλησιάζει και το καλοκαίρι, πήρα την απόφαση να ενημερωθούμε για τα οφέλη του νερού, να υιοθετήσουμε συμβουλές για να το κάνουμε πιο γευστικό και να αυξήσουμε την κατανάλωσή του και τέλος να μάθουμε όλα αυτά τα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε μέσα για να αναδείξουμε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δίνουμε το λόγο στη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Αναΐς Ρενούφ

Το νερό είναι το βασικότερο συστατικό του σώματος μας και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, αποτελείται κατά μέσο όρο από 70%. Κάτι που σημαίνει πως η επαρκής και σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να αντεπεξέλθει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Τι προσφέρει το νερό στο σώμα μας;

  • Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.
  • Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά (π.χ. υδατοδιαλυτές βιταμίνες) και οξυγόνο στα κύτταρα.
  • Προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.
  • Βοηθά στην αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στο ήπαρ και τα νεφρά μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση των οργάνων αυτών.
  • Ενυδατώνει τους ιστούς όπως αυτούς του στόματος, των ματιών και της μύτης.
  • Βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.
  • Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Λιπαίνει τις αρθρώσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος του νερού στο αδυνάτισμα;
Πέρα από όλα τα παραπάνω όμως το νερό μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και έτσι να μας βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Μάλιστα σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism βρέθηκε πως η κατανάλωση πόσιμου νερού (περίπου ½ lt) αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 30% σε υγιείς γυναίκες.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα υγρών και τι να προσέξουμε;
Καλό είναι να καταναλώνουμε 6-8 ποτήρια υγρών καθημερινά. Αυτά μπορούν να προέρχονται από το νερό, το γάλα, του χυμούς και διαφορά αφεψήματα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτά τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη διότι αυτό θα αυξήσει την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων. Πέρα από το νερό και τα διάφορα ροφήματα όμως, καταναλώνουμε υγρά και μέσω των τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.


Αφού ενημερωθήκαμε όλες για τα οφέλη του νερού, ας περάσουμε να δούμε τι μπορούμε να προσθέσουμε για να το κάνουμε πιο γευστικό, να αναδείξουμε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυσικά να το κάνουμε τον ιδανικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Δίνουμε για ακόμα μια φορά το λόγο στην ειδικό…

Είναι γνωστό όμως πως το νερό είναι άγευστο και για αυτό πολύς κόσμος τείνει να μην το καταναλώνει και να προτιμάει άλλες πηγές ενυδάτωσης όπως οι παρασκευασμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και επομένως οδηγούν σε αύξηση βάρους. Για αυτό λοιπόν παρακάτω αναφέρονται ιδέες οι οποίες θα προσφέρουν γεύση στο νερό, καθιστώντας το έτσι πιο ευχάριστο για κατανάλωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αφού προστεθούν τα παρακάτω συστατικά στο νερό θα πρέπει να περιμένετε λιγάκι πριν το καταναλώσετε, έτσι ώστε τα συστατικά αυτά να αποδώσουν την γεύση τους.

Λεμόνι και μέντα
Ο συνδυασμός αυτός θα σας ξεδιψάσει και θα σας αναζωογονήσει στο μέγιστο. Οι φέτες λεμονιού προσφέρουν μια υπέροχη αίσθηση λόγω της γλυκιάς και ταυτόχρονα ξινής τους γεύσης, ενώ παράλληλα σας παρέχουν και βιταμίνη C. Η μέντα είναι αυτή που προφέρει την αναζωογονητική γεύση στο νερό.

Φράουλες και βασιλικό
Τα δυο αυτά συστατικά θα κάνουν το νερό σας πολύ γευστικό, ενώ ταυτόχρονα με την ιδιότητα του νερού να ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερό ή να μειώσετε το βάρος σας.

Μήλο και κανέλα
Τα συστατικά αυτά προσφέρουν μια πεντανόστιμη γεύση στο νερό ενώ ταυτόχρονα η κανέλα θα σας προσφέρει αντιοξειδωτικά. Έτσι λοιπόν πέρα από το να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας μέσω της κατανάλωσης νερού ,θα λάβετε και αντιοξειδωτικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για καλή υγεία.

Τζίντζερ, μοσχολέμονο (λάιμ) και μέντα
Το τζίντζερ έχει βρεθεί πως ενισχύει τον μεταβολισμό, ενώ το λάιμ και η μέντα προσφέρουν γεύση στο έτσι ώστε να καταναλώνεται με περισσότερη ευκολία. Έτσι λοιπόν με τον συνδυασμό τζίντζερ και νερού βοηθάτε την ενίσχυση του μεταβολικού σας ρυθμού ενώ ταυτόχρονα καταναλώνετε κάτι γευστικό.

Τζίντζερ και λεμόνι
Τα δυο αυτά συστατικά θα προσφέρουν στο νερό σας μια νόστιμη γεύση, βοηθώντας να αυξήσετε την κατανάλωση νερού και έτσι και τον μεταβολισμό σας.

Μανταρίνι και πορτοκάλι
Πέρα της νόστιμης γεύσης που θα προσφέρουν στο νερό σας, τα εσπεριδοειδή θα σας προσφέρουν και βιταμίνη C, ενώ ταυτόχρονα θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την κατανάλωση νερού και έτσι και τον μεταβολικό σας ρυθμό.

Αγγούρι και λεμόνι
Τα συστατικά αυτά προσδίδουν γεύση στο νερό και βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος σας και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Extra tip!
Για όλα τα παραπάνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιτραπέζιο ή ανθρακούχο νερό.

Προσοχή!
Δεν θα πρέπει να προσθέσετε ζάχαρη, γλυκαντικά ή οποιοδήποτε είδος σιροπιού καθώς θα προσθέσει θερμίδες στο νερό σας.


Last info:

  • Να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας, έτσι ώστε να σας θυμίζει πως είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε νερό.
  • Εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου νερό αντικαταστήστε το με πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβανοείδη τα οποία ενισχύουν τον μεταβολισμό ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την κατανάλωση νερού.

Read More

And More