Πως να τα προστατεύσεις από τους κινδύνους του διαδικτύου

Η χρησιμότητα του ίντερνετ είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά κατά την περιήγηση τους να έρθουν σε επαφή με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να προστατεύσει τα παιδιά του χωρίς να χρειαστεί να απαγορεύσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο;
Τι πρέπει να ξέρετε;
– Κανένα τεχνικό μέσο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Επομένως καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το παιδί για το ενδεχόμενο να συναντήσει κάποιου είδους επιβλαβές περιεχόμενο.
– Για τα μικρότερα παιδιά είναι πολύ σημαντική η επίβλεψη κατά το σερφάρισμα καθώς είναι εύκολο να φτάσουν τυχαία σε περιεχόμενο που μπορεί να τα σοκάρει ή ακόμη και να τα βλάψει.
Τι να κάνετε;
– Χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο γονεϊκού ελέγχου ή φίλτρο περιεχομένου για το Διαδίκτυο λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού.
– Ορίστε ως αρχική σελίδα του browser σας μια σελίδα που εσείς εγκρίνετε ή μια μηχανή αναζήτησης ειδικά για παιδιά.
– Ρωτήστε το παιδί αν έχει συναντήσει περιεχόμενο που το σόκαρε. Κουβεντιάστε μαζί του και παροτρύνετέ το να σας εμπιστευθεί σε περίπτωση που συναντήσει τέτοιο περιεχόμενο.
– Προσθέστε ιστοσελίδες στα αγαπημένα σας και προτείνετε στα παιδιά να περιηγούνται σε αυτές.
Τι είναι τα φίλτρα;
Τα συστήματα φιλτραρίσματος και τα εργαλεία γονεϊκού ελέγχου είναι προγράμματα που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια.
Ποια είδη φίλτρων υπάρχουν;
– Περιφραγμένες τοποθεσίες
Οι λεγόμενες «περιφραγμένες τοποθεσίες» (walled gardens) ή «λευκές λίστες» (white lists) είναι λίστες από ιστοσελίδες που είναι κατάλληλες για ανηλίκους και επιτρέπουν στον χρήστη να έχει πρόσβαση αποκλειστικά σε αυτές.

Λίστες «Όχι»
Φτιάχνετε μία λίστα «Όχι» από ιστοσελίδες που πρέπει να αποφευχθούν (π.χ. με προσβλητικό, βίαιο ή ρατσιστικό περιεχόμενο) και αν το παιδί σας προσπαθήσει να μπει σε κάποια από αυτές, τότε μπλοκάρεται η πρόσβαση. Ορισμένα προγράμματα λειτουργούν και με λίστες απαγορευμένων λέξεων. Μόλις βρεθεί κάποια από αυτές τις λέξεις σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή στην ίδια την ιστοσελίδα, τότε μπλοκάρεται η πρόσβαση. Το πρόβλημα με τις λίστες τύπου «Όχι» είναι ότι πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς.

Μπλοκάρισμα ιστοσελίδων με απαγορευμένες λέξεις
Τα πιο απλά φίλτρα της αγοράς μπλοκάρουν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας λίστα με απαγορευμένες λέξεις. Αυτές οι λέξεις – κλειδιά δημιουργούνται και μπορούν να ανανεώνονται εύκολα και γρήγορα.

Φιλτράρισμα βάσει αυτόματης ταξινόμησης του περιεχομένου
Τα συστήματα αυτόματης ταξινόμησης αξιολογούν ολόκληρο το κείμενο που υπάρχει σε μια ιστοσελίδα. Χρησιμοποιούν για αυτό γνωστές στατιστικές μεθόδους, όπως αυτές που εφαρμόζουν τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Αυτοαξιολόγηση ιστοσελίδων
Οι πάροχοι της διαδικτυακής πληροφορίας τοποθετούν εθελοντικά στον αντίστοιχο ιστοχώρο μια ετικέτα, η οποία δείχνει αν και σε ποιο βαθμό η ιστοσελίδα αυτή περιέχει συγκεκριμένο επιβλαβές υλικό για τους ανήλικους (π.χ. βία, γυμνό, σεξ, τζόγο, αλκοόλ, χυδαία γλώσσα, κ.λπ.). Οι ετικέτες και οι κατηγορίες έχουν δημιουργηθεί από την Ένωση Αξιολόγησης Περιεχομένου του Διαδικτύου ICRA (Internet Content Rating Association). Το φίλτρο διαβάζει αυτές τις ετικέτες και αποφασίζει αν θα επιτρέψει την πρόσβαση, σύμφωνα με αυτά που οι γονείς επέλεξαν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουν.

Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι ότι εξαρτάται από το αν οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων θα αξιολογήσουν εθελοντικά τις ιστοσελίδες τους, και μέχρι στιγμής, δεν είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν.

Συνδυασμός μεθόδων φιλτραρίσματος
Οι βασικές προσεγγίσεις στο φιλτράρισμα συνδυάζονται σήμερα με πολλούς τρόπους με σκοπό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, αλλά και για να διαφοροποιείται η προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.

Tips
-Για παιδιά μικρότερα των 10 ετών, επιλέξτε ένα αυστηρό φίλτρο, καθώς θεωρείται προτιμότερο να μπλοκάρεται από τα φίλτρα παραπάνω περιεχόμενο από όσο πρέπει, εάν αυτό εξασφαλίζει ότι σχεδόν όλο το επιβλαβές περιεχόμενο μπλοκάρεται (ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχομένως ενδιαφέρον υλικό που μπλοκάρεται).
-Για μεγαλύτερα παιδιά επιλέξτε φίλτρα που μπορούν να αξιολογούν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Ένα τέτοιο φίλτρο θα μπορέσει να ελέγξει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ανάλογα με τις πληροφορίες που δίδονται σε αυτή και όχι ανάλογα με το εάν η διεύθυνση της ιστοσελίδας βρίσκεται σε απαγορευμένη λίστα. Παράδειγμα: αν το παιδί αναζητά πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ αναφορικά με μια εργασία, ένα φίλτρο που απαγορεύει τις ιστοσελίδες που αναφέρουν τον όρο «σεξ» θα αποτρέψει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιου (Έσσεξ). Αντιθέτως, ένα φίλτρο αξιολόγησης του περιεχομένου θα την επιτρέψει.
-Σε περίπτωση που συναντήσετε περιεχόμενο που είναι παράνομο ή επιβλαβές κάντε μια καταγγελία στη Safeline.
-Αν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου ή επιπτώσεών του μπορείτε να καλέσετε τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο τηλέφωνο χωρίς χρέωση 800 11 800 15.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.saferinternet.gr/

Read More

And More