Ένα light καλοκαιρινό γεύμα γεμάτο αρώματα… χωρίς περιττές θερμίδες!

Είναι η εποχή που λέμε “θα φάω μόνο μια σαλάτα” και το εννοούμε. Οι υψηλές θερμοκρασίες μας κόβουν την όρεξη -ευτυχώς!- και η διατροφή μας ελαφραίνει. Για αυτό σήμερα, σου έχω μια παραλλαγή της αγαπημένης Caprese που μπορείς να απολαύσεις ως κυρίως γεύμα και να χορτάσεις χωρίς να βαρύνεις.

Μαρούλι, ντοματίνια, αβοκάντο, κοτόπουλο είναι από τους καλύτερους συμμάχους της υγιεινής διατροφής και με το ανάλογο dressing γίνονται το πιο απολαυστικό καλοκαιρινό γεύμα. Μια σαλάτα δροσερή και γεμάτη αρώματα. Ένα γεύμα που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου και δεν θα σε φορτώσει με περιττές θερμίδες…

Υλικά

  • Για το κοτόπουλο:
  • μισό κιλό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.σούπας χυμό λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Για τη σαλάτα:
  • 1 μέτριο μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμ. μοτσαρέλα σε μπουκίτσες
  • 250 γραμμ. τοματίνια cherry
  • 2 μέτρια αβοκάντο ψιλοκομμένα
  • 3 κ. σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
  • Για τη βινεγκρέτ:
  • μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζ. μπαλσάμικο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1,5 κ.σούπας μέλι
  • 2,5 κ.γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Προετοιμασία

01Για να φτιάξεις το κοτόπουλο: Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το βασιλικό, το σκόρδο και το λεμόνι και αλατοπιπέρωσε (περίπου μισό κουταλάκι αλάτι και μισό πιπέρι). Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πίεσε το βασιλικό στα πλάγια του μπολ ώστε να βγάλει τα αρώματά του.

02Βάλε το κοτόπουλο σε σακουλάκι (ή σε δύο σακουλάκια) τροφίμων που κλείνει και χτύπησέ το λίγο να πλατύνει ή με σφυρί κουζίνας ή με τον πάτο μιας κατσαρόλας. Περίχυσε το κοτόπουλο με το μίγμα του βασιλικού και άπλωσέ το να καλύψει καλά το κοτόπουλο. Κλείσε το σακουλάκι καλά αφαιρώντας τον αέρα και βάλε το στο ψυγείο για να μαριναριστεί το κοτόπουλο από 2 έως 6 ώρες.

03Προθέρμανε το γκριλ του φούρνου στο μέτριο. Βάλε το κοτόπουλο σε σχάρα που έχεις αλείψει ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήσε το, γυρίζοντάς το και από την άλλη πλευρά για 5 λεπτά κάθε πλευρά ώστε να ψηθεί καλά και ομοιόμορφα. Τοποθέτησέ το πάνω σε επιφάνεια κοπής, άφησέ το να σταθεί 10 λεπτά και μετά ψιλόκοψέ το σε κύβους.

04Για να φτιάξεις το dressing: Βάλε σε ένα βαζάκι με καπάκι όλα τα υλικά της βινεγκρετ και χτύπησέ τα μέχρι να ανακατευτούν καλά.

05Για να φτιάξεις τη σαλάτα: Όσο κρυώνει το κοτόπουλο βάλε το μαρούλι σε μεγάλη σαλατιέρα, πρόσθεσε τη μοτσαρέλα, τα τοματίνια, το αβοκάντο και το βασιλικό. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και ανακάτεψε απαλά.

06Περίχυσε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και σέρβιρε.

Tip

Μπορείς να φτιάξεις τη σαλάτα σε ατομικά φορμάκια και να περιχύσεις το καθένα με τη βινεγκρέτ αντί για μια μεγάλη σαλατιέρα!

Kαλή σας απόλαυση!

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More