Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Το στολίδι της πόλης μας!

Μια βόλτα. Μια υπέροχη βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε αυτό το πραγματικό στολίδι της πόλης μας…

Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του πολιτισμού και την οικονομίας τόσο τοπικά όσο όμως σε ευρύτερη κλίμακα. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό “διαμάντι” και πολύ πρόσφατα, η εικόνα της Λυρικής Σκηνής, που φιλοξένησε τον πρόεδρο της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, έκανε τον γύρo του κόσμου, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στο χώρο. Όπως είναι γνωστό, η μετάβαση του Κέντρου Πολιτισμού προς την ελληνική κοινωνία- όπως τους αρέσει να λένε οι ίδιοι- ολοκληρώνεται. Ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο θα προέρχεται από το Ίδρυμα (περίπου 55 άτομα που τρέχουν εξαρχής το project). Οι όροι αυτής της “μετάβασης” αναφέρονται ακριβώς σε μια σύμβαση Δωρεάς που έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και έχει νομοθετεί από το 2009. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι θέσεις εργασίας μέσα στο Κέντρο αναμένεται να αγγίξουν τις 1.000 – 1.200, αφού θα δημιουργηθούν εστιατόρια – καφέ (έχουν γίνει ήδη οι σχετικοί διαγωνισμοί) .

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από διαφορετικά μέρη και το καθένα από αυτά εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς! Η ξενάγησή μας χωρίστηκε σε πολλά μέρη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον Φάρο, το εντυπωσιακό στέγαστρο, το κανάλι και τον Μεσογειακό Κήπο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη
Από το 1998 η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή προσέγγισαν το Ίδρυμα για τη δημιουργία αυτού του κέντρου. Η δωρεά για τη δημιουργία του άγγιξε τα 607 εκ. ευρώ και αναμένεται να προσφέρει 140 εκ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ.

Η βιβλιοθήκη έχει χωρητικότητα 2 εκατομμύρια τόμους και σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσει η μετεγκατάστασή της. Διαθέτει μεταξύ άλλων τμήμα με υπολογιστές ανοιχτούς στο κοινό σχεδόν όλη την ημέρα καθώς και ξεχωριστό παιδικό τμήμα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας του Κέντρου Πολιτισμού είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή που είναι μεγαλύτερη από τη σκηνή της Metropolitan Opera. Διαθέτει μικρή και μεγάλη σκηνή. Εδώ, όπως ήδη γνωρίζεις, έγινε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένα σύγχρονο, τεχνολογικό αριστούργημα ήχου, που θα αποτελέσει ένα συναρπαστικό προορισμό για τους λάτρεις τόσο της μουσικής, όσο και της αρχιτεκτονικής.

Η κορυφαία της ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και η αισθητική της, την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα.

Ο Φάρος, το εντυπωσιακό στέγαστρο του Renzo Piano και ο Μεσογειακός Κήπος

Βρισκόμαστε στον Φάρο με τον Γενικό Διευθυντή, Δημήτρη Πρωτοψάλτου. Από πάνω μας υπάρχει ένα στέγαστρο 10.000 τ.μ. από φωτοβολταϊκά πάνελς, το σήμα κατατεθέν του Κέντρου Πολιτισμού!

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του έργου υπήρξε πολύ σημαντική παράμετρος κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεσή του καθώς έχει αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητά του ενώ δεν αντλεί ούτε μια σταγόνα νερού από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Το τεχνητό κανάλι που υπάρχει στα πλάγια του Κέντρου δημιουργήθηκε για να δώσει την αισθηση της θάλασσας ενώ αθλητικοί όμιλοι κάνουν εκει τις προπονήσεις τους (ιστιοπλοΐα κ.ο.κ.)

Η καλή…θέα (από τη θάλασσα μέχρι τα πέρατα της Αθήνας) ενέπνευσε τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano στο σχεδιασμό ενός τόσο μεγαλόπνοου έργου.

Εντυπωσιακή είναι και η μεσογειακή βλάστηση που περιβάλλει το Κέντρο, με φυτά ειδικά επιλεγμένα και κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Ο ανοικτός Μεσογειακός Κήπος διαθέτει τεράστια ποικιλία των φυτών που αρκεί για να τον καταστήσει τόπο προορισμού.

Αν δεν έχεις βρει ακόμα λίγο χρόνο να το επισκεφθείς, τώρα στις γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία. Σου υπόσχομαι ότι πρόκειται για μια αξέχαστη βόλτα που σίγουρα θα θέλεις να ξανακάνεις…

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More