Μαμάδες εν δράσει! Υγιεινό, δυναμωτικό και γευστικότατο κολατσιό για να πάρει στο σχολείο

Τα παιδιά και το φαγητό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Και ειδικά το φαγητό που παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Πρέπει να είναι υγιεινό, πρέπει να τους δίνει δύναμη, αλλά πρέπει να είναι και νόστιμο ώστε να μην γυρίσει πίσω μαζί τους ξεχασμένο μέσα στην τσάντα.

Μπορεί το πρωινό γεύμα να είναι το πιο σημαντικό της ημέρας, ωστόσο όταν μιλάμε για παιδιά που έχουν διαρκή ανάγκη πρόσληψης ενέργειας και βιταμινών για τη σωστή ανάπτυξη και απόδοσή τους, τότε αντιλαμβάνεσαι πως κάθε γεύμα είναι σημαντικό και αναγκαία θρεπτικό! Τώρα, λοιπόν, που τα σχολεία άνοιξαν και τα μικρά έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη χρονιά, γεμάτη υποχρεώσεις και “βαρύ” πρόγραμμα, είναι βέβαιο πως θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στην καθημερινή διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο διάστημα μεταξύ 10:00 και 11:00 το πρωί, ο μεταβολισμός των παιδιών μπορεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μείωση στα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει, όπως καταλαβαίνεις, ότι το λεγόμενο “δεκατιανό” τούς είναι απαραίτητο, ώστε να διορθωθεί αυτή η πτώση και να αποφευχθεί η υπνηλία ή ο εκνευρισμός που είναι τα αποτελέσματά της. Πέρα, όμως, από αυτό, πάντα θα χρειάζονται ένα δυναμικό boost για να αντεπεξέλθουν στα μαθήματά τους και το καθημερινό πρόγραμμα!

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ετοιμάσεις ένα σνακ που θα τα γεμίσει ενέργεια και όρεξη για… δουλειά, ενώ ταυτόχρονα θα είναι θρεπτικό, υγιεινό, γεμάτο βιταμίνες και φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς;

Σου έχω δύο προτάσεις που σίγουρα θα τα ξετρελάνει, ενώ είναι και πολύ εύκολο να τις ετοιμάσεις, ακόμη και από το προηγούμενο βράδυ!

Σάντουιτς με… εναλλακτική “πραλίνα φουντουκιού”

Όπως θα πρόσεξες, τα εισαγωγικά κάνουν τη διαφορά. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τη γνωστή πραλίνα, αλλά για την πιο υγιεινή εκδοχή της που φτιάχνεται με αβοκάντο και μπανάνα.

Η εκτέλεση είναι εύκολη:
Ρίξε στο μπλέντερ μισή μπανάνα, μισό ώριμο αβοκάντο, δύο κουταλιές σκόνη κακάο (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη), τέσσερις κουταλιές μέλι και τέσσερις κουταλιές γάλα, χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν κρέμα και είναι έτοιμη! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις τη σοκολατένια αλοιφή σε φρέσκο ψωμί!

Wraps με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα

Άλλη μία εύκολη και άκρως θρεπτική λύση για το σχολείο! Θα χρειαστείς μία μεγάλη τορτίγια ολικής άλεσης, μία μπανάνα, δύο κουταλιές φυστικοβούτυρο και δύο κουταλιές από την αγαπημένη μαρμελάδα των παιδιών (εγώ προτιμώ πάντα τη φράουλα σε αυτήν την περίπτωση). Άπλωσε το φυστικοβούτυρο στην τορτίγια, έπειτα άπλωσε και τη μαρμελάδα και τοποθέτησε την μπανάνα στην άκρη της πίτας. Τέλος, τύλιξε της τορτίγια γύρω από την μπανάνα και θα έχεις αμέσως ένα ρολό τόσο απολαυστικό που τα μικρά θα γλείφουν τα δάχτυλά τους!

Και μην ξεχνάς:

  • κάθε παιδικό γεύμα πρέπει να συμπεριλαμβάνει φρούτα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, υγρά και κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν
  • τα αλλαντικά καλό είναι να αποφεύγονται όταν ετοιμάζεις κολατσιό για το σχολείο, μιας και αλλοιώνονται εύκολα από τη ζέστη
  • οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) τα γεμίζουν ενέργεια και αυξάνουν την απόδοσή τους
  • φρόντισε να αποφεύγεις τη ζάχαρη όσο είναι δυνατόν, παρέχοντάς τους γεύματα που περιέχουν ήδη σάκχαρα με φυσικό τρόπο
  • το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τα παιδιά θα πρέπει να προσλαμβάνουν αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • τα παιδιά, πέρα από ποικιλία στα γεύματά τους, θέλουν και φαντασία!

Φιλιά,
Τατιάνα

And More