Πώς να θέσεις, αλλά και να πετύχεις τους στόχους σου…

Έφτασαν οι διακοπές του Πάσχα και όλοι θα βρούμε λίγο χρόνο να ξεκουραστούμε, να περάσουμε όμορφα, να απολαύσουμε την οικογένειά μας. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για έναν εσωτερικό διάλογο, να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε και κυρίως να θέσουμε στόχους για τη ζωή μας, για το παρακάτω μας.

Το να έχεις στόχους είναι κινητήριος δύναμη, δίνει νόημα στη ζωή μας, όπως σημειώνουν και όλοι οι διακεκριμένοι ψυχολόγοι. Χωρίς στόχο δεν φτάνεις πουθενά. Απλά άγεσαι και φέρεσαι από τα γεγονότα, είσαι σαν φτερό που σε πάει όπου θέλει ο άνεμος. Όχι. Πρέπει να γνωρίζεις πού θέλεις να πας, που θέλεις να φτάσεις. Ο στόχος σου να είναι ξεκάθαρος και η πίστη σου μέχρι να τον καταφέρεις ακλόνητη.

Η Έιμι Κάντις, ψυχολόγος του Χάρβαρντ, υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν εκείνοι που δεν καταφέρνουν να επιτύχουν αυτό που ονειρεύονται, είναι το ότι επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία. Δεν γίνεται έτσι.

Υπάρχει πορεία. Διαδρομή που θέλει πείσμα, κόπο και πίστη. Να έχεις το σθένος να ξεπερνάς τα εμπόδια που σίγουρα θα υπάρξουν χωρίς να πτοείσαι. Να πιστεύεις στον εαυτό σου. Να δουλεύεις, να μην αναβάλλεις, να μην βαριέσαι, να μην περιμένεις να γίνουν μαγικά. Η πορεία μας είναι στα χέρια μας. Το κίνητρο πρέπει να είναι ισχυρό: να θέλεις κάτι πολύ.

Οι στόχοι σου πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να διαθέτουν πίσω τους καλό προγραμματισμό. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο στο μυαλό σου. Να έχεις οργανώσει τα βήματά σου και να μην βιάζεσαι. Η βιασύνη θα σε απογοητεύσει. Όπως σημειώνει και η ψυχολόγος του Χάρβαρντ: “Όλα απαιτούν ένα εκατομμύριο μικρά βήματα και καθένα από αυτά συνοδεύεται από μια ευκαιρία αποτυχίας”. Αυτή η διαδρομή όμως έχει και πολλές μικρές επιτυχίες που θα σε οδηγήσουν στη συνολική επίτευξη του στόχου σου και αυτή η χαρά είναι που θα σου δίνει τη δύναμη. Ένα βήμα τη φορά…

Οι στόχοι σου μπορεί να είναι μικροί, καθημερινοί, αλλά μπορεί και μεγάλοι. Μην σε τρομάζει το μέγεθος. Το ζητούμενο είναι να τους πιστεύεις και να είσαι διατεθειμένη να αφοσιωθείς σε αυτούς με όλο σου το είναι. Δεν είναι εύκολο πάντα. Θα υπάρξουν δυσκολίες. Αν όμως θέλεις πραγματικά κάτι δεν πρέπει να σε πτοήσει τίποτα. Και κυρίως να είσαι προετοιμασμένη να δουλέψεις, να δράσεις. Η ακινησία δεν φέρνει αποτελέσματα. Ούτε οι δικαιολογίες. Ούτε η γκρίνια και τα παράπονα. Αφοσιώση χρειάζεται, αποφασιστικότητα, δύναμη και ευελιξία. Τα εμπόδια δεν είναι για να τα παρατάμε. Είναι για να αλλάζουμε τρόπο που προσπαθούμε.

Μερικές ακόμα σημειώσεις από την Amy Cuddy, κοινωνική ψυχολόγο του πανεπιστημίου του Harvard που θα σε βοηθήσουν…

-Ο μέσος άνθρωπος πιθανότατα θα συναντήσει μεγαλύτερη επιτυχία (και ευτυχία) αν βάλει εφτικτούς στόχους -τουλάχιστον στο ξεκίνημά του.

-Το μεγαλύτερο λάθος των περισσότερων ανθρώπων όταν βάζουν στόχους είναι ότι επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα που θέλουν να επιτύχουν και όχι στη διαδικασία που θέλουν να ακολουθήσουν.

-Οι άνθρωποι συχνά απογοητεύονται και τα βάζουν με τον εαυτό τους γιατί οι στόχοι τους δεν είναι ρεαλιστικοί ή καλά οργανωμένοι.

-Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα όταν κάνουμε focus στη σταδιακή αλλαγή, σε μικρές καθημερινές “καλυτερεύσεις”.

-Όσο πιο μακριά βρίσκονται οι στόχοι σου από σένα, είτε πρόκειται για την απώλεια 20 κιλών, είτε για την δουλειά των ονείρων σου, είναι βασική προϋπόθεση η ύπαρξη χιλιάδων μικρών ενδιάμεσων βημάτων. Και δεν πρέπει να ξεχνάς ότι σε κάθε ένα από αυτά τα βήματα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτυχίας.

Όσο για τον πασίγνωστο Irvin D. Yalom, που όλοι σχεδόν έχουμε διαβάσει κάποιο βιβλίο του, επισημαίνει τα εξής…

-Αν “σκαρφαλώσουμε” αρκετά ψηλά, θα φτάσουμε σε ένα σημείο από όπου η… αποτυχία θα μοιάζει λιγότερο τραγική.

-Αν θέλεις να επιλέξεις την ευχαρίστηση της (προσωπικής) εξέλιξης, προετοίμασε τον εαυτό σου για λίγο πόνο.

-Ένα πράγμα που έχω ξεκάθαρο στο μυαλό μου είναι πως είναι σημαντικό να μην αφήσεις τη ζωή σου να περάσει. Διαφορετικά θα καταλήξεις μεγαλώνοντας να νιώθεις ότι δεν έζησες τίποτα. Και τι έμαθα; Μάλλον να ζήσω το τώρα, ώστε όταν μεγαλώσω να μην κοιτάξω το παρελθόν μου με απογοήτευση.

-Το να ζεις με ασφάλεια είναι επικίνδυνο.

-Το σύνολο της ύπαρξης ενός ανθρώπου αποτελείται από τις προσωπικές επιλογές του.

-Το να μην αναλάβεις τη ζωή σου και τους στόχους σου είναι σαν να αφήνεις τη ζωή σου να συμβαίνει κατά λάθος.

Να θυμάσαι ότι…

-Οι στόχοι σου πρέπει να είναι συμβατοί με τις αξίες και τα θέλω σου.

-Ιεράρχησε και βάλε σε σειρά προτεραιότητας τους στόχους που θέλεις να πετύχεις συνολικά στη ζωή σου. Θα πρέπει να υπάρχει μια σειρά και ένα πρόγραμμα σε όσα θέλεις να καταφέρεις και όχι να “υπερφορτώνεις” το μυαλό σου με όλα όσα πρέπει αν κάνεις.

-Όσο περισσότερο καλλιεργείς τις δυνατότητές σου μέσα από τη δράση και τη δημιουργία για να φτάσεις στο στόχο σου, τόσο περισσότερο ολοκληρώνεις τον εαυτό σου και προετοιμάζεσαι για την τελική επίτευξη των “θέλω” σου.

Φιλιά,
Τατιάνα

And More