Έχω πολύ καλά νέα για όλες τις μανούλες…

Θα σας μιλήσω ως μητέρα προς μητέρα διότι αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να με ακούσετε. Θα σας μιλήσω για ένα θέμα σοβαρό γιατί αφορά στα παιδιά μας.

Πριν μόλις από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιομυελίτιδα, μιλώντας για κίνδυνο «παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία» μετά τη διάδοση της ασθένειας σε πολλές χώρες. Η πολιομυελίτιδα, όπως και άλλες ασθένειες σαν κι αυτή, ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες ακόμη και τα λεγόμενα πολιτισμένα κράτη, ώσπου βρέθηκε η θαυματουργή λύση που απάλλαξε δεκάδες παιδιά από το φόβο τόσο μόνιμων αναπηριών όσο κυρίως του θανάτου: τα εμβόλια. Ειδικά στη χώρα μας, τέτοιες ασθένειες θεωρούνται σχεδόν εξαφανισμένες χάρη στο συστηματικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, το οποίο παρέχει δωρεάν τα εμβόλια σε όλα τα παιδάκια από τη βρεφική ηλικία εξασφαλίζοντάς τους έτσι ανοσία απέναντι σε ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η γρίπη και τις επικίνδυνες επιπλοκές τους.

Στις μέρες μας, λοιπόν, είναι παράλογο να υπάρχουν ακόμη παιδιά που να πεθαίνουν από παιδικές ασθένειες όπως μια απλή ανεμοβλογιά ή γρίπη, τη στιγμή που η επιστήμη μας έχει χαρίσει την καλύτερη μέθοδο πρόληψης και προφύλαξης, τα εμβόλια. Μάλιστα, τα εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας είναι πολύ “ελαφρύτερα” για τον οργανισμό από τα παλιότερα!

Και ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των παιδιών μας, που κάθε χρόνο εγκρίνεται κι ανανεώνεται, είναι πληρέστατο για τις περισσότερες γνωστές ασθένειες υπήρχε μέχρι σήμερα ένα μικρό αλλά σημαντικό κενό: το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β. Θα έχετε σίγουρα ακούσει αρκετές φορές για κρούσματα αυτής της πολύ επικίνδυνης νόσου που δυστυχώς είναι και εξαιρετικά θανατηφόρα.

Μόνο το 2013 τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν (έναντι του 2012) από 61 σε 68, δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 11,5%!

/
Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. ΌΜΩΣ: τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς!

Και τώρα τα καλά νέα!
Πλέον υπάρχει εμβόλιο και κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β και διατίθεται στη χώρα μας. Είναι το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, ονομάζεται Bexsero και οι γονείς μπορούν ήδη να απευθύνονται στον παιδίατρό τους. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια έρευνας και η ασφάλειά του έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος. Kυκλοφορεί επίσης στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Καναδά, Αυστραλία και Πορτογαλία.
Ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Μην ξεχνάτε ότι…

Για κάθε σοβαρό θέμα υγείας ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπός μας! Θα μας ενημερώσει, θα μας συμβουλέψει για τα εμβόλια και για κάθε απορία που έχουμε αλλά και για όλα τα ζητήματα υγείας των παιδιών μας!

Τατιάνα

And More