Τι να κάνεις για να αποφύγεις την κατάθλιψη

Βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και όλα αυτά έχουν έντονο αντίκτυπο και στην ψυχολογία μας, στη διάθεσή μας. Οι καθημερινές υποχρεώσεις γίνονται με βαριά καρδιά και τεράστιο άγχος. Το χαμόγελό μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Και κάπου εκεί πρέπει να προσπαθήσεις να κρατήσεις τη διάθεσή σου ζωντανή. Να προσπαθήσεις να νιώσεις καλύτερα, αποφεύγοντας την κατάθλιψη…

1. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι γυμναστική, έστω και ήπιας μορφής. Λίγο τζόκινγκ, μια απλή βόλτα με τα πόδια θα βοηθήσουν.

2. Κάνε κάτι αγαπημένο, που ανέκαθεν σου έδινε χαρά. Άκουσε μουσική, διάβασε ένα αγαπημένο βιβλίο, πήγαινε ένα σινεμά, για μπάνιο στην πιο κοντινή σου παραλία, αγκάλιασε και χάιδεψε το κατοικίδιό σου -αν έχεις. Κάνε κάτι που στο μυαλό σου έχεις συνδυάσει με κάτι θετικό και χαρούμενο.

3. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Βάλε προτεραιότητες και διαχώρισε τα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε μικρότερα κομμάτια. Ασχολήσου με τα πιο σημαντικά. Μην σπαταλάς την ενέργειά σου.

4. Μην απομονώνεσαι. Προσπάθησε να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους συγγενείς σου. Και προσπαθήστε -όσο είναι εφικτό- να μην συζητάτε μόνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στηρίξου πάνω στους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε.

5. Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Ο πανικός, οι σπασμωδικές κινήσεις και οι εν θερμώ αποφάσεις δεν βοηθούν.

6. Κάνε focus στα θετικά. Όσο κι αν τα αρνητικά γίνονται σκιά στην καθημερινότητά σου, προσπάθησε να μην ξεχνάς τα καλά που συμβαίνουν και υπάρχουν στη ζωή σου. Η υγεία σου, οι αγαπημένοι σου άνθρωποι…

7. Κι αν ο οργανισμός σου ήδη αντιδρά, πίεσέ τον. Βγες μια βόλτα στον καθαρό αέρα, σε κάποιο κοντινό πάρκο, κοντά στη φύση, στη θάλασσα. Μην αφήνεσαι στο άγχος και το στρες.

Φιλιά,
Τατιάνα

And More