Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.10.2012 | 14:19

Aθλητική πειθαρχία! Πόσο απαραίτητη είναι σε μια ομάδα;

Aθλητική πειθαρχία! Πόσο απαραίτητη είναι σε μια ομάδα;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Όταν κάποιος ξεκινάει τον αθλητισμό σε μικρή ηλικία, μαθαίνει να ακολουθεί κάποιους κανόνες, να σέβεται την ιεραρχία, να συνεργάζεται. Μεγαλώνοντας του φαίνεται φυσιολογικό να υπάρχουν κανόνες που τηρούνται απ’ όλους, σε κάθε ομάδα εργασίας.

Πειθαρχία είναι να συμμορφώνεσαι με αυτούς τους κανόνες ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνεις το λόγο ύπαρξής τους ή τη χρησιμότητά τους, ακόμη κι αν διαφωνείς. Είναι να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να πετύχεις το στόχο σου ή το στόχο της ομάδας, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το να είσαι πειθαρχημένος σε κάνει αξιόπιστο μέλος ομάδας και αυτό διευκολύνει τη λειτουργία της.

Σε μεγαλύτερη ηλικία συνειδητοποιεί ο καθένας ποιά η χρησιμότητα κάθε αρχής. Υπάρχει λογική σε κάθε κανόνα αλλά είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής να φέρνει στο γήπεδο την προσωπικότητά του και ο καθένας να ξέρει τι είναι καλό γι\' αυτόν. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι κατά βάση θετικό, χρήσιμο για κάθε άνθρωπο.

Αρνητικό γίνεται μόνο όταν καταπιέζει την προσωπικότητα του αθλητή, όταν δεν υπάρχει χρησιμότητα στην επιβολή κάποιων αρχών και ο αθλητής ευνουχίζεται. Ακόμη ίσως σε ακραίες καταστάσεις χάνεται το νόημα, περιορίζεται η δημιουργικότητα του αθλητή και η ικανότητα κρίσης. Πάντως δεν είναι πάντα διασκεδαστικό να πρέπει να ξυπνάει κανείς τόσο νωρίς… :)

Μαρία Τσιαρτσιάνη  
/

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10