Πώς ξεπερνά μια αθλήτρια ψυχολογικά έναν τραυματισμό;

Οι τραυματισμοί περιλαμβάνονται δυστυχώς στην ατζέντα κάθε αθλητή. Στον πρωταθλητισμό στόχος είναι κάθε μέρα να ξεπερνάς τον εαυτό σου κι αυτό έχει αναπόφευκτα συνέπειες στο σώμα σου.

Μαθαίνεις να ζεις με πόνο και οφείλεις να φροντίζεις το σώμα σου για να το διατηρείς υγιές. Δεν μπορείς όμως πάντα να αποφεύγεις τους τραυματισμούς, που άλλοτε είναι επιπόλαιοι, άλλοτε πιο σοβαροί.

Πέρυσι αντιμετώπισα πρώτη φορά σοβαρό τραυματισμό στο ξεκίνημα της Ολυμπιακής πρόκρισης και φέτος αντιμετώπισα άλλον ένα σοβαρότερο. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού.

Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστείς. Να έχεις πίστη και υπομονή, αλλά και καθαρό μυαλό για να καταλαβαίνεις το σώμα σου. Οι αθλητές έχουμε την εμπειρία να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα μας. Επίσης σημαντική είναι η στήριξη από την ομάδα. Να δείχνει υπομονή και κατανόηση.

Επειδή δεν είχα εμπειρία από τραυματισμούς, ούτε και η Βίκυ άλλωστε, πέρυσι δουλέψαμε με την ψυχολόγο μας Μαρία Ψυχουντάκη πάνω σε αυτό και ήταν πολύ καθοριστικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Μετά από τέτοιες περιπέτειες μαθαίνεις να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο και να χαίρεσαι ακόμη περισσότερο το παιχνίδι.

Μαρία Τσιαρτσιάνη

/

Read More

And More