Buzz cut: το κούρεμα φαινόμενο της εποχής και γιατί όλα τα μοντέλα πρώτης γραμμής ξυρίζουν το κεφάλι τους

Την στιγμή που εσύ πηγαίνεις στο κομμωτήριο και ανησυχείς για τους μερικούς παραπάνω πόντους από αυτούς που έχεις ζητήσει από τον κομμωτή σου, στον κόσμο των it girlzzz και των μοντέλων πρώτης γραμμής συμβαίνει αυτό. Και συμβαίνει αυτό όχι μόνο για τις ανάγκες ενός ρόλου, όπως έγινε στην περίπτωση της Cara Delevingne, χωρίς αυτό να της στερεί πόντους από την “αυτοθυσία” του να κόψει τα μαλλιά της. Συμβαίνει τα κορίτσια να ξυρίζουν τα μαλλιά τους γιατί το θέλουν. Αλλά… γιατί, τελικά, το θέλουν;

Ας βάλουμε τα πράγματα (και τις σκέψεις μου!) σε τάξη: πριν λίγες ώρες έγιναν τα MTV Movie & TV Awards. Και σε αυτά τα βραβεία είδαμε συγκεντρωμένα περισσότερα ξυρισμένα κεφάλια από όλα αυτά που έχουμε δει οοοοοοοολα αυτά τα χρόνια σε οοοοοολα αυτά τα red carpet events. Το συγκεκριμένο κούρεμα λέγεται buzz cut και ήρθε για να κάνει πραγματικά φασαρία! Σκέψου το: ήταν άλλο όταν η Cara Delevingne έκοψε καρέ τα μαλλιά της και άλλο όταν τα ξύρισε!

Για τα νέα κορίτσια το buzz cut γίνεται πλέον με την συχνότητα που κάνουν ένα tattoo. Ή με την συχνότητα που κάνουν ένα piercing στο αυτί τους. Και δεν πρόκειται πλέον για μια κίνηση που τις βάζει στο περιθώριο αλλά για μια κίνηση που τις τοποθετεί στην πρώτη γραμμή! Είναι cool να έχεις buzz cut το 2017 και όχι κάποιου είδους τιμωρία (βλ. Νόμος 4000).

Buzz cut: το είδαμε ακόμη και στα μοντέλα της Victoria Secret!

Για να καταλάβεις την δυναμική του buzz cut να σου θμίσω το τελευταίο show της Victoria Secret: ενώ πριν δύο χρόνια για να βάλεις τα εσώρουχα της και να περπατήσεις στο catwalk της έπρεπε να έχεις μακριά μαλλιά και υπέροχους πλούσιους κυματισμούς που θα γίνονταν ακόμη πλουσιότεροι με τις… ευλογίες μερικών extensions (!) στο τελευταίο show η Maria Borges και καναδυό ακόμη μοντέλα περπάτησαν με τα φυσικά τους μαλλιά. Τα οποία (σ.σ. φυσικά μαλλιά) ήταν ξυρισμένα. Και αν αυτό δεν είναι επανάσταση για το τι σημαίνει sexy, όμορφο, θηλυκό ή ότι, τότε… τι;

Τα μοντέλα που εκτόξευσαν την καριέρα τους όταν αποφάσισαν να κάνουν buzz cut!

Αν χαζεύεις συχνά το site του zara ή του mango (αν και πραγματικά δεν θα έπρεπε να σε στέλνω οπουδήποτε αλλού πέρα από εδώ, αλλά στ΄αλήθεια ποια μπορεί να αντισταθεί σε λίγο online shopping), θα έχεις παρατηρήσει πως καναδυό κορίτσια έχουν buzz cut. Μάλιστα, αυτά τα κορίτσια που τόλμησαν να στερήσουν κάμποσους πόντους από την εμφάνισή τους, κατάφεραν να τους δώσουν στην καριέρα τους:

Περίπτωση no 1: το μοντέλο Kris Gottschalk

Το μοντέλο από την Γερμανία απλώς περπατούσε στα catwalks. Από την στιγμή, όμως, που αποφάσισε να ξυρίσει τα μαλλιά της, να γίνει μούσα του Riccardo Tisci (εξαιτίας αυτού) και να ανέβει στο show του οίκου Givenchy για την άνοιξη του 2016, η καριέρα της εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η ίδια είχε πει στο allure για αυτή της την αλλαγή πως αφορμή για να ξυρίσει το κεφάλι της ήταν ένα ατύχημα που είχε στο Μπαλί και το οποίο παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή:
“Ήμουν πολύ τυχερή που ήμουν ζωντανή και ένιωσα την ανάγκη να ξεκινήσω από την αρχή. Να κάνω μια νέα αρχή! Οπότε άρχισα να ξυρίζω το κεφάλι μου και επιτέλους να απελευθερώνω τον εαυτό μου από αυτό που νόμιζαν οι άλλοι, ή από αυτό που ήθελε το πρακτορείο μου από εμένα το οποίο καθόριζε και το πώς έπρεπε να δείχνω!”.

Περίπτωση no 2: το μοντέλο Ruth Bell

Ένα ακόμη μοντέλο που κινούνταν χρόνια στο χώρο αλλά κατάφερε να εκτοξεύσει την καριέρα του και να γίνει το cool κορίτσι που βλέπεις παντού στις καμπάνιες του Saint Laurent, είναι και η Ruth Bell. Η ίδια ξύρισε τα μαλλιά της για την καμπάνια του Alexander McQueen και έκτοτε είδε την καριέρα της να απογειώνεται!

Από την Sinead O’ Connor στο σήμερα: γιατί οι γυναίκες ξυρίζουν το κεφάλι τους; Τι λέει η ψυχολόγος!

Αν είσαι της γενιάς που άκουγε στο τέρμα το “Nothing Compares To You” θα γνωρίζεις την περίπτωση της Sinead O’ Conor η οποία το προηγούμενο βράδυ ενός γυρίσματος βίντεο κλιπ στο οποίο καλούνταν να είναι υπερσέξι, αποφάσισε να ξυρίσει τα μαλλιά της. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το buzz cut δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας μελετημένης αλλαγής στην εμφάνιση αλλά σημαίνει πολλά ακόμη. Να τι λέει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη: “Εδώ και πολλά χρόνια το είχε κάνει η Sinead O’Connor και στην συνέχεια το έκανε για τις ανάγκες της ταινίας, βέβαια, η Demi Moore. Θυσίασε την θηλυκότητά της προκειμένου να την πάρουν στα σοβαρά για μια δουλειά που έκανε και που είναι καθαρά αντρική. Δηλαδή, να είναι η γνωστή πεζοναύτης του Αμερικάνικου στρατού.

Σήμερα, πολλές φορές ένα ξυρισμένο κεφάλι μπορεί να είναι απλώς μια παρόρμηση να αντιγράψω κάτι που θεωρώ ότι είναι είτε μοντέρνο είτε ακραία μοντέρνο. Δηλαδή, το “ξυρίζω το κεφάλι μου”, που σημαίνει στην ουσία ότι χάνω την θηλυκότητά μου γιατί τα μαλλιά και, κυρίως, τα μακριά μαλλιά είναι δείγμα θηλυκότητας (αν ζητήσουμε από ένα παιδάκι να ζωγραφίσει μια κοπέλα θα την κάνει με μακριά μαλλιά), σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θυσιάζω την θηλυκότητά μου. Για ποιο λόγο; Κάποιες για να αποδείξουν ότι η θηλυκότητα δεν είναι στα εξωτερικά γνωρίσματα, κάποιες άλλες γιατί θέλουν να δείξουν ότι δεν στέκονται στη θηλυκότητα αλλά στο ανθρώπινο στοιχείο του χαρακτήρα. Δηλαδή, “εγώ αξίζω γιατί είμαι η Χρυσούλα” και όχι γιατί είμαι γυναίκα, είμαι ωραία, έχω μακριά μαλλιά και όλα τα συνακόλουθα. Κάποιοι το κάνουν από αντίδραση. Δηλαδή, θα κάνω κάτι για να προκαλέσω και να αντιδράσω γενικώς. Κάνω κάτι ακραίο για να με προσέξουν και να δηλώσω με αυτόν τον τρόπο κάποια αντίδραση. Ή μπορεί να το κάνω σαν μια παρόρμηση να ακολουθήσω τυφλά τη μόδα για να είμαι σαν τους περίεργους που τραβούν την προσοχή, άρα θα την τραβήξω με τον τρόπο αυτό κι εγώ!”. Στην ερώτηση, τώρα, γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες ξυρίζουν το κεφάλι τους, η απάντηση έρχεται με δυο λέξεις: “Γιατί έχει αυξηθεί η αντίδραση και ο μιμητισμός!”.

Buzz cut: τι λέει ο Νικόλας Βιλλιώτης!

Φτάνεις στο κομμωτήριο και ζητάς buzz cut. Για αρχή θα σου έλεγα ότι μια γυναίκα που θα φτάσει στο κομμωτήριο δεν θα ζητήσει ποτέ buzz cut γιατί το συγκεκριμένο κούρεμα έχει τον δικό του… χωροχρόνο! Γίνεται στον καθρέφτη του σπιτιού σου αργά το βράδυ ή έστω όταν είσαι σε έντονη συναισθηματική φόρτιση (και αργά το βράδυ πάντα μας συμβαίνει κάτι τέτοιο). Όμως, επειδή αυτό το κούρεμα έχει σχέση με μαλλιά και άρα με τον κομμωτή σου, απευθυνθήκαμε στον αγαπημένο μας Νικόλα Βιλλιώτη για περισσότερα info σε σχέση με το buzz cut. Και να τι είπε: “Το buzz cut περνάει το μήνυμα ότι μια γυναίκα είναι δυνατή, έχει το δικό της ισχυρό μυαλό και επιδιώκει οι άνθρωποι γύρω της να την δουν με τον τρόπο που θέλει εκείνη. Plus: είναι ένα κούρεμα που ταιριάζει τέλεια με την σύγχρονη τάση που επικρατεί στα catwalks όπου αγόρια και κορίτσια μοιάζει να μην έχουν συγκεκριμένο φύλο”.

Πάντως, αν θέλεις να κόψεις τα μαλλιά σου έτσι, θα πρέπει να το σκεφτείς πάρα, πάρα πολύ σοβαρά και να κάνεις προηγουμένως τα μαθηματικά σου: τα μαλλιά μακραίνουν περίπου 1,5 πόντο το μήνα. Εχμ! Όχι!

Θεωρητικά, όταν έχεις οποιοδήποτε κούρεμα εκτός από αυτό εδώ το κούρεμα, όταν ετοιμάζεσαι ξοδεύεις τον μισό χρόνο σου για μακιγιάζ και τον άλλο μισό για μαλλιά. Αλλά όταν έχεις μόνο το μακιγιάζ σου να παίζεις και όχι μαλλιά που καλύπτουν και τυχόν ατέλειες (ποια δεν έχει ρίξει τα μαλλιά της μπροστά νομίζοντας ότι έτσι κάνει αόρατα τα σπυράκια της;) κι όταν επίσης το πρόσωπό σου είναι εκτεθειμένο απόλυτα, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με το μακιγιάζ σου, αν και δεν πρέπει να καταφεύγεις σε υπερβολές. Να μερικά must have που πρέπει να έχεις στο νεσεσέρ σου!

1. Κορέκτορα. Βασικό προϊόν που τοποθετείται τοπικά και καλύπτει ατέλειες όπως μαύρους κύκλους και κόκκινα σημάδια. Χρησιμοποίησέ το οπωσδήποτε κάτω από την BB κρέμα σου. Α, ναι! Η βάση σου δεν πρέπει να είναι ούτε μπόλικη, ούτε βαριά! Δεν συνάδει! Concealer σε μορφή στικ, Cover Stick 04 της Elegant, €17.94, Make Me Up

2. Ένα έντονο κραγιόν. Αν και τα κορίτσια με buzz cut έχουν ένα πιο ανδρόγυνο στιλ, δεν μπορείς να αποκλειστείς από την θηλυκότητά σου. Ένα έντονο κραγιόν είναι το τέλειο στοιχείο πάνω σου που θα τραβήξει τα βλέμματα όπως έκανε και η Cara Delevingne στα MTV Awards. Pure Color Love Lipstick, απόχρωση Love Object, Estee Lauder

3. Προϊόν για τα φρύδια. Τα φρύδια είναι η κορνίζα του προσώπου σου και ειδικά αν δεν έχεις κανένα άλλο στοιχείο πάνω σου που να τραβά την προσοχή, οφείλεις τα φρύδια σου να είναι απόλυτα προσεγμένα! Κρεμώδες gel φρυδιών Ka-brow της Benefit (€29.90)

4. Illuminator και ρουζ για το πρόσωπο. Το εκτεθειμένο πρόσωπο πρέπει να είναι ένα λαμπερό, υγιές και φροντισμένο πρόσωπο οπότε είναι απαραίτητο ένα προϊόν που θα σου δώσει υγεία στα μάγουλα και λάμψη. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι προτιμότερο να είναι σε κρεμώδη υφή ώστε να γίνεται ένα με την επιδερμίδα σου και να μοιάζει σαν να βγαίνει μέσα από αυτή. Shade & Illuminate Cheek, Tom Ford


Read More

And More