Οδηγός επιβίωσης για κορίτσια με λιπαρά μαλλιά! Bonus: γιατί αυτή την εποχή τα μαλλιά… λαδώνουν περισσότερο;

Όσες έχουμε λιπαρά μαλλιά το πιο τολμηρό πράγμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας είναι να πέσουμε για ύπνο χωρίς να έχουμε λούσει τα μαλλιά μας. Γιατί το επόμενο πρωί δεν ξέρουμε πως θα ξυπνήσουμε. Και το επόμενο πρωί έρχεται, τα μαλλιά μας είναι flat, οι ρίζες μας super λιπαρές και στην δική μας περίπτωση καμία τύχη δεν ευνόησε εμάς τις τολμηρές!

Γιατί, όμως, τα μαλλιά μας λαδώνουν. Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την… ελαιοπαραγωγή. Και κυρίως: υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι αν λούζεις καθημερινά τα μαλλιά σου αδυνατίζουν και πέφτουν. Ο hair expert Θοδωρής Οικονομάκης μας έδωσε όλες τις απαντήσεις!

PAUSE: Αν αναρωτιέσαι ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, θα σου πω ότι την άνοιξη τα μαλλιά μας έχουν την τάση να γίνονται πιο λιπαρά, τώρα βρισκόμαστε στην άνοιξη, οπότε αν όχι τώρα τότε… πότε;

Τι φταίει και τα μαλλιά μου είναι λιπαρά;

1.Είναι (και) ορμονικό!

via GIPHY

Το να βλέπεις μεταβολή στον τύπο των μαλλιών σου και να διαπιστώνεις ότι ξαφνικά γίνονται πολύ λιπαρά έχει να κάνει με ορμονικές διαταραχές- μεταβολές. Αυτός είναι και ο λόγος που μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της μπορεί να διαπιστώσει πως τα μαλλιά της έγιναν ξαφνικά πολύ λιπαρά εκεί που μέχρι πριν δεν είχε ουσιαστικό πρόβλημα.

2.Λούσιμο- πιστολάκι: το κάνεις όλο λάθος!

Ένας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με το κατά πόσο επιβαρύνει το τριχωτό της μια γυναίκα ή όχι. Δηλαδή, η έντονη θερμοκρασία από θερμικά εργαλεία (περισσότερο πιστολάκι και όχι πρέσα) μπορεί να κάνει λιπαρό το δέρμα. Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι όταν έχουν μια ελαφρώς λιπαρή επιδερμίδα χρησιμοποιούν ζεστό νερό με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι πόροι, να προκαλείται υπεραιμία και να εκκρίνει λιπαρότητα το δέρμα. Και το ίδιο ισχύει όταν υπάρχουν έντονες τριβές, δηλαδή όταν τρίβουμε έντονα τα μαλλιά μας στο λούσιμο.
Άρα, αν έχεις ορμονικό θέμα που σου προκαλεί λιπαρότητα στο τριχωτό, με αυτόν τον τρόπο το επιδεινώνεις.
3.Άνοιξη: πόσο… καιρό είχες να δεις έτσι τα μαλλιά σου;
Ένας άλλος παράγοντας που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μας είναι ο καιρός. Και είναι λογικό τελικά αν το καλοσκεφτείς! Ή και όχι! Αν τελικά ένας λόγος που γίνονται λιπαρά τα μαλλιά μας είναι η υψηλή θερμοκρασία, θα περίμενε κανείς το καλοκαίρι να επιδεινώνεται η κατάσταση και όχι την άνοιξη. Σωστά; Το καλοκαίρι, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το αλάτι της θάλασσας που σφίγγει ουσιαστικά το δέρμα, κλείνει τους πόρους και άρα εκκρίνεται λιγότερη λιπαρότητα από το τριχωτό. Αντίθετα, η άνοιξη με τις υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς την θάλασσα επηρεάζει πολύ περισσότερο. Άρα: η λιπαρότητα επιδεινώνεται κυρίως την άνοιξη.
4.Conditioner και μάσκα στην ρίζα: No, no!
Σε πρώτη ανάγνωση αυτό μπορεί να σου φαίνεται ως κάτι εντελώς αυτονόητο (μα καλά, ποια βάζει μάσκα στη ρίζα των μαλλιών της;). Κάπου εδώ να σου θυμίσω ότι υπάρχουν γυναίκες με πολύ κοντά μαλλιά και με καρέ που είναι huge τάση, οι οποίες λόγω μήκους και άθελά τους τοποθετούν και αυτό το προϊόν πολύ κοντά στη ρίζα, κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό. Από την άλλη, υπάρχουν ειδικές μάσκες με συστατικά όπως μέντα, ή μάσκες αργίλου που είναι αποκλειστικά και μόνο για την ρίζα με σκοπό να απορροφούν τη λιπαρότητα.
5.Γυμναστική και λιπαρά μαλλιά
Η υπερβολική άσκηση είναι κάτι ακόμη που κάνει τα μαλλιά πολύ λιπαρά. Μια γυναίκα που κάνει 4-5 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο είναι πολύ λογικό να έχει μεγαλύτερη εφίδρωση και να εκκρίνει περισσότερη λιπαρότητα! Από την άλλη όταν γυμναζόμαστε πιάνουμε σφιχτές κοτσίδες. Με το τράβηγμα υπερδιεγείρεται ο θήλακας και εκκρίνεται λιπαρότητα. Last chance info: αν βρήκες τον λόγο no5 ως την τέλεια αφορμή να ακυρώσεις το μάθημα box ούτε που να το σκεφτείς!
6.Είμαστε ότι τρώμε (κλισέ αλλά ισχύει!)
Η διατροφή παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο! Μια γυναίκα που τρώει έντονα λιπαρά έχει μεγαλύτερη λιπαρότητα το δέρμα της, αντίθετα με μια γυναίκα που παίρνει φυσικά λιπαρά. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις πίτσα σκέψου όλο αυτό το λάδι που υπάρχει στην επιφάνειά της (είμαι σίγουρη ότι ούτε που θα το σκεφτείς αλλά είπα να το πω!).
Και τι να κάνω για τα λιπαρά μου μαλλιά;
1. Λούσου με τις… παλάμες σου και χλιαρό νερό!
Μια θερμοκρασία ιδανικά στους 15 βαθμούς θα βοηθήσει το δέρμα να μην θερμανθεί και άρα να μην εκκρίνει λιπαρότητα. Ειδικά, όσοι έχουν πολύ έντονο πρόβλημα λιπαρότητας πιστεύουν ότι με το ζεστό νερό θα την διώξουν και στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τις έντονες τριβές. Πολλοί θεωρούν πως με το έντονο τρίψιμο θα φύγει η λιπαρότητα και τελικά φτάνουν σε ένα σημείο να δημιουργούν έντονη υπεραιμία και άρα λιπαρότητα. Άρα, ψυχρές θερμοκρασίες στο λούσιμο που πρέπει να γίνεται όχι με τα ακροδάχτυλα αλλά τις παλάμες. Ίσως να χρειαστεί και ένα τρίτο χέρι λούσιμο αλλά είναι πολύ καλύτερα. Αυτό που κάνεις, ουσιαστικά, είναι να εφάπτεις την παλάμη πάνω στο τριχωτό και να τρίβεις με τον τρόπο αυτό. Επίσης, ένα πολύ καλό φυσικό συστατικό που βοηθάει να μην εκκρίνει λιπαρότητα το δέρμα μας είναι ο άργιλος που σφίγγει τους πόρους και δεν αφήνει το δέρμα να εκκρίνει λιπαρότητα. “Η καλύτερη θεραπεία που έχω δει εγώ είναι το Oily Sculp Treatment της Morocannoil το οποίο χρησιμοποιείς εντατικά στη ρίζα για 18 εβδομάδες, πριν το λούσιμο, και τα μαλλιά σου σταματούν να εκκρίνουν λιπαρότητα για 36 εβδομάδες!”, λέει ο Θοδωρής Οικονομάκης.
2.Μην παίζεις με τα μαλλιά σου!
Μπορεί ως εικόνα να είναι πολύ ελκυστική. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται απέναντι σε έναν άντρα και παίζει με τα μαλλιά της υποσυνείδητα της αρέσει και θέλει να φλερτάρει μαζί του. Εχμ! Back to reality! Σκέψου ότι πολλές φορές τα χέρια μας μπορεί να είναι λερωμένα. Επίσης, όταν έχεις την συνήθεια να πειράζεις τα μαλλιά σου από τη ρίζα μέχρι την άκρη αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνεις την λιπαρότητα από εκεί και να την μεταφέρεις σε όλο το μήκος.
3.Μην χτενίζεσαι ποτέ από τη ρίζα!

via GIPHY

Αν έχεις εντοπίσει ότι εκείνη τη μέρα έχεις έντονη λιπαρότητα και δεν προλαβαίνεις να λουστείς, ξεκίνησε να χτενίζεις από το ύψος των φρυδιών και κάτω χωρίς πολλές επαναλήψεις. Εξάλλου, κοντά στην ρίζα τα μαλλιά μας δεν είναι ποτέ μπερδεμένα, ενώ είναι πιθανό την δεύτερη μέρα να είναι λιπαρά.
4.Πώς να κάνεις πιστολάκι αν έχεις λιπαρά μαλλιά!
Για αρχή, αφού λουστούμε όπως σου εξηγήσαμε παραπάνω, καλό είναι να μην τρίβουμε τα μαλλιά μας έντονα με την πετσέτα. Να γυρίσουμε τα μαλλιά μας ανάποδα και ο αέρας να πηγαίνει στο μέσο και τις άκρες. Έτσι κι αλλιώς, όπως θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ, η ρίζα στεγνώνει πιο γρήγορα και από την θερμότητα που εκκρίνει το δέρμα.
5.Προτίμησε διάφανα σαμπουάν!
Τα διάφανα είναι πιο ανάλαφρα, χωρίς χρωστικά και με μεγαλύτερη καθαριστική βάση. Στοχεύουν περισσότερο στο δέρμα σε αντίθεση με τα σαμπουάν με χρώμα που είναι καλύτερα για όσες έχουν ξηρά μαλλιά. Επίσης, δύο συστατικά που κάνουν πολύ καλό και αντιμετωπίζουν την λιπαρότητα είναι η aloe vera και το έλαιο jojoba. Προτίμησέ τα!
6.Βάλε dry shampoo από το προηγούμενο βράδυ!
Το dry shampoo θέλει χρόνο για να δράσει, να απορροφήσει δηλαδή η πούδρα που περιέχεται τη λιπαρότητα στη ρίζα. Αν, λοιπόν, είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν βγεις από το σπίτι σου, το dry shampoo δεν θα έχει προλάβει να δράσει σωστά και τα μαλλιά σου θα δείχνουν και πάλι λιπαρά. Ένα τέλειο κόλπο είναι να ψεκάσεις τις ρίζες των μαλλιών σου από το προηγούμενο βράδυ πριν πέσεις για ύπνο, να πιάσεις ένα πολύ χαλαρό top knot ώστε να ανασηκώσεις και τις ρίζες και το επόμενο πρωί θα δείχνουν fluffy και με όγκο σαν φρεσκολουσμένα!
…Και τελικά; Πόσο συχνά πρέπει να λούζομαι!

via GIPHY

“Το λούσιμο είναι κάτι πολύ προσωπικό και πρέπει να βάζουμε τις γυναίκες στη διαδικασία να σκέφτονται πως πρόκειται για κάτι εξατομικευμένο! Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν λιπαρά μαλλιά, δεν έχουν καμία σωματική άσκηση και μπορεί να λούζονται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν την ανάγκη να λούζονται καθημερινά γιατί γυμνάζονται κιόλας. Οπότε αυτό εξαρτάται και από τις lifestyle συνήθειες κάθε γυναίκας και το λούσιμο θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Το πόσες φορές πρέπει να λούζομαι είναι πολύ γενικό! Εξάλλου, η νέα τάση στην φροντίδα των μαλλιών είναι η εξατομικευμένη διάγνωση των αναγκών κάθε τρίχας και η χρήση ενός συνδυασμού πολύ συγκεκριμένων προϊόντων βάσει αυτών των αναγκών”, τονίζει ο hair expert. Και μην ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι και να μυρίζουν τα μαλλιά σου όμορφα! Αν εργάζεσαι σε καφέ ή μέρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα και νιώθεις την ανάγκη να λούζεσαι καθημερινά, go for it!

Read More

And More